Petiție „Dreptate pentru Lehel”, tânărul ucis acum aproape doi ani în accidentul de pe DN12
Peste 270 de semnături a strâns, în trei zile, petiția „Dreptate pentru Lehel”. Aceasta este semnată în numele societății civile covăsnene și este adresată judecătorilor Curții de Apel Brașov. Prin petiție, inițiatorii vor să le transmită magistraților care vor rejudeca sentința că nu sunt de acord cu pedeapsa de trei ani de închisoare cu suspendare, la care a fost condamnat în primă instanță bărbatul care avea 40 de ani atunci, polițist la IPJ Covasna, care a condus beat și a provocat, în decembrie 2021, accidentul în urma căruia Lehel a murit, la doar 28 de ani.
Textul petiției solicită „pedeapsa maximă legală și cu executare pedepsei, pentru săvârșirea a două infracțiuni grave, ucidere din culpă și conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe!”. Totodată, printre altele, aici se prevede și că, având în vedere că inculpatul era și încă este polițist (chiar dacă era în timpul liber când s-a produs accidentul), „societatea civilă nu poate și nici nu ar avea cum să se simtă în siguranță când tocmai persoanele însărcinate să o protejeze sunt cele care comit cele mai mari derapaje”.
Bicsak László, unul dintre fondatorii grupului de Facebook „Dreptate pentru Lehel” și inițiatorul petiției cu același titlu, spune că aceasta și semnăturile adunate în acest fel vor fi depuse la Curtea de Apel Brașov înainte de rejudecarea cazului, dată care până în acest moment nu este cunoscută.
„Vrem să transmitem că oamenii simpli din comunitatea civilă vor condamnarea inculpatului cu pedeapsa maximă și cu executare. Nu e suficientă o condamnare cu suspendare la două fapte atât de grave. (...) Oricui i se poate întâmpla un accident, un eveniment nefericit, nu contează cine era și ce funcție avea, dar contează ce a produs. Faptul că era polițist agravează puțin situația, pentru că el trebuia să aibă un comportament model”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și covasnamedia.ro, Bicsak László.
Dată limită pentru semnarea petiției nu este stabilită, însă va conta mult data ședinței în care se va judeca apelul.
„Depinde de ziua în care o să fie procesul la Curtea de Apel. Înainte cu câteva zile închidem”, ne-a mai spus Bicsak László.
Acesta ne-a mai spus și că unii dintre membrii grupului „Dreptate pentru Lehel” se gândesc și să participe la o acțiune de protest pașnic în fața Curții de Apel Brașov în ziua procesului, însă va depinde mult de numărul persoanelor dornice să participe, dar și dacă vor obține autorizațiile necesare în timp util.
Cei care l-au cunoscut pe Lehel spun despre acesta că a fost un tânăr strălucit, autodidact și programator foarte priceput, un om bun, empatic și iubitor al dezbaterilor cu argumente puternice. Acesta lucra în Sfântu Gheorghe, în domeniul IT.
Un val de nemulțumire a cuprins comunitatea covăsneană, cel puțin din ceea ce s-a văzut din reacțiile în mediul online, după ce a fost publicată sentința Judecătoriei Sfântu Gheorghe, la mijlocul lunii septembrie. Aceasta prevedea că bărbatul de 42 de ani acum, inculpatul în acest caz, a primit 3 ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Pe lângă asta, trebuie să facă și 100 de zile de muncă în folosul comunității, iar cel puțin cinci ani nu va mai avea dreptul de a conduce.
Accidentul a avut loc la începutul lunii decembrie, în 2021, pe DN12, la ieșire din Sfântu Gheorghe, spre Miercurea Ciuc.
La vremea respectivă nu era în vigoare Legea Anastasia, 213/2023, care prevede că cei care vor fi găsiți vinovați de accidente care duc la decesul victimelor, în timp ce conduc autovehicule fără să dețină permis de conducere sau se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, vor fi condamnați doar la pedepse cu executare.
Șeful împuternicit al IPJ Covasna, comisarul-șef Alin Pahonțu a spus joi, într-o conferință de presă, că bărbatul judecat acum pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului este încă polițist, dar a fost transferat în alt departament decât cel în care lucra la vremea respectivă. Acesta a spus că nu dorește să comenteze decizia instanței și că se așteaptă sentința definitivă pentru a se lua o hotărâre privind viitorul polițistului.
Rămâne, așadar, de văzut, cum se va încheia acest caz. Cert este că un om s-a sfârșit mult prea repede, iar altul va avea de trăit cu o conștiință grea.