ULTIMA ORĂ 14 ianuarie 2013

Șoc la bănci. Unul din trei români ar putea rămâne fără banii de pe cardul de credit

de Covasna Media | 372 vizualizări

Peste 650.000 de posesori de carduri de credit se vor trezi cu conturile blocate anul acesta și limita de împrumut micșorată sau anulată. Motivul? Băncile vor reevalua bonitatea clienților

Pe 20 decembrie 2012, Banca Națională a României (BNR) a publicat în Monitorul Oficial noul regulament de creditare. Băncile mai au 90 de zile până să emită noile norme de creditare și să le transmită spre aprobare la BNR.

În afara faptului că noile reglementări fac tot mai strictă creditarea în valută, ultima portiță pe care o mai aveau băncile comerciale pentru a putea acorda împrumuturi, chiar în lei, cardurile de credit și descoperiturile de cont, se închide la rândul său. Articolul 17 din regulament  stipulează clar că instituțiile de credit vor putea prelungi facilitățile de tip revolving (se reîntregesc au­to­mat după com­pletarea sumei împrumutată) doar după reevaluarea ca­pacității de rambursare a clientului odată la maximum cinci ani. Care va fi impactul direct asupra pieței cardurilor după intrarea în vigoare a noilor norme? „În condițiile în care piața de creditare este la un grad ridicat de îndatorare, o nouă evaluare a capacității unui client de a rambursa suma pe card va conduce la anularea/limitarea utilizării unui număr semnificativ de carduri. Multe dintre acestea au fost acordate în trecut, când se putea oferi un grad de îndatorare mai mare decât după introducerea normelor BNR“, spun reprezentanții Citibank.

La rândul său, președintele CEC Bank și al Aso­ci­a­ției Române a Băncilor (ARB), Radu Grațian Ghețea, a declarat că pe lângă efectul direct asupra pieței cardurilor, noile reglementări „vor genera costuri interne suplimentare la bănci, pentru reluarea analizei la creditele din portofoliu, notificarea clientelei, constituirea de provizioane pentru clienții care nu se mai califică dar nici nu pot achita datoria, devenind automat restanțieri“.

Pentru cei care au deja un card de credit sau un overdraft mai vechi de cinci ani se va face sau nu o reanalizare a posibilității de rambursare a împrutului în acest an? Regulamentul BNR nu stipulează în mod clar regimul creditelor cu acces prin card aflate în derulare. „În acest context, este probabil ca fiecare bancă să aibă o abordare proprie privind reanalizarea creditelor aflate deja în portofoliu, pe care să o aplice după avizarea de către BNR a procedurilor interne actualizate de creditare“, precizează Radu Ghețea. Președintele ARB spune că varianta care pare cel mai la îndemână este să se lucreze cu multipli de 5 ani, astfel încât să se reanalizeze creditele clienților care îndeplinesc anual „vârsta“ de 5, 10, 15 ani (după caz). În mod cert, clienții vor trebui notificați de bănci.

(capital.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.