ULTIMA ORĂ 30 ianuarie 2013

Ce prevede noul Cod Fiscal, care va intra în vigoare la 1 februarie

de Covasna Media | 395 vizualizări

La 1 februarie vor intra în vigoare noile modificări ale Codului Fiscal. Documentul prevede majorarea salariului minim și indexarea pensiilor, dar introduce și noi taxe pentru companii și persoane fizice. Acestea ar trebui să aducă la buget trei miliarde de lei în acest an.

Pensionarii sunt primii beneficiari ai modificărilor la Codul Fiscal.

Documentul aprobat de guvern prevede indexarea pensiilor cu 4 la sută, adică rata inflaţiei.

Bani în plus vor primi şi persoanele plătite cu salariul minim pe economie. Care va creşte de la 700 la 800 de lei în două etape - 50 de lei de la 1 februarie și alţi 50 de lei de la 1 iulie.

Veștile bune se opresc însă aici.

Data de 1 februarie va aduce şi majorarea amenzilor, care sunt calculate în funcţie de salariul minim.

Tot atunci, primăriile cu datorii vor fi obligate să crească taxele și impozitele locale cu 16 la sută.

De asemenea, statul va schimba modalitatea de impozitare pentru micii fermieri. În premieră, vor fi impozitaţi toţi cei care au mai mult de două hectare de teren arabil sau mai mult de trei vaci şi şase porci în gospodărie.

Un alt pas important este modificarea impozitului pe venit. Firmele puteau opta până acum pentru plata a 3 la sută din cifra de afaceri sau pentru 16 la sută din profit.

De acum, microîntreprinderile cu încasări mai mici de 65.000 de euro anual vor achita în mod obligatoriu 3 la sută din venituri.

Totodată, guvernul va impune firmelor din domeniul resurselor naturale o taxă specială de 0,5 la sută din venituri. Excepţie fac doar companiile din domeniul gazelor. Acestea vor trebui să dea la stat 60 la sută din veniturile suplimentare obţinute din majorarea tarifelor, tarife care vor fi liberalizate în acest an.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.