STIREA ZILEI 11 decembrie 2018

Violența domestică, în creștere în județul Covasna

de Covasna Media | 1059 vizualizări

Doar anul acesta, două persoane și-au pierdut viața din cauza acestui tip de violență

Peste 100 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate la I.P.J. Covasna de la începutul anului, cifre în creștere față de anul trecut. Statisticile însă nu relevă nici pe aproape numărul real de cazuri, pentru că, de cele mai multe ori, victimele aleg să tacă. Mii de femei își subminează încrederea în sine și își distrug sănătatea lângă cei care cred că „bătaia e ruptă din rai”. Totuși, pentru victimele violenței care decid să iasă din coșmar există și soluții concrete. La nivelul județului Covasna este deschis un adăpost în cadrul DGASPC Covasna, un refugiu temporar pentru femeile abuzate, unde acestea pot primi sprijinul necesar.

Există diverse forme de violență, de la cele mai subtile, emoționale și psihice, pâna la cele fizice. Din păcate, toate au repercusiuni nocive asupra psihicului victimei.

Atât violența în familie, cât și cea împotriva femeii, reprezintă o problemă universală care afectează toate țările lumii, indiferent de gradul lor de dezvoltare. Violența afectează drepturile fundamentale ale omului la viață, siguranță, libertate, demnitate, integritate fizică și psihică, manifestându-se la nivelul tuturor segmentelor societății.

Violența domestică a luat două vieți de la începutul anului

în România violența asupra femeilor ocupă primul loc în ceea ce privește cazurile de violență domestică. Din statisticile Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna reiese că în primele 10 luni ale acestui an, la nivelul județului Covasna au fost sesizate 126 de cazuri de lovire sau alte violențe săvârșite asupra unui membru de familie, înregistrându-se o ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut cu circa 16%. Faptele au fost comise în proporție de 95% la domiciliu. Grav este și faptul că violența domestică a luat viața a două persoane de la începutul anului.

În ceea ce privește victimele faptelor de violență în familie, statisticile ne relevă că 71% dintre acestea au fost femei, iar agresorii sunt în procent de 96% bărbați. În 35,4% din situații agresorul se afla sub influența băuturilor alcoolice în momentul comiterii faptelor.

„Erau cazuri în care au venit femei care erau agresate cu urme vizibile de violență”

Astăzi există multe grupuri de susținere, ONG-uri, agenții și asociații care oferă adăpost și consiliere persoanelor agresate. Persoanele din aceste instituții specializate sunt pregătite să găsească soluții, împreună cu victimele, la problemele lor.

În cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, funcționează un adăpost în care victimele se pot simți în siguranță și pot beneficia de consiliere psihologică și juridică. Femeile cu copii reprezintă o mare parte a celor care apelează la aceste servicii.

 „Am avut câteva cazuri la care am lucrat și inclusiv cazuri care au ajuns în adăpostul nostru. E o locație secretă. Adăpostul a fost creat în urmă cu câțiva ani, este un centru micuț care oferă ajutor numai pentru șase persoane, dar din fericire nu prea e plin niciodată centrul. Conform prevederilor legale pot să stea 60 de zile, perioadă care se poate prelungi, iar serviciile sunt gratuite. Sunt cazuri când femeile stau mult mai puțin de 60 de zile, dar au fost și cazuri când a trebuit să prelungim perioada de mai multe ori. Avem personal calificat, asistenți sociali și psihologi. Victimele sunt ajutate pentru prelucrarea traumelor dacă este cazul, sunt ajutate să ajungă să beneficieze de servicii medicale. Erau cazuri în care au venit femei care erau agresate cu urme vizibile de violență și care au necesitat tratament. Bineînțeles dacă este cazul sunt acompaniați la serviciul de medicină legală pentru constatarea rănilor. Au fost ajutați inclusiv și pentru a formula o cerere privind ordinul de protecție sau acțiuni de divorț sau orice alte probleme administrative sau juridice”, a declarat pentru OBSERVATORUL DE COVASNA, directorul general adjunct DGASPC Covasna, Szász Katalin Melinda.

