Întorsura Buzăului: încă un pas în planul de construire a unui parc de eoliene sau panouri fotovoltaice
Aleșii locali din Întorsura Buzăului au aprobat în ședința extraordinară de miercuri, 13 aprilie, înființarea firmei ENERGOTERM INTORSURA S.R.L., ca societate de interes local. Demersul este un pas înainte în planul autorităților de a construi în oraș o centrală eoliană, care să modernizeze sistemul de distribuție al agentului termic, dar nu numai.
„Înființăm SRL-ul pentru a depune un proiect pentru un parc de eoliene și fotovoltaice. Administrator va fi domnul Iulian Ene, care este administratorul public al orașului. (...) Am făcut o rezervare de nume și săptămâna viitoare va depune documente pentru înființarea acestui SRL”, ne-a spus joi primarul Raul Urdă.
Între timp, centrala termică a orașului va rămâne un serviciu public în subordinea primăriei, atât timp cât va funcționa în condițiile din prezent. Dacă și când se va implementa noul sistem de furnizarea a agentului termic, atunci angajații și documentele vor trece în responsabilitatea acestei firme, ne-a mai explicat Raul Urdă.
Prin înființarea firmei, autoritățile din Întorsura Buzăului se pregătesc să ceară finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru modernizarea centralei termice din oraș. Ar dori, cu banii astfel obținuți, să construiască o centrală eoliană sau un parc cu panouri fotovoltaice care să producă energie electrică, iar mai departe cu aceasta să se alimenteze o centrală termică pe ulei, care să producă la rândul ei agent termic, dar și iluminatul public.
Revoluționarea sistemului de furnizare a energiei termice la Întorsura Buzăului ar trebui să plece nu doar de la premisa că centrala este o „gaură neagră pentru bugetul localității”, așa cum au mai precizat autoritățile, din cauza pierderilor pe care le generează, ci și de la faptul că, pe termen lung, rumegușul, folosit în prezent ca materie primă, va fi tot mai greu de găsit pe piață, ne explica luna trecută primarul.
Sursa foto: arhivă.