STIREA ZILEI 22 iulie 2020

Zero costuri și zero scuze: inițiativă de sterilizare gratuită a câinilor din Sfântu Gheorghe

de Covasna Media | 1723 vizualizări

Coordonatorii acțiunii spun că se vor ocupa inclusiv să transporte animalele, dacă proprietarii nu au această posibilitate 

O nouă inițiativă de sterilizare a câinilor, cu scopul de a pune capăt cercului vicios al animalelor abandonate, se pune la cale la Sfântu Gheorghe. Asociația „AMY”, TEGA și Primăria Sfântu Gheorghe îi așteptă pe locuitorii reședinței de județ și ai satelor aparținătoare, stăpâni și iubitori de animale să se înscrie în program. 

Campania vizează acum, în primă fază doar înscrierea pe o listă inițială a locuitorilor din Sfântu Gheorghe, Câmpu Frumos, Coșeni și Chilieni, care doresc să beneficieze de șansa de a-și steriliza gratuit câinii. Ulterior, în funcție de numărul de doritori, se va pune la punct organizarea, care se va face cu o planificare prealabilă.  

Modalitățile de înscriere sunt următoarele: telefonic: 0732.717.185 ( între orele 9:00 – 15:00), 0721.384.068 ( între orele 18:00-20:00 ) de luni până vineri, iar în weekend prin e-mail-uri la adresele pe menhely_adapost@tega.ro sau asociatia.amy@gmail.com

Sterilizarea este finanțată, deci nu costă pentru stăpân niciun ban, mai mult decât atât, dacă cățelul dumneavoastră nu este vaccinat și microcipat cu ocazia asta se vor face și procedurile respective gratis. Pentru cei care nu au posibilitatea de a transporta cățelușul, noi, AMY și TEGA preluăm și această sarcină...deci CONTACTAȚI-NE !!!”, a transmis marți, când s-a dat startul înscrierilor, prin intermediul Facebook, Asociația pentru câini fără stăpân, AMY. 

Pora Kinga, președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, spune că acțiuni similare au mai fost, însă niciuna nu a avut parte de această etapă de pregătire prealabilă și până acum cetățenii au avut diverse motive să se lase descurajați: transport, costuri, timp și altele. De această dată, însă, campania va fi organizată și pregătită în funcție de cerința oamenilor și de interesul acestora în a pune capăt problemei câinilor comunitari. 

Înainte de a stabili de câți bani avem nevoie, trebuie să știm cerința oamenilor. De aceea am făcut acest prim pas, cu postarea de pe Facebook, pentru  a ști câți oameni ar vrea. (...) Este un proiect important, în primul rând pentru că nu mai vreau să văd pui de câini abandonați pe marginea drumului, lăsați în cutii pe lângă adăpost sau câini călcați de mașini. În al doilea rând, sterilizarea este bună și pentru câine, mai ales atunci când stăpânii nu vor să îl dea la împerecheat. Mai bine să fie sterilizat, decât să se chinuie, să sape prin curte și să fugă. În al treilea rând, e momentul să ne civilizăm puțin și să scăpăm de câini vagabonzi și comunitari. Știu că problema nu se termină niciodată, dar măcar să facem ceva! Că dacă nici nu facem nimic, e clar că nu avem nicio șansă să rezolvăm problema asta”, a declarat marți, pentru Observatorul de Covasna, Pora Kinga, precizând totodată că pe lângă animalele aduse de stăpâni, în program vor fi incluși, în același timp, și câini comunitari care pot fi capturați, câini de la adăpost sau din cartierele mărginașe. 

Costuri zero 

Directorul TEGA, Máthé László spune că acțiunea va fi gândită în așa fel încât proprietarii de căței să nu fie nevoiți să cheltuie niciun leu. 

„Acum suntem chiar la început. Vrem să vedem cam cât de receptivi o să fie oamenii și dacă vor fi sau nu interesați. Nu este stabilită deocamdată nici perioada când va fi. Totul depinde de interesul oamenilor. Ar trebui să transportăm cățeii la Adăpostul de câini pentru că acolo vor fi sterilizați și microcipați. Noi o să oferim și transportul. Vom face totul ca proprietarii să nu trebuiască să cheltuiască niciun leu. Prin această campanie dorim să prevenim înmulțirea cățeilor”, ne-a spus, tot marți, Máthé László. 

„Probabil că societatea încă n-a înțeles mesajul”

Autoritățile locale speră ca această acțiune să aibă un impact mai puternic decât cea organizată în 2017, când prea puțini au profitat de această oportunitate. Demersul se justifică și prin faptul că adăpostul de la Câmpu Frumos nu face față numărului mare de câini vagabonzi. 

„Încercăm să facem o acțiune comună. Am solicitat de la Tega și de la Asociația AMY să îmi facă un calcul pentru că doar cu ajutorul lor am putea să facem acest lucru. Neștiind exact ce capacitate dețin dânșii, am solicitat să se facă un necesar, iar noi vom pune în buget. Nu vrem să pățim ca data trecută când am pus aproape 100.000 de lei și am consumat o sumă infimă. Aștept o propunere de la dânșii și cu prima ocazie punem în buget atât cât se va cheltui.  (...) A mai fost o campanie de acest gen care a fost în paralel cu acel recensământ al câinilor de la casele particulare, dar nu a fost o reușită. Probabil că ar fi fost o reușită dacă am fi avut și pârghii coercitive. (...) Până la urmă cred că au fost vreo 35 de doritori, deci foarte puțini. Legea spune că acei câini care nu sunt de rasă trebuie sterilizați. Nevoie este. Încă sunt câini vagabonzi pe străzi. Nu s-au înmulțit în mod deosebit în ultima vreme, dar nici n-au dispărut nicăieri, iar adăpostul nu face față și vrem să intervină și civilii și sperăm să fie mai bine. Probabil că societatea încă n-a înțeles mesajul. Mulți nu știu că acești câini de pe stradă pot fi un pericol”, ne-a spus marți și viceprimarul Tóth Birtan Csaba.

În anul 2017, Primăria a organizat un program de numărare a câinilor și sterilizare la preț promoțional, al cărui scop era controlul reproducerii câinilor care nu sunt de rasă pură de pe domeniul public sau privat al orașului, respectiv preîntâmpinarea răspândirii bolilor infecțioase transmisibile de la animale la oameni. 

Rezultatele inițiale ale recensământului, derulat atunci din aprilie până în septembrie, arăta că aproximativ o mie de câini deținuți de proprietarii din municipiu nu sunt sterilizați.

Totodată, în 2018, a avut loc o campanie de sterilizare gratuită a câinilor, care s-a adresat inițial strict locuitorilor din zona Őrkő. Deși exista finanțare pentru peste 90 de cazuri, mai puțin de 30 de animăluțe au ajuns atunci pe mâna medicului venit din București. 

Iar acestea nu sunt singurele încercări de a veni în sprijinul proprietarilor de câini din zona Sfântu Gheorghe. 

Nici campania pentru care au început pregătirile acum probabil nu va fi ultima. Însă este important de înțeles că problema câinilor vagabonzi, care se chinuie pe străzi, care devin agresivi sau mor pentru că au parte de boli periculoase, ba îi mai pun și în pericol pe cei de rasă sau cei din apartamente ori de la case, se rezolvă numai cu implicarea activă a cetățenilor. Mai ales acum, când efortul proprietarilor de câini nesterilizați este infim și constă într-o programare telefonică sau prin e-mail, nu prea mai există scuze. 

Vă vom ține la curent cu evoluția acestui demers! 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca 

Sursă foto: Pisicutesicaini.ro și Pexels.org.

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.