ACTUALITATE 11 aprilie 2022

Antal Árpád, despre investițiile din zona Nicolae Iorga – Bánki Donát: „Practic vom construi o parte nouă de oraș”

de Iulia Drăghici - Taraș | 2466 vizualizări

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád spune că este de acord cu decizia Consiliului Local, luată în ședința ordinară a lunii martie, de a respinge avizul de oportunitate pentru modificarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru zona Nicolae Iorga – Bánki Donát, propus de un investitor privat, pe motiv că nu corespunde regimului de înălțime stabilit de autorități pentru viitoarele investiții care se vor construi acolo. 

Edilul a declarat joi, într-o conferință de presă, întrebat pe subiect, că în zona vizată vor exista patru investiții ale autorităților (printre care un incubator pentru afaceri creative și o parcare supraetajată) și orice altă construcție care se va ridica acolo va trebui să corespundă cu acestea din punct de vedere urbanistic. 

„Nu un PUZ a fost respins, ci un aviz de oportunitate. Ca să faci un PUZ, prima dată trebuie să faci acest studiu de oportunitate și acesta trebuie aprobat de Consiliul Local. Consiliul Local nu a aprobat acest studiu pentru că a considerat că regimul de înălțime propus nu este potrivit pentru zona respectivă, având în vedere celelalte investiții care se fac acolo. (...) Nu e vorba că se pierd aici luni sau ani de zile. Este vorba despre o cerere care se depune la primărie și se poate depune din nou peste o săptămână. Atâta tot: din punct de vedere al regimului de înălțime, trebuie să corespundă celorlalte planuri care sunt acolo, pentru că acolo practic vom construi un oraș nou, sau o parte nouă de oraș în zona respectivă și trebuie să corelăm investițiile care sunt făcute de primărie. Și acolo e un singur investitor privat, nu sunt mai mulți. E un singur teren, relativ mic. Tocmai despre asta este vorba, că sunt niște investiții publice în zona respectivă, exclusiv ale primăriei, toate acestea au un regim de înălțime care se corelează între ele și atunci, în momentul în care vine cineva privat, care vrea să facă ceva, și acela trebuie să fie în aceeași măsură. Vorbim acolo de patru investiții publice și pe lângă acestea va fi o a cincea, privată”, a declarat Antal Árpád. 

După respingerea proiectului de hotărâre, subiectul, redat în paginile ziarului Observatorul de Covasna, a fost discutat și în spațiul public, iar printre comentariile publicate pe rețelele de socializare a apărut și argumentul că respingerea avizului pe motivul înălțimii clădirilor nu este validă, având în vedere că în zonă este și clădirea Tribunalului Covasna, care deja depășește înălțimile din planurile autorităților.

Pe acest subiect, primarul a spus: „Noi oarecum vorbim despre o altă zonă. Vorbim despre o unitate teritorială care se amenajează acum. Dacă ar fi după mine, nici Tribunalul acela nu ar fi așa de înalt. Eu consider că acea clădire nu aduce un plus valoare din punct de vedere urbanistic orașului. Și atunci să mai facem încă una?”, a întrebat, retoric, edilul.  

Proiectul de hotărâre respins în ședința ordinară a lunii trecute, din 31 martie, indica o intenție a unui investitor privat de a modifica Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în intersecția dintre străzile Nicolae Iorga și Bánki Donát, cu un plan care prevedea construcția, printre altele, a unor blocuri, respectiv un hotel cu apartamente, parcări și garaje, iar unele dintre ele depășeau regimul de înălțime P+4, indicat de autorități. 

Potrivit raportului de specialitate atașat proiectului de hotărâre respins, teritoriul  cuprins în „Planul Urbanistic Zonal „Modificare UTR 2 PUZ Instituții Publice și Servicii” str. Nicolae Iorga, str. Bánki Donát”, viza, mai exact, porțiunea care are ca limită nordică imobilul Centrului de Transfuzii Sanguine; limitele de sud și vest - sediul Multitrans SA și limita estică - str. Pescarilor.

Anul trecut, în iunie, CL Sfântu Gheorghe a adoptat noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care vizează zona străzilor Nicolae Iorga – Bánki Donát – Császár Bálint - Crângului. Atunci autoritățile locale anunțau că au în plan să construiască acolo artere noi de circulație, parcări, sens giratoriu și chiar și o piață agroalimentară nouă, blocuri de locuințe și incubator pentru afaceri creative. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.