Violența domestică este, așadar,  „cea mai democratică infracțiune”,  iar copiii nu sunt niciodată cruțați de violența care domnește în familia lor. Fie că sunt martori direcți, fie indirecți, aceștia suferă și pot fi predispuși la tulburări emoționale sau de relaționare. Adesea aceștia și-ar dori să poată interveni și uneori riscă să își atribuie un rol protector prea mare pentru vârsta lor.

Modificări legislative importante: polițistul poate emite ordin de protecție

Până acum ordinul de protecție se emitea la cererea victimei doar de către instanța de judecată. În contextul ultimelor modificări survenite în legislația privind prevenirea și combaterea violenței în familie, respectiv Legea 217/2003, polițiștii vor putea dispune, în cazul constatării unor fapte de violență în familie, pe loc, prin emiterea acestui ordin de protecție provizoriu, măsuri concrete în vederea protejării vieții și integrității corporale a victimei, potrivit I.P.J Covasna.

„Legislația în domeniu a fost  deja modificată numai că așteptăm din moment în moment să apară și metodologiile și procedurile de lucru. Ceea ce aduce nou și foarte inovativ această modificare legislativă este posibilitatea ca polițistul, care ajunge primul la evaluarea unui caz de acest gen, poate să emită un ordin de protecție provizoriu. Până acum ordinele de protecție se emiteau de judecătorie. Era o procedură care dura, trebuia făcut dosar, se depunea în instanță. Instanța fixa termenul de judecată, era de durată. Acum chiar polițistul are această putere ca să emită ordin de protecție”, explică și Szász Katalin Melinda.

Aceasta a mai adăugat că există o creștere a numărului de cazuri sesizate, iar din cauză că doar o mică parte dintre femeile agresate se adresează organelor de poliție, statisticile în ceea ce privește violența nu relevă numărul real de cazuri.

Tiparul „așa ceva găsești în orice familie”

Din nefericire, foarte mulți percep violența ca pe ceva normal, „inerent unei căsnicii". Multe femei acceptă să rămână în continuare în situația de abuz „de dragul copiilor". Acest aspect a fost sesizat și de directorul adjunct DGASPC care spune că există foarte multe cazuri în care chiar dacă femeia a fost abuzată de soț și depune o plângere la poliție, peste câteva zile se răzgândește și o retrage. Astfel, starea conflictuală continuă să persiste în familie.

„Noi ne axăm mai mult pe partea de protecție și asistență socială. Primul lucru în asemenea cazuri este să securizăm victima. Să vedem dacă are nevoie de ajutor sau există pericolul ca violențele să persiste, cum putem interveni ca să stopăm și să asigurăm securitatea victimei”, a mai spus Szász Katalin Melinda.

Statisticile I.P.J Covasna arată că la începutul anului 2018, la nivelul județului Covasna erau active 14 ordine de protecție, iar în primele 10 luni au fost emise alte 28. În perioada menționată au fost soluționate 30 astfel de ordine de protecție, majoritatea prin expirarea termenului legal sau a duratei măsurilor de protecție.

Ce facem atunci când izbucnește un episod cu violență?

„Dacă o ceartă sau o discuție mai aprinsă începe să escaladeze și realizați că sunteți în pericol, sunați imediat la 112, iar dacă nu puteți părăsi locuința, încercați să vă izolați într-o cameră și să sunați pentru a cere ajutor. Dacă nu ați reușit să scăpați de agresor, țipați și cereți ajutor astfel încât vecinii să vă poată auzi și cereți-le să sune la 112, sfătuiesc polițiștii.

După producerea agresiunii, pentru siguranța dumneavoastră, părăsiți domiciliul dacă agresorul mai este încă în casă ori bănuiți că se va întoarce. Așteptați afară, într-un loc sigur, până când sosește poliția, iar în cazul în care aveți răni nu ezitați să mergeți la spital pentru un consult medical; leziunile interne se pot agrava dacă nu sunt tratate și vă puteți pune viața în pericol”, informează purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, Nicoleta Tolvaj-Marin..

Modificările legislative urmează să fie puse în practică, însă până atunci, din nefericire, centrele de protecție sunt singura soluție a femeilor care sunt agresate. Chiar și așa, locurile din centre sunt limitate, iar fenomenul devine un aspect extrem de îngrijorător în societatea noastră, care afectează atât persoanele direct implicate, femeile, dar și copiii.

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.