ULTIMA ORĂ 29 noiembrie 2012

Se schimbă regulile pentru scutere, motociclete şi ATV-uri

de Covasna Media | 395 vizualizări

Scuterele, motocicletele și ATV-urile vor trebui să respecte noi norme începând cu 2016, aprobate de Parlamentul European. Numărul accidentelor în care au fost implicate astfel de vehicule a crescut îngrijorător în ultimii ani.

Toate vehiculele motorizate cu două sau trei roţi, dar şi vehiculele de tip ATV vor trebui să respecte noi norme de cosntrucţie . Schimbările vor intra în vigoare începând din 2016 după ce vor fi votate de fiecare stat membru.

Printre măsurile obligatorii se numără echiparea obligatorie cu sistem de frânare ABS pentru toate vehiculele cu două sau trei roţi, dar şi pentru cele de tip ATV cu motoare de peste 125 centimetri cubi. Celelalte vehicule cu o cilindree mai mică de 125 cc, scutere şi alte tipuri de mopede, vor fi obligate să fie echipate cu sistem de frânare combinat - CBS.

Comisia Europeană ia în calcul și posibilitatea ca, din 2019, să introducă ABS-ul obligatoriu și pentru motoarele sub 125 cmc.

Pe lângă alte modificări legate de siguranţă şi norme de poluare, acest tip de vehicule vor avea în dotarea standard luminile legate automat la contact. Astfel acestea vor fi aprinse în permanenţă dacă motorul este pornit.

Parlamentul European a extins introducerea normelor Euro 4 la motociclete, din 2016, și la mopede din 2017. Şi normele Euro 5 au fost extinse începând cu 2017.

Cu toate că vehiculele pe două sau trei roţi şi cele de tip ATV care au o capacitate cilindircă mai mică de 125 cc reprezintă doar 2% din numărul total de vehicule ce circulă pe drumurile din Uniuena Europeană, acestea sunt responsabile pentru 16% dintre accidentele rutiere din UE.

(economica.net)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.