Cum vrea Întorsura Buzăului să facă economie la curent
Autoritățile vor să eficientizeze energetic toate clădirile publice din oraș
Prețurile tot mai mari la facturile de la curentul electric nu dau de gândit doar oamenilor de rând, ci și autorităților. În cea mai recentă ședință a Consiliului Local de la Întorsura Buzăului, care a avut loc joi, 27 octombrie, aleșii locali au aprobat tema și nota conceptuală pentru un proiect care prevede construirea unei centrale electrice. Suma la care se va ridica investiția poate ajunge la cel mult 1 milion de euro, iar o parte din bani vor fi ceruți prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), a spus, în timpul ședinței, primarul Raul Urdă.
„În POIM se deschide o linie de finanțare din 8 octombrie, suntem un pic în întârziere cu timpul. Dorim să fim independenți energetic în ceea ce privește iluminatul public și clădirile publice. Primăria, așa cum știți deja, are un sistem fotovoltaic, instalat prin PNDL, care funcționează foarte bine. Avem minus 20.000 de lei factură la curent astăzi. Suntem prosumatori din aprilie. Dorim ca și celelalte instituții ale noastre, mai exact cămine culturale, școli, grădiniță și iluminatul public, să fie independente energetic”, a explicat Raul Urdă consilierilor locali.
Dacă proiectul va primi finanțare prin POIM și, astfel, va fi implementat, primăria va trebui să producă cu ajutorul centralei atâta energie cât consumă, nu mai mult.
„Avem nevoie de aprobarea dumneavoastră pentru a aproba nota și tema conceptuală ca să putem să începem contractarea SF-urilor și depunerea proiectului. Valoarea proiectului nostru se ridică la cam aproximativ 1 milion de euro, pentru 0,8 megawatt. Nu avem voie să producem decât cât consumăm, strict cât consumăm, așa este această linie de finanțare. Dar este bine, nu dorim să facem profit din asta, ci măcar să ne reducem facturile de energie electrică la școli, cămine culturale”, a detaliat Raul Urdă, care a precizat că există totuși o marjă de eroare de 15% atunci când vine vorba despre energia produsă și cea consumată.
Cel mult 300.000 de euro din bugetul local pentru acest proiect
Viceprimarul de la Întorsura Buzăului, Silviu Popica, a explicat, pentru CovasnaMedia.ro și „Observatorul de Covasna”, că autoritățile locale vor suporta 30% din cheltuielile totale ale proiectului. Deci, suma care va fi dată din bugetul local pentru acest demers va fi de cel mult 300.000 de euro.
„Ne propunem să producem energia electrică necesară iluminatului public, precum și consumului de la școli, licee, cămine culturale. În funcție de rezultatul analizei energetice, investiția maximă va fi de 1 milion de euro, dar noi vom depune pentru o sumă mai mică, sumă ce va rezulta în urma studiilor. Noi vom suporta cei 30% din sumă, care reprezintă cheltuieli neeligibile de maxim 300.000 euro”, a spus, pentru redacția noastră, Silviu Popica.
Unde ar putea fi amplasată centrala
Dacă autoritățile vor câștiga proiectul, centrala electrică va fi amplasată pe Dealul Taberei, pe o suprafață de aproximativ 1,2 hectare.
„Avem pentru Dealul Taberei un CF de 240 de hectare, din care vom folosi aproximativ 1,2 hectare. Este panta din continuarea fostei gropi de gunoi, expunerea sudică (...). Investiția noastră va fi cam de 30% în total, cheltuieli neeligibile, TVA, SF, proiectarea, consultanța și alte cheltuieli, ceea ce, la prețurile actuale, se va amortiza în trei ani (...). Trebuie să încercăm să depunem, pentru că în viitor vom avea nevoie de energie”, a mai spus Raul Urdă în timpul ședinței de joi.
În luna aprilie a acestui an, aleșii locali din Întorsura Buzăului au aprobat înființarea firmei ENERGOTERM INTORSURA S.R.L., ca societate de interes local. Demersul a fost un pas înainte în planul autorităților de a construi în oraș o centrală eoliană, care să modernizeze sistemul de distribuție a agentului termic.