ACTUALITATE 1 aprilie 2022

Aviz de oportunitate cu schimbări pentru PUZ-ul din zona Nicolae Iorga – Bánki Donát, respins de CL Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 3796 vizualizări

O intenție a unui investitor privat de a modifica Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în intersecția dintre străzile Nicolae Iorga și  Bánki Donát, cu un proiect care prevedea construcția, printre altele, a unor blocuri, respectiv un hotel cu apartamente, parcări și garaje, a fost respins joi de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Motivul pentru care autoritățile au decis să nu fie de acord cu acest proiect este dat de planul propus, care prevede clădiri prea înalte pentru zona respectivă. 

Potrivit raportului de specialitate atașat proiectului de hotărâre respins joi, teritoriul  cuprins în „Planul Urbanistic Zonal „Modificare UTR 2 PUZ Instituții Publice și Servicii” str. Nicolae Iorga, str. Bánki Donát”, viza, mai exact, porțiunea care are ca limită nordică imobilul Centrului de Transfuzii Sanguină; limitele de sud și vest - sediul Multitrans SA și limita estică - str. Pescarilor. 

Aici, un investitor privat ar fi dorit să realizeze „construcții colective, construcții de tip „hotel apartamente”, comerț și prestări servicii, funcțiuni complementare funcțiunii de bază, parcaje, garaje aferente funcțiunii de bază”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Este un plan de modificare a PUZ-ului pentru strada Nicolae Iorga, respectiv intersecția spre ieșire către strada Bánki Donát. Aici sunt în majoritate terenuri care se află în proprietate privată. Se dorește tot o zonă de instituții publice și servicii, (...) respectiv ca aceste clădiri să aibă regim de înălțime P+6, respectiv P+8, cu spații comerciale la parter. Aș repeta ce am spus și la ședința de comisie: mi se par mari aceste regimuri de înălțime. Eu cred că aici ar fi bine să fie maximum patru etaje pentru blocuri și un etaj la locuințele familiale. Deci nu dorim să adoptăm acest plan de urbanism, ci am dori să îi dăm avizul negativ”, a spus, în ședința de joi, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. 

Proiectul a fost avizat negativ și în comisiile de specialitate, s-a mai precizat în cadrul ședinței. 

Nu suntem de acord să se construiască în acea zonă clădiri peste P+4. Acolo se va construi acel nou incubator de afaceri, se proiectează parcarea etajată, dar niciuna nu o să fie o clădire înaltă”, a declarat, după ședință, pentru Observatorul de Covasna, viceprimarul. 

În Comisia Tehnică pentru Amenajarea Teritoriului și Urbanism (CTATU) a municipiului Sfântu Gheorghe, întrunită în ședință în septembrie 2021, solicitarea de modificare a PUZ-ului în această zonă a primit undă verde pentru emiterea avizului de oportunitate cu șase voturi pentru, o abținere și un vot împotrivă. În documente se mai prevede că subiectul a mai fost discutat și într-o ședință anterioară și că la sugestia membrilor CTATU s-a revenit de la o înălțime a clădirilor propuse a fi construite aici de la P+10, cât s-a dorit inițial, la P+8. 

Anul trecut, în iunie, CL Sfântu Gheorghe a adoptat noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează zona străzilor Nicolae Iorga – Bánki Donát – Császár Bálint - Crângului. Atunci autoritățile locale anunțau că au în plan să construiască acolo artere noi de circulație, parcări, sens giratoriu și chiar și o piață agroalimentară nouă, blocuri de locuințe și  incubator pentru afaceri creative. 

Erată: în articolul inițial, în titlul era scris că a fost respins PUZ-ul pentru zona respectivă, însă corect este „Avizul de oportunitate”, un act premergător întocmirii PUZ-ului. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.