Poate a treia oară va fi cu noroc. A doua licitație pentru SF-ul Autostrăzii Bacău-Brașov, anulată
Se pregătesc actele pentru a fi lansată a treia licitație
Licitația privind finalizarea studiului de fezabilitate (SF) pentru Autostrada Bacău-Brașov, lansată în 22 noiembrie, anul trecut, a fost anulată. Acum, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pregătesc documentația pentru a lansa din nou licitația, pentru a treia oară. Suma pentru realizarea SF-ului va fi crescută, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, șeful serviciului de comunicare de la CNAIR, Bogdan Cotarlici.
Licitația, lansată în noiembrie, a fost anulată automat, pentru că la data limită de depunere a ofertelor nicio firmă nu a „criptat oferta financiară/sau nu a răspuns la toți factorii de evaluare electronici, după caz”, se arată pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
Acum, CNAIR revizuiește proiectul, iar suma pentru realizarea SF-ului pentru Autostrada Bacău-Brașov va fi mărită. Până la finalul lunii februarie, cel târziu la începutul lunii martie, o nouă licitație care va căuta firma capabilă să realizeze SF-ul pentru această autostradă va fi lansată, ne-a declarat șeful de comunicare al CNAIR, Bogdan Cotarlici.
Un SF cu istoric
La jumătatea lunii ianuarie licitația a fost suspendată temporar, pentru ca CNAIR să răspundă unor nelămuriri ale ofertanților. Reprezentanții firmelor care s-au interesat de licitația privind finalizarea SF-ului pentru autostrada Brașov-Bacău criticau CNAIR pentru cerințele pe care le au în ceea ce privește depunerea documentației. CNAIR cere, printre altele, ca fiecare pagină a documentației depuse să fie semnate și ștampilate, deși legea interzice autorităților publice să ceară ștampile pe declarații sau contracte, potrivit jurnaliștilor de la economedia.ro, care au consultat observațiile proiectanților la adresa CNAIR.
Nu a fost pentru prima dată când a fost lansată licitația pentru SF-ul autostrăzii Brașov-București. Primul contract semnat a fost reziliat. Firma care a câștigat inițial contractul a cerut încetarea lui pentru că nu se putea încadra în costurile inițiale, de aproximativ 20 de milioane de lei, iar CNAIR nu a găsit soluții pentru actualizarea contractului la valorile din piață, conform economedia.ro.
La începutul anului 2022, locuitorii comunei Ilieni au strâns semnături pentru devierea traseului viitoarei autostrăzi Braşov-Bacău, pentru că aceasta ar fi trecut prin apropierea localității lor.
Ulterior, la Ilieni a fost organizată chiar o dezbatere publică pe această temă.
După cum arată proiectul prezentat inițial, autostrada ar urma să străbată teritoriile a 15 localități covăsnene: Ilieni, Sfântu Gheorghe, Ozun, Reci, Ghidfalău, Moacșa, Boroșneu Mare, Dalnic, Cătălina, Târgu Secuiesc, Turia, Sânzieni, Lemnia, Mereni și Brețcu.