Seminar pe tema schimbării de mentalități la Ozun
Deșeurile menajere și animale, responsabile de nitriții și nitrații din apă
La Ozun a avut loc, în organizarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, un seminar dedicat reducerii poluării resurselor de apă din comună. Grupurile de promotori au fost realizate cuprinzând profesori, învățători, medici și preoți, dorindu-se ca prin implicarea acestora să se sensibilizeze opinia publică şi tânăra generaţie cu privire la problemele de sănătate din mediul rural, generate de poluarea apelor din surse agricole şi menajere. Selecția grupului de promotori a avut la bază ideea că, prin prisma profesiei practicate, aceștia pot contribui cu experiența personală în instruirea copiilor și a întregii comunități locale pentru inducerea de schimbări comportamentale și crearea unei atitudini pozitive în relația lor cu mediul înconjurător.
Deșeurile infestează apele
La Ozun s-au oferit instruiri asupra metodologiei formării de formatori, calității apei (principalele surse de poluare, poluarea din surse agricole și menajere, vulnerabilitatea la poluarea cu nitrați a apelor de suprafață și subterane), managementului apei reziduale în mediul rural, al deșeurilor menajere și gunoiului de grajd. S-a vorbit despre relația dintre calitatea apei potabile și sănătate și s-au expus cele mai bune practici agricole pentru protecția apelor împotriva poluării.
Potrivit specialiștilor în mediu, cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântâni, limita maximă admisă pentru nitrați în apa potabilă fiind de 50mg/litru (ca în UE). Datele celor din mediu arată că în majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântâni este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodării.
Nitraţii scad rezistenţa generală a organismului, iar consumul de apă poluată cu această substanţă poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină. Campania de promovare a proiectului urmăreşte conştientizarea oamenilor la riscul poluării cu nitraţi şi responsabilizarea acestora pentru depozitarea deşeurilor animale.
Platformele speciale de depozitare, o șansă pentru un viitor mai curat
Prin proiect se dorește schimbarea modului în care cei din mediul rural își desfășoară activitățile de colectare, depozitare și gestionare a deșeurilor din grajduri. Astfel, se urmăresc realizarea unor platforme comunale pentru depozitarea gunoaielor, dotarea gospodăriilor cu platforme individuale de depozitare a gunoiului de grajd, dotarea comunităţilor locale cu echipamente pentru colectarea, compostarea şi împrăştierea ca fertilizant organic a gunoiului de grajd.
Platformă de 2 milioane de lei la Ozun
Primarul comunei Ozun, Ráduly István, ne-a declarat că localitatea are probabil cea mai mare cantitate de nitriți și nitrați din județ în ape, cea mai mare influență în acest sens având-o fostele activități agricole care s-au derulat aici pe vremea comunismului și IAS-urile agricole. Primarul spune că autoritățile locale au făcut deja de anul trecut un proiect pentru înființarea unei platforme comunale de colectare a gunoaielor, valoarea acestuia fiind de două milioane de lei. Proiectul se derulează prin Ministerul Mediului, iar comuna contribuie cu 105.000 lei. Platforma se va construi pe 1700 de mp, iar aici se vor depozita deșeurile animaliere.
„Concepția este următoarea: oamenii vor aduce deșeurile, se vor prelucra prin mijloace tehnice specifice, urmând ca apoi, contra unor sume modice, să le împrăștiem pe terenurile agricole ca îngrășăminte. Ideea e să nu se mai împrăștie haotic ca până acum, căci la ploi toate toxinele intră în sol, merg în pânza freatică și de aici apar problemele”, a explicat primarul Ráduly, care spune că proiectul se află în faza de licitație, urmând să fie pornit cel mai probabil în toamnă.