STIREA ZILEI 18 iulie 2018

Viața strămoșilor covăsneni documentată prin imagini

de Geanina Lupșa | 2270 vizualizări

„Mărturii fotografice: oameni și locuri din județul Covasna” este numele proiectului ce își propune reconstituirea istoriei covăsnenilor prin intermediul fotografiilor de familie

Proiectul „Mărturii fotografice: oameni și locuri din județul Covasna”, demarat în anul 2017 la inițiativa reprezentantei Asociației GRIT, Florentina Teacă, are ca scop reconstituirea istoriei covăsnenilor prin intermediul fotografiilor de familie. Primul volum al albumului a apărut anul trecut și cuprinde sute de fotografii semnificative pentru trecutul comunității românești, din 25 de localități din județul Covasna. Anul acesta urmează să fie finalizată și cea de-a doua parte a albumului, tocmai de aceea se caută ,,mărturii fotografice” reprezentative pentru traiul înaintașilor din județ.

Printr-o astfel de inițiativă se aduce un omagiu celor care au trăit pe aceste meleaguri, celor care au ținut vie comunitatea de români. Albumul este, de fapt, ,,un arc peste timp”, potrivit inițiatoarei proiectului, care ilustrează tradițiile, meșteșugurile locuitorilor din județ.

,,Proiectul «Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna» cuprinde exact ceea ce sugerează titlul său: fotografii ale locurilor și oamenilor din județul nostru de-a lungul timpului. Încercăm să «reconstituim» istoria unor comunități prin intermediul fotografiilor de familie.  Este unanim recunoscut faptul că fotografiile sunt documente istorice nemijlocite, care ilustrează și completează informațiile scrise. Fotografia, în calitatea sa de reprezentare vizuală directă a unui subiect sau eveniment, prin conținutul și mesajul ei, are un impact mult mai puternic asupra receptorilor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, inițiatoarea proiectului și reprezentanta Asociației GRIT, Florentina Teacă.

În anul 2014, câteva zeci de fotografii adunate din colecții particulare, semnificative pentru trecutul comunității românești din zonă, au fost publicate în albumul „Covasna, Voinești: Istorie și cultură românească în imagini”, apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe. În urma receptării favorabile a acestui album, doamna profesoară Florentina Teacă a hotărât că proiectul merită extins la nivel de județ și așa a luat naștere „Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna”.

,,Începând cu anul 2014, au văzut lumina tiparului 3 albume cu fotografii vechi din Voineștii Covasnei — frumoase, emoționante, uimitoare, care vorbesc de viața strămoșilor noștri așa cum a fost ea, cu bucurii sau momente mai puțin fericite. Un arc peste timp, ilustrând viaţa lor spirituală, tradiţiile şi obiceiurile, ocupaţiile, mesteşugurile, portul popular, de fapt, un omagiu adus înaintaşilor care au creat cultura tradiţională specifică locului. M-am gândit că ar trebui să extindem acest demers la nivelul întregului județ. Așa s-a născut proiectul «Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna», realizat de Asociația GRIT. Anul trecut, cu sprijinul DJST Covasna și al prietenilor noștri de la SC CONI-TRANS EXPORTPACKAGING SRL Covasna, acest proiect s-a finalizat printr-un album cu același nume. Cu ajutorul unor tineri inimoși din județ, am colecționat fotografii din Voineștii Covasnei, Zăbala, Zagon, Păpăuți, Floroaia Mare, Vâlcele, Mărtănuș, Sita Buzăului, Dobârlău, Lădăuți, Barcani, Târgu Secuiesc, Aita Medie, Chichiș, Întorsura Buzăului, Brețcu ș.a., de peste tot unde am găsit înțelegere și interes. Peste optzeci de persoane au răspuns apelului nostru, punând la dispoziție fotografii de familie. Profit de ocazie să le mulțumesc celor care mi le-au încredințat, celor care mi-au mijlocit legătura cu deținătorii pozelor și, de asemenea, să mulțumesc celor care mi-au dat imbold să-mi împlