ECONOMIC 29 septembrie 2021

Pași importanți făcuți pentru o energie mai verde, la Întorsura Buzăului

de David Leonard Bularca | 1787 vizualizări
Sursa foto - Raul Urdă, Facebook
Sursa foto - Raul Urdă, Facebook

Primăria a instalat pe clădirea proprie panouri fotovoltaice, iar o firmă privată și-a anunțat intenția de a monta o centrală eoliană

Clădirea Primăriei din Întorsura Buzăului are instalate, de miercurea trecută, panouri fotovoltaice. Asta s-a întâmplat după ce construcția a fost renovată, iar în proiectul derulat prin PNDL a fost cuprinsă și această modificare. Deși intenția Primăriei era de a merge mai departe cu acest proces, pentru a promova energia verde în zona Buzaielor, prin a monta o centrală eoliană, Raul Urdă, edilul de la Întorsura Buzăului, ne-a spus că a aflat între timp că demersul este imposibil de realizat, din lipsa banilor. Totuși, o firmă și-a anunțat intenția de a face ea ceea ce Primăria nu poate. Urmează în viitor să vedem dacă planul autorităților și al investitorilor va fi dus până la capăt. 

„În proiectul de reabilitare prin PNDL al clădirii Primăriei a fost cuprinsă și instalarea unor panouri fotovoltaice. Toată investiția a fost făcută prin proiectul pentru renovarea Primăriei. A fost astăzi (n. red. luni) la mine o firmă care se ocupă de consultanță în domeniul energiei eoliene. Omul mi-a spus foarte tranșant: «Primăria nu va reuși niciodată să instaleze o centrală eoliană». De ce? Pentru că aceste costuri sunt extraordinar de mari. Adică sunt proiecte care se fac pentru o zonă întreagă. Nu este pentru Primărie. Se face pentru o firmă privată, un grup de investitori din Germania. Va fi o investiție de la Vâsca, Gura Teghii, până la Întorsura Buzăului. Se face un studiu acum, să se vadă dacă este zona eligibilă acum pentru a monta aici centrale eoliene (...). Cei de acum (n. red. investitorii) au venit cu o solicitare către Consiliul Local, miercuri va fi ședința, și vom încerca să o introducem pe Ordinea de Zi suplimentară, să le dăm un acord de principiu pentru a începe demersurile să facă studii în zonă. Firma va face studiile nu prin montarea unor senzori în zonă, ci prin analizarea unor informații din sateliți meteo din ultimii 10 ani. Adică vor primi informații de la sateliții meteo din zonă și în funcție de densitatea vântului, de direcție, de putere, vor lua o decizie. Dar pentru asta e nevoie de un acord de principiu de la noi, ca să studieze zona”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Raul Urdă, care a precizat și că în viitor se vor vedea și economiile făcute de la bugetul local în urma montării panourilor fotovoltaice pe clădirea Primăriei. 

Costurile prea mari – în calea autorităților de a-și produce propria energie verde

În continuare, Raul Urdă a catalogat costurile pentru montarea unei centrale eoliene și a uneia de stocare a energiei ca fiind „niște sume extraordinar de mari”. 

„Deci va fi o firmă privată care va face această investiție. O astfel de centrală eoliană costă peste 6,5 milioane de euro. Nu este suficientă doar turbina eoliană, pentru că trebuie montată și o centrală de stocare a energiei și de transformare a energiei. Acea centrală trebuie să fie aferentă pentru cel puțin 10 turbine eoliene, din ce am înțeles. Centrala de stocare a energiei în sine costă 20 de milioane de euro. Adică sunt niște sume extraordinar de mari. Ne-au zis: «Nici o Primărie nu are așa ceva, ceea ce spuneți dumneavoastră, să puneți pentru Primărie o centrală eoliană. Este exclus, nu există»”, a explicat edilul din Întorsura Buzăului.

Dacă planul investitorilor se concretizează, vor veni mai mulți bani la bugetul local

Chiar dacă autoritățile locale nu dispun de bani pentru a face aceste investiții, vor fi și beneficii în cazul în care firma investitorilor va reuși să își ducă până la final planul, pentru că vor ajunge sume mai mari în bugetul local. 

„Beneficiul Primăriei este în felul următor: firma respectivă face un SRL cu sediul în Întorsura Buzăului. 60% din impozitul pe profit al acestei eoliene rămâne la Întorsura Buzăului. Adică grupul de firme face un profit, din acel profit 60%, conform legii, rămâne la Primăria Întorsura Buzăului. Și aceste clădiri, care vor fi foarte scumpe, deci 6 milioane de euro va costa o turbină eoliană, impozitul pe acea clădire va fi foarte mare și rămâne și el la Primăria Întorsura Buzăului”, a mai declarat Raul Urdă.

„Energia eoliana reprezintă procesul de creare a energiei electrice folosind vântul sau fluxurile de aer care apar în mod natural în atmosfera terestră. Turbinele eoliene moderne sunt utilizate pentru a capta energia cinetică de la vânt si pentru a genera energie electrică”, explică site-ului cezinfo.ro. 

Distribuie articolul:  
|

ECONOMIC

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.