Sute de oameni la Ziua Astronomiei [FOTO]
De la copii până la oameni în toată firea, sute de curioși au venit la evenimentul organizat de Observatorul Vega și Asociaţia Pentru Comunitate
Cea de a doua ediție a Zilei Astronomiei, organizată de Observatorul Astronomic „Vega” și Asociația Pentru Comunitate, a fost la fel de reușită ca prima, cea din octombrie. Astronomii amatori din oraș s-au adunat sâmbătă cu mic cu mare în curtea Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” pentru observații de Soare, Lună și Jupiter. Din păcate vremea nu a ținut în totalitate cu organizatorii, norii au acoperit cerul, astfel probabil cea mai spectaculoasă observație, cea a Saturnului, nu a avut loc.
Lumea a venit cu sutele
Telescoapele nici nu au fost montate când au apărut primii vizitatori. Timiditatea de început nu a durat mai mult de câteva minute, lumea a început să apară din ce în ce mai des, iar cei interesați nu s-au sfiit să pună întrebări. Mulți ne-au spus că au fost și în octombrie, așadar era oarecum obligatoriu să vină și acum pentru că atunci le-a plăcut mult ce au văzut. „Am venit pentru a vedea și Soarele, pentru că în octombrie nu am avut această ocazie. Am înțeles că telescopul solar este un instrument foarte scump și mult mai sofisticat decât celelalte telescoape, astfel nu am vrut să pierdem ocazia” – ne-a declarat Tudor, un tânăr din Sfântu Gheorghe.
Copiii – cei mai entuziaști
De departe cei mai curioși și cei mai entuziaști au fost copiii. Ei știau exact pentru ce au venit și au spus clar că nu pleacă acasă până nu văd „totul”. Unii aveau cunoștințe astronomice de bază, alții au venit să verifice dacă Luna este din cașcaval, așa cum știu din desene animate. Oricum ar fi, cei mici s-au lăsat cu greu convinși să plece acasă, iar părinții au avut ceva de lucru până au reușit să îi scoată pe cei mici din curtea liceului.
Din Brașov, cu bicicleta
O surpriză plăcută pentru organizatori a venit tocmai din Brașov. Doi tineri au aflat de evenimentul organizat la Sfântu Gheorghe și au decis să vină aici cu bicicletele. Zis și făcut, cei doi s-au urcat în șa și au venit la Sfântu Gheorghe. „Ne-a făcut plăcere să venim, vom fi pe fază și data viitoare și vom mai veni. Știm că tot azi s-a organizat și la Brașov Ziua Astronomiei, dar am aflat prima dată de evenimentul din Sfântu Gheorghe și am decis să venim aici. Pentru noi a fost o provocare, o aventură să venim aici” – spune unul dintre ei. Amicul său îl completează spunând că au uitat de oboseală când au văzut planeta Jupiter. „Când m-am uitat la Jupiter am știut că nu am venit degeaba. Mi-a plăcut mult atmosfera degajată de aici, invitații evenimentului ne-au explicat multe lucruri interesante, și vă pot spune că dacă mai organizați asemenea evenimente, noi vom veni” – ne-a declarat Sergiu, unul dintre cei doi brașoveni.
Program alternativ
Din păcate cerul nu a fost senin, oamenii au așteptat și o oră să treacă norii și să poată vedea Soarele. După ora 10 seara însă era clar că cei prezenți nu vor vedea Saturnul. De aceea organizatorii au trecut la planul B, modificat și adaptat situației. Au avut loc prezentări de fotografii făcute de invitatul Münzlinger Attila, iar Felician Ursache a vorbit despre eclipsele solare și experiența pe care a trăit-o pe Emisfera Sudică, unde bolta cerească este inversată față de cea cu care ne-am obișnuit noi. Spectatori s-au găsit și la aceste prezentări, oamenilor le era sete de informații, astfel că au pus întrebări la care, desigur, invitații au răspuns cu drag. Şi cu toate că Saturnul nu a fost vizibil, oamenii nu au plecat dezamăgiți, ci cu un bagaj de cunoștințe noi.
Organizatori mulțumiți
Nimic nu poate fi mai frumos pentru organizatorii Zilei Astronomiei decât mulțimea curioasă adunată la eveniment. Organizatorul Csere Mihály spune că este mulțumit de cum s-a derulat evenimentul. „Mă bucur că am văzut multe fețe noi, dar și mai vechi, care au fost și în octombrie. Cu toate că vremea nu a ținut cu noi, numărul participanților a fost la fel de mare ca anul trecut. Îmi pare rău că nu am avut ocazia să le arătăm celor prezenți obiectele cerești specifice cerului de primăvară, dar având în vedere faptul că pe vreme noroasă au venit atât de mulți oameni, cred că la un eveniment următor, cu cer senin, vom fi și mai mulți” – ne-a declarat Csere Mihály.
Invitați surprinși
Invitații Observatorului Astronomic „Vega” și ai Asociației Pentru Comunitate au fost plăcut surprinși de interesul pe care l-a stârnit acest eveniment. Felician Ursache ne-a declarat că a acceptat invitația organizatorilor cu mare plăcere și nu i-a părut rău. „Mă bucură faptul că asemenea evenimente au loc și la Sfântu Gheorghe. Mi-a părut bine să îi cunosc pe ceilalți invitați, voi păstra legătura cu ei. De asemenea mi-a plăcut interesul oamenilor, faptul că au venit și le-a plăcut ceea ce au văzut” – ne-a declarat Felician Ursache.
Astrofotograful Münzlinger Attila spune că publicul din Sfântu Gheorghe este oarecum atipic. „Nu prea vezi atâta lume la asemenea evenimente. Mi-a plăcut faptul că aici oamenii sunt deschiși, se implică activ și întreabă. Nouă ne face plăcere să le explicăm, de aceea suntem aici. A fost un eveniment reușit, poate mai reușit decât cel din octombrie, și cu mare drag voi veni și cu alte ocazii dacă sunt invitat” – spune Münzlinger Attila.
Vicepreședintele Asociației Astronomice din Transilvania, Nagy István, este de părere că în ciuda condițiilor meteo nu tocmai bune, oamenii au fost răbdători și nu au plecat imediat după primul nor apărut pe cer. „Astronomia este una dintre cele mai vechi ramuri ale științei. Este un tărâm fascinant în special pentru copii, de aceea m-a bucurat să văd atât de muți copii prezenți la eveniment. Consider că iubirea față de astronomie începe de la vârstă fragedă, astfel asemenea ocazii sunt foarte bune pentru copii. De asemenea mi-a plăcut faptul că am cunoscut alți pasionați de astronomie, cum este domnul Ursache. Cu siguranță voi păstra legătura cu el. Nu în ultimul rând trebuie să spun că felicit Vega și APC pentru inițiativă, asemenea evenimente au un rol de socializare, dacă vreți, chiar între români și maghiari, care trec de orice barieră și se înțeleg, sunt prieteni când vine vorba de ramuri care îi leagă, iar bolta cerească este unul dintre aceste lucruri” – ne-a declarat Nagy István.
Așadar cea de a doua ediție a Zilei Astronomiei a fost un succes, iar cei prezenți au plecat acasă spunând că vor reveni pe data de 12 octombrie, când va fi ediția de toamnă a evenimentului.