ACTUALITATE 21 septembrie 2023

Închisoare 3 ani cu suspendare pentru polițistul care a provocat accidentul mortal din decembrie 2021

de Iulia Drăghici - Taraș | 933 vizualizări

Judecătoria Sfântu Gheorghe a publicat vineri soluția dată săptămâna trecută în dosarul care vizează șoferul beat, la vremea respectivă polițist, care în decembrie 2021 a provocat un accident de circulație mortal pe DN12, la ieșire din Sfântu Gheorghe. A murit atunci un tânăr în vârstă de 28 de ani. Sentința, care nu este definitivă, îl condamnă pe bărbatul de 42 de ani la 3 ani de închisoare cu suspendare. Pe lângă asta, trebuie să facă și 100 de zile de muncă în folosul comunității, iar cel puțin cinci ani nu va mai avea dreptul de a conduce.

Inculpatul a fost cercetat pentru ucidere din culpă și conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

„În baza art. 336 alin. 1 Cod penal, cu aplic. art. 396 alin. 10 Cod procedură penală condamnă inculpatul la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. În baza art. 66 lit. i Cod penal pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă care se execută conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, de la data rămânerii definitive a hotărârii. În baza art. 65 alin 1 Cod penal aplică inculpatului şi pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 lit. i Cod penal (interzicerea dreptului de a conduce vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere). În baza art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal contopeşte pedepsele stabilite şi aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă 1/3 din totalul celeilalte pedepse principale stabilite (adică 6 luni închisoare), astfel încât, în final, inculpatul execută o pedeapsă principală rezultantă de 3 ani închisoare. În baza art. 45 alin. 1 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a conduce vehicule pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, pe o perioadă de 5 ani, pedeapsă care se execută conform art. 68 alin. 1 lit. b Cod penal, de la data rămânerii definitive a hotărârii. În baza art. 45 alin. 1 şi 5 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 66 lit. i Cod penal, care se execută pe durata executării pedepsei principale în regim de detenţie, în situaţia în care va interveni o cauză de revocare a suspendării executării pedepsei.”

Ulterior se precizează și că „în baza art. 91 Cod penal suspendă executarea pedepsei închisorii sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, stabilit în condiţiile art. 92 Cod penal”.

„A fost condamnat la pedeapsa rezultantă de trei ani închisoare. E rezultantă pentru că a fost condamnat pentru două infracțiuni, și pentru ucidere din culpă, și pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Deci pedeapsa rezultantă este de trei ani și nu este cu executare efectivă, ci cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de patru ani. Împotriva sentinței, parchetul a format apel”, a declarat, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, procurorul Ionel Pădurariu.

Sentința prevede și ce măsuri trebuie să îndeplinească bărbatul pe durata pedepsei, ba chiar și că trebuie să execute muncă în folosul comunității:

  • „să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Covasna, la datele fixate de acesta;
  • să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
  • să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
  • să comunice schimbarea locului de muncă;
  • să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă;
  • În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal impune inculpatului obligaţia, ca pe parcursul termenului de supraveghere, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. În baza art. 93 alin. 3 Cod penal cu aplic. art. 404 alin. 2 Cod procedură penală obligă inculpatul ca, pe parcursul termenului de supraveghere, să presteze 100 de zile de muncă în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe sau în cadrul Primăriei Oraşului Baraolt”, potrivit hotărârii judecătorești.

În ceea ce privește daunele, instanța obligă firma de asigurări Euroins, care e în faliment, să plătească aproape 70.000 de euro daune morale și materiale familiei tânărului decedat.

Sentința a fost dată în 12 septembrie, după ce decizia a fost amânată de nu mai puțin de nouă ori din diverse motive (pentru efectuarea unei expertize medico-legale, pentru emiterea unor adrese către SMURD Sfântu Gheorghe şi SML Sfântu Gheorghe etc.)

Dreptul de apel este valabil 10 zile de la comunicarea sentinței.

Un tânăr în vârstă de 28 de ani și-a pierdut viața la începutul lunii decembrie 2021 într-un accident petrecut pe DN12, la ieșire din Sfântu Gheorghe. Celălalt șofer implicat în accident, un bărbat în vârstă de 40 de ani, a ajuns la Spitalul Județean cu fractură la picior. Ulterior, la câteva zile, jurnaliștii de la Libertatea au dezvăluit că cel care a provocat accidentul și care a fost depistat beat la volan, era de fapt polițist la IPJ Covasna.

Cercetările la fața locului au arătat că inculpatul avea o alcoolemie de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Mai târziu, buletinul de analiză toxicologică a indicat aproape 2 la mie alcool în sânge (1,89 gr/mie alcool pur la prima probă, respectiv 1,55 gr/mie alcool pur în sânge la a doua probă).

Sursa foto: libertatea.ro

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.