Muncitorii de la Tigarete sunt în stand-by
Peste 80 de oameni ar putea ajunge șomeri prin închiderea Fabricii
Prefectul Gyorgy Ervin s-a arătat îngrijorat de eventuala închidere a Fabricii de Țigarete din Sfântu Gheorghe, care de la finele anului 2010 și-a încetat activitatea. Potrivit prefectului, încă nu se știe cu exactitate dacă Fabrica își va relua activitatea de producție, iar ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că peste 80 de oameni ar putea ajunge șomeri prin închiderea acesteia.
”Este foarte grav și dacă se închide un SRL cu trei-patru angajaţi, pentru că în judeţ nu există locuri de muncă vacante. Deocamdată însă nu se știe ce va fi cu Fabrica, chiar dacă sperăm să nu fie o situație gravă”, a explicat prefectul Gyorgy Ervin.
Liderul sindicatului din cadrul Fabricii de Ţigarete Sfântu Gheorghe, Sandor Csaba, a declarat că se poartă în continuare discuții cu conducerea de la București referitoare la reluarea activității, însă ce va fi în mod sigur nu se știe încă. Suspendarea activităţii a venit ca urmare a solicitării scrise a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC). Solicitarea a fost adresată către Piraeus Bank România, prin adresa 32205/13.12.2010, pentru a se executa scrisoarea de garanţie bancară emisă de bancă pentru suma de 2.471.460 euro care reprezintă garanţie constituită pentru funcţionarea antrepozitului fiscal al SC Galaxy Tobacco SA - Sucursala Fabrica de Ţigarete Sfântu Gheorghe. Fabrica a mai trecut prin probleme legate de funcţionare în primăvara lui 2010, când angajații intraseră în șomaj tehnic și aproximativ 140 de tone de tone de țigări gata împachetate au rămas pe stoc, în timp ce comenzi pentru alte 80 de tone nu au putut fi onorate. Fabrica a fost închisă atunci ca urmare a reînvierii unor accize în valoare de 475 de milioane de lei datorate către ANAF.