ACTUALITATE 6 septembrie 2023

Încă un refuz pentru un aviz de PUZ

de Iulia Drăghici - Taraș | 1526 vizualizări

De ce respinge CL Sfântu Gheorghe solicitările unui investitor privat care vrea să construiască în zona Iorga

Planul unui investitor privat de a construi un hotel cu apartamente, spații de birouri și parcare subterană în zona străzilor Nicolae Iorga și Bánki Donát din Sfântu Gheorghe a fost din nou oprit de un aviz negativ al Consiliului Local. Autoritățile spun că planurile prevăd un imobil prea înalt pentru zona respectivă, fapt care nu se potrivește cu viziunea pe care o prevede actualul Plan Urbanistic Zonal al teritoriului din preajma Centrului de Transfuzii. De cealaltă parte, investitorul spune că argumentul Consiliului Local nu stă în picioare, în condițiile în care chiar specialiștii în Urbanism din primărie au avizat pozitiv propunerea, pentru ca mai apoi consilierii – care nu au studii de specialitate – să o respingă, dar și în condițiile în care în jurul locației există blocuri și alte clădiri înalte.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Avizului de Oportunitate nr. 4/22.06.2023 pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal „Modificare UTR 2 PUZ Instituții Publice și Servicii” str. Nicolae Iorga, str. Bánki Donát din municipiul Sfântu Gheorghe a fost respins în ședința Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe de joi, 30 august.

Acesta viza reglementarea unui teren de aproape 4.900 de metri pătrați, porțiune care are ca limită nordică imobilul Centrului de Transfuzii Sanguină; limitele de sud și vest – fostul sediu Multitrans SA și limita estică - str. Pescarilor. Actele prevăd clădiri de șase și opt etaje.

„Necesitatea şi oportunitatea investițiilor se justifică prin faptul că dezvoltarea economică şi socială durabilă a localității este strâns legată de îmbunătățirea calității vieţii şi a nivelului de trai al locuitorilor municipiului. (...)

Pe terenul identificat urmează a fi realizate construcții colective, construcții de tip „,hotel apartamente” comerţ şi prestări servicii, funcțiuni complementare funcțiunii de bază, parcaje, garaje aferente funcţiunii de bază”, se arată în documente.

Consiliul Local a spus „nu”

Planul este însă oprit acum pentru că nu a obținut acordul Consiliului Local.

Este vorba de aprobarea avizului de oportunitate pentru modificarea PUZ-ului din zona străzilor Nicolae Iorga și Bánki Donát. Aceasta este o solicitare care a mai figurat pe ordinea de zi a Consiliului Local. Esența este că se modifică regimul de înălțime. Această modificare a fost deja o dată refuzată pentru că s-a considerat inoportună introducerea unui imobil de opt etaje în această zonă și, din câte știu eu, și acum a fost aceeași situație”, a spus, în ședința ordinară a lunii august a Consiliului Local, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Traducerea din limba maghiară în limba română a fost asigurată prin sistemul pus la dispoziție de primărie.

Proiectul a primit aviz nefavorabil și în Comisiile de specialitate.

Consiliul Local al municipiului Sfântu Gheorghe dorește să faciliteze investițiile, însă dorește ca aceste investiții să fie în concordanță cu PUZ-ul și cu imaginea orașului. Rugăm beneficiarul acestei investiții să se gândească la o investiție care se potrivește mai bine specificului acelei zone”, a spus, în același context, consilierul local Magyarósi Imola.

Proiectul de hotărâre a fost respins cu 13 voturi împotrivă, dar, chiar dacă nu a făcut nicio diferență, a avut și un vot favorabil.

Ce spune investitorul privat

Investitorul în discuție este Cristian Dan Damian, cel care deține și magazinul dr. Office și sala de fitness dr. Fit din Sfântu Gheorghe.

Contactat de Observatorul de Covasna pentru a oferi un punct de vedere pe marginea acestui subiect, Cristian Dan Damian spune că nu va renunța la proiect, chiar dacă acest lucru înseamnă să meargă până în instanță ca să obțină dreptul de a face o investiție utilă în orașul în care s-a născut.

Acesta a declarat și că resimte decizia Consiliului Local ca pe un act de rea-voință. „Nu se dorește ca eu să fac această investiție, sunt alte interese. Dar eu o să lupt pentru drepturile mele prin toate căile legale”, ne-a spus Cristian Dan Damian.

Investitorul a subliniat și că nu are sens ca acest proiect, care a obținut aviz pozitiv în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism, ba are chiar și susținerea arhitectului șef al municipiului printr-un raport de specialitate, să fie respins de aleși locali fără studii de specialitate în domeniu.

Acesta nu este nici de acord cu argumentul că în zonă nu ar trebui construite clădiri înalte, ci spune că o astfel de investiție ar fi potrivită în spațiul respectiv, care este oricum înconjurat de blocuri, de o parte și de clădirea Tribunalului Covasna, de alta, imobile care depășesc acea condiție impusă de Consiliul Local acum. Iar un nou proiect care să aibă o clădire de patru sau mai puține etaje nu va exista din partea sa, pentru că investiția nu va fi rentabilă, ne-a spus inițiatorul proiectului.

Istorie mai lungă

În spatele acestui proiect este o istorie ceva mai lungă. Se pare că planul de a construi acolo un hotel cu apartamente este încă din 2005, din spusele investitorului. Atunci demersul a obținut avizele favorabile ale Consiliului Local, dar investiția nu s-a mai realizat din cauză că în 2008 a venit criza financiară.

Între timp, în iunie 2021, CL Sfântu Gheorghe a adoptat un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care viza porțiunea dintre străzile Nicolae Iorga – Bánki Donát – Császár Bálint - Crângului. Atunci autoritățile locale anunțau că au în plan să construiască acolo artere noi de circulație, parcări, sens giratoriu și chiar și o piață agroalimentară nouă, blocuri de locuințe și incubator pentru afaceri creative.

Apoi a venit momentul aprilie 2022, când a fost respins pentru prima dată avizul de oportunitate pentru întocmirea Planului Urbanistic Zonal „Modificare UTR 2 PUZ Instituții Publice și Servicii” str. Nicolae Iorga, str. Bánki Donát, din municipiul Sfântu Gheorghe. Și atunci argumentul a fost că autoritatea locală nu este de acord ca acolo să fie construite clădiri mai mari de patru etaje.

Și primarul Antal Árpád a spus la vremea respectivă că în zona vizată vor exista patru investiții ale autorităților (printre care un incubator pentru afaceri creative și o parcare supraetajată) și orice altă construcție care se va ridica acolo va trebui să corespundă cu acestea din punct de vedere urbanistic.

Acum, deși este destul de aproape de zona centrală a orașului, zona este neamenajată, acoperită pe alocuri de bălării și ziduri dărăpănate, dar colorate, și funcționează ca o parcare improvizată, respectiv ca o potecă pentru pietonii care vor o scurtătură pentru a ajunge mai repede din strada Nicolae Iorga în Bánki Donát.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.