ULTIMA ORĂ 22 august 2012

Motivarea CCR: În cea mai mare parte, datele comunicate privind referendumul nu au legătură cu solicitarea Curții

de Covasna Media | 406 vizualizări

Motivarea Curții Constituționale cu privire la invalidarea referendumului de demitere a lui Traian Băsescu din funcția de președinte al României a apărut miercuri după-amiază în presă.

Conform acestui document, apărut în ediția on-line a cotidianului România Liberă, cea mai mare parte a datelor comunicate nu au legătură cu solicitarea făcută către CCR.

„Astfel, numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu privește această solicitare, întrucât expirarea actelor de indentitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor de pe listele electorale permanente,” potrivit textului motivării.

În mod asemănător, se mai afirmă că „nu privește solicitarea formulată de Curte numărul persoanelor > al căror domiciliu se află în România, întrucât aceste persoane sunt cuprinse în listele electorale permanente.”

Curtea arată că singurul număr care poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente este cel de 34.654 de persoane care reprezintă persoanele decedate, românii care au domiciliul în străinătate, cei care și-au pierdut cetățenia română, cei care nu au drept de vot, cei bolnavi psihic, ce și-au pierdut drepturile electorale și persoanele cu corecții CNP.

În motivare se mai arată că nu s-au îndeplinit cele două condiții cumulative cerute de lege pentru a îl putea demite pe președinte. Mai exact, majoritatea celor care s-au prezentat la vot (în jur de 87%) s-au pronunțat în favoarea demiterii, dar cealaltă condiție, ca peste 50% plus unul din cei de pe liste să se prezinte la urne, nu a fost îndeplinită.

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.