ULTIMA ORĂ 23 ianuarie 2013

Berea și țigările se scumpesc. Guvernul introduce noi taxe. Cine le plătește?

de Covasna Media | 341 vizualizări

Cu o mână dă şi cu două ia înapoi. Guvernul a aprobat creşterea salariului minim şi indexarea pensiilor, dar a venit cu o avalanşă de taxe ca să facă rost de bani. De luna viitoare, companiile din energie vor fi suprataxate, fermierii vor plăti impozite mai mari, iar accizele vor creşte mai devreme decât era preconizat. Analiştii avertizează însă că multe dintre aceste taxe vor duce la scumpiri generale, și vor goli, de fapt, buzunarele românilor.

Premierul Victor Ponta a explicat că majorarile de impozite sunt necesare pentru a aduce venituri suplimentare la buget.

„Trebuie să avem mai mulți bani și la fonduri europene, și la sănătate, și la educaţie, și la investiții de infrastructură”, a declarat Victor Ponta.

La toate acestea se adaugă cheltuielile cu salariile şi pensiile. Guvernul are nevoie de bani ca să susţină indexarea cu 4% a pensiilor, promisă de la 1 ianuarie, dar şi pentru majorarea salariului minim, de la 700 la 800 de lei. Creşterea va avea loc în două etape, cu câte 50 de lei, de la 1 februarie, respectiv 1 iulie.

În plus, companiile din energie vor plăti de luna viitoare noi taxe pe resursele extrase, veniturile obţinute din vânzarea gazelor, dar şi o taxă de monopol.

„E o ordonanță pe termen limitat și nu există niciun fel de problemă ca prețurile să afecteze consumatorii, deci vor influența profitul”, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Cine suportă taxele

Deşi autorităţile susţin ca noile taxe plătite de companiile din energie nu se vor vedea în facturile populaţiei, specialiştii afirmă contrariul.

„Nu cred că va avea asupra producătorilor impactul dorit. Cred că fie va genera mai multă evaziune, fie generează o presiune imensă pe parte de consumator final”, susține Cristian Păun, profesor de economie.

Tot consumatorii vor fi cei care vor plăti şi majorarea accizelor. De la 1 aprilie, berea se va scumpi cu 10%, ceea ce înseamnă că la fiecare sticlă de jumătate de litru de 3 lei se mai adaugă alţi 30 de bani. Şi ţigările se vor scumpi mai devreme decât era aşteptat. Fumătorii vor plăti în plus câte 15 bani pentru fiecare pachet de ţigari.

Nici agricultorii nu scapă netaxaţi. În funcţie de suprafeţele deţinute şi de animalele din gospodărie, aceştia vor plăti un impozit pe venit de 16% şi o cotă de 5,5% pe contribuţiile la sănătate. Potrivit estimărilor, 670.000 de agricultori vor fi impozitaţi.

Şi micile afaceri de până în 65.000 de euro vor fi impozitate cu 3% pe venit.

(digi24.ro)

Distribuie articolul:  
|

ULTIMA ORĂ

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.