Corina, cerșetoarea care ne-a deschis sufletele
Reportajul prezentat miercuri de ziarul nostru a declanşat un val de empatie nemaiîntâlnit în presa covăsneană
Povestea Corinei, cea mai cunoscută cerșetoare din Sfântu Gheorghe, a impresionat un oraș întreg şi nu numai, iar numeroase persoane s-au oferit să o ajute. Oameni care o știau pe Corina de ani de zile, după ce o văzuseră pe străzile din oraș și poate că o și ajutaseră cu câte un leu, și-au reamintit de ea și și-au arătat simpatia și disponibilitatea de a o ajuta. Cei mai mulți dintre ei au admis că deși Corina nu le era o necunoscută, nu au avut niciodată curajul de a afla mai multe despre ea – iar asta stă, în cele din urmă, în firea umană, cea care uneori nu vrea să știe prea multe despre cei din jur, tocmai pentru a se proteja.
Record de vizualizări pentru presa covăsneană
Valul de empatie pe care l-a declanşat reportajul publicat miercuri în „Observatorul de Covasna” şi pe www.covasnamedia.ro ne-a surprins inclusiv pe noi. În doar câteva ore de la publicarea pe site şi pe pagina noastră de Facebook, articolul ajunsese deja la câteva zeci de distribuiri şi mii de vizualizări. Pe tot parcursul zilei de miercuri, site-ul www.covasnamedia.ro a fost accesat de 12.124 de utilizatori unici (record absolut pentru presa online din judeţul Covasna), articolul despre Corina a generat peste 800 de distribuiri în mediile online, a adunat peste 2.200 de like-uri, iar pe Facebook articolul a fost vizualizat de peste 38.000 de oameni şi comentat de alţi peste 100 de utilizatori, majoritatea dintre ei oferindu-şi ajutorul în ceea ce o priveşte pe Corina.
Speră că noua lumină în care a fost pusă o va apropia de tată
Viața nu a fost blândă cu Corina, și tocmai de asta, poate acum, când știm cu toții că cerșitul nu a fost alegerea sa conștientă – pe care până la urmă a plătit-o fiind amenințată, bătută, umilită, vom învăța că pentru a primi trebuie să și dăruim. Iar cum puterea binelui nu stă mereu în lucrurile materiale, înțelegerea și compasiunea rămân cele mai la îndemână daruri pe care i le putem face. Trăind într-o lume în care preocuparea pentru problemele și dramele noastre personale ne fac să devenim insensibili la ale altora, uneori chiar cruzi, avem șansa de a ne întoarce privirile spre cei mai puțini norocoși. Corina a fost impresionată de reacțiile din urma articolului în care i-am dezvăluit istoria şi speră că de acum încolo nu va mai fi batjocorită, vrând să creadă că măcar acum tatăl său, cel care a părăsit-o cu zeci de ani în urmă, își va întoarce privirea spre ea – se simte asta din tot ce spune, mereu amintind de tatăl care nu a vrut să mai știe de ea. La 41 de ani, Corina este (încă!) de o naivitate impresionantă – căci chiar dacă a înțeles umilințele prin care a trecut, sufletul său a rămas oarecum curat, căutând să ierte, să vadă în oameni ceea ce e bun. Și are o infinită speranță că viața sa se va schimba.
Nu are dreptul la ajutor social, poate va avea o pensie...
Primul pas spre vindecarea Corinei a fost internarea la Spitalul de Psihiatrie din Sfântu Gheorghe, unde măcar i s-a pus un diagnostic: tulburare psihotică polimorfă acută. Supusă de acum încolo la un tratament medicamentos și controale periodice, Corina are o șansă. Și chiar dacă nu se va vindeca total și riscurile diagnosticului le va purta mereu cu ea, există șanse ca acesta să fie ținut sub control, măcar. Plus că acest diagnostic îi oferă Corinei șansa de a putea depune actele pentru obținerea unei pensii, care să-i asigure un venit cât de mic, al său. Pentru că, chiar dacă nu are niciun venit, Corina nu poate beneficia nici măcar de ajutor social – deoarece stă cu mama sa, care are o pensie, iar legea spune că ajutorul social se acordă persoanelor care se gospodăresc împreună. Din start, șansa la ajutorul social e tăiată, pensia mamei, de 800 de lei lunar, fiind considerată suficientă.
Directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Maria, ne-a declarat că șansa Corinei poate fi, într-adevăr, o pensie de handicap. În acest sens, Corina va trebui să apeleze la Secretariatul Comisiei pentru Adulți din cadrul DGASPC, pentru a afla pașii pe care trebuie să-i facă. Noi o vom susține în aceste demersuri, pentru a primi ceea ce i se cuvine, pentru a avea un bănuț sigur al ei, care să-i dea certitudinea că se poate baza pe ceva.
Asociaţia Pentru Comunitate strânge ajutoare pentru Corina
Până atunci însă – și pentru că trăim într-o țară a birocrației exagerate, Corina are nevoie de susținerea noastră, a tuturor. Tratamentul medicamentos al Corinei costă 28 de lei lunar, deoarece primește compensație prin asigurarea medicală a mamei. Nu e o sumă imposibilă și, de altfel, Corina nici nu cere bani. Spune că dacă cineva vrea s-o ajute, să o facă prin a-i oferi mâncare, orice fel de mâncare, de alimente – și asta poate i se trage de la teama permanentă de a nu avea ce mânca, de a nu avea nici măcar o bucată de pâine – teama aceea care a determinat-o de atâtea ori să iasă pe străzi, la cerșit, cu binecunoscuta frază „Îmi dai și mie un leu...?”. Astfel, ajutorarea ei se va face prin intermediul Asociaţiei Pentru Comunitate, iar toţi cei care vor dori să o ajute cu haine sau alimente vor putea veni cu ele la sediul APC / Observatorul de Covasna din str. Sporturilor nr. 8, bl. 18, sc. B, ap. 1.
Pe 17 ianuarie, Corina va împlini 41 de ani – o vârstă pe care doar ea o știe, după atâția ani de suferințe. Și poate, totuși, aniversarea aceasta îi va aduce ceva, altceva: nu va mai fi „Corina, nebuna”, ci o Corina despre care oamenii au aflat adevărul și care va fi privită cu mai multă înțelegere. O tânără femeie care va putea spera, de acum încolo, la o normalitate a situației sale. Dar pentru asta trebuie să fim uniți în dorința de a o ajuta și trebuie să ne promitem, fiecare dintre noi, că ceea ce a trezit în sufletele noastre povestea Corinei nu va păli sub praful uitării: a fost atât de multă vreme umilită și chinuită, chiar sub ochii noștri care nu au vrut să vadă, încât nu mai avem voie să uităm ori să ne ferim privirile.