ULTIMA ORĂ 15 octombrie 2012

Saltul din Cosmos care a schimbat lumea. Felix Baumgartner, omul care a depăşit viteza sunetului

de Covasna Media | 520 vizualizări

Celebrul paraşutist austriac Felix Baumgartner a depăşit recordul de altitudine de la care un om a efectuat o cădere liberă. Baumgartner a sărit de la aproape 39.000 de metri altitudine şi a devenit primul om care a depăşit viteza sunetului fără a se propulsa sau proteja cu ajutorul unui vehicul.

Felix Baumgartner spune că acest salt este "scopul său final", scrie redbullstratos.com. Atingând viteza sunetului, care este de 1.227,6 kilometri/ oră (343 metri/ secundă), Felix Baumgartner, în vârstă de 43 de ani, care a purtat un costum presurizat, a zburat la fel de repede ca un glonţ de pistol. Recordul pentru saltul cu paraşuta în cădere liberă datează din 1960 şi a fost stabilit de un fost colonel din aviaţia americană (US Air Force), Joe Kittinger, care, ajuns la limita spaţiului cu ajutorul unui balon umflat cu heliu, a sărit în gol de la altitudinea de 31.333 de metri.

Evenimentul, pentru care austriacul se pregăteşte de cinci ani, programat să aibă loc iniţial pe 8 octombrie, a fost amânat de mai multe ori, întâi pentru 9 octombrie, apoi pentru 11 octombrie şi, cel mai recent, pentru duminică.

"Îmi plac foarte mult provocările, iar încercarea de a deveni prima persoană care depăşeşte bariera sunetului este o provocare unică. Acesta este, probabil, ultimul lucru pe care îl mai am de făcut", a declarat Felix Baumgartner în timpul perioadei de pregătire pentru marele salt.

Felix Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg şi, de copil, a visat să piloteze elicoptere şi să sară cu paraşuta.

Pentru saltul pe care l-a efectuat duminică, de la înălţimea de peste 39.000 de metri deasupra statului New Mexico, Felix Baumgartner s-a antrenat timp de cinci ani şi a mai dus la bun sfârşit alte două sărituri de la mare înălţime, una de la 21.800 de metri şi o alta de la 29.600 de metri.

Anunţul acestui salt, făcut iniţial la sfârşitul lui septembrie, a pus capăt unei perioade de incertitudine în ceea ce priveşte data la care va avea loc saltul supersonic, după ce capsula presurizată, ridicată de un balon umflat cu heliu, a fost avariată în luna iulie, în timpul unor teste.

Ascensiunea a durat mai bine de două ore, iar coborârea lui Baumgartner a durat peste 20 de minute, din care cinci în cădere liberă, înainte de deschiderea paraşutei, la o altitudine de 1.500 de metri.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.