ULTIMA ORĂ 4 octombrie 2012

Tensiuni în Orientul Apropiat: Turcia a bombardat Siria

de Covasna Media | 394 vizualizări

Tensiunea devine explozivă în Orientul Apropiat, după ce Turcia a bombardat Siria, ca represalii la incidentul din după-amiaza de miercuri, când mai multe obuze lansate din Siria au lovit un oraş turc. Cinci civili turci au fost ucişi de tiruri provenite de pe teritoriul sirian.

Ţările membre NATO şi-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, în cursul unei reuniuni de urgenţă, convocată la Bruxelles în urma tirurilor de obuz provenind din Siria care au ucis cinci persoane în Turcia, a anunţat o sursă diplomatică, relatează AFP.

În cursul reuniunii NATO de la Bruxelles, toţi aliaţii au condamnat incidentul şi au exprimat un mesaj ferm de susţinere a Turciei, care este unul dintre cei 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, potrivit aceleiaşi surse.

Turcia a sesizat miercuri Consiliul de Securitate al ONU cu privire la incidentul de frontieră cu Siria. Într-o scrisoare a ambasadorului său la ONU, Ertugul Apakan, adresată secretarului general al ONU Ban Ki-moon şi ambasadorului Guatemalei Gert Rosenthal, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului în octombrie, Ankara califică incidentul drept "un act de agresiune din partea Siriei împotriva Turciei".

În această scrisoare, Turcia solicită Consiliului să "adopte măsurile necesare cu scopul de a pune capăt unor asemenea acte de agresiune şi să garanteze că Siria respectă suveranitatea, integritatea teritorială şi securitatea Turciei".

Nu este prima dată când relaţia dintre cele două state devine foarte tensionată. În luna iulie, un avion turcesc a fost doborât de armata preşedintelui sirian Bashar al Assad.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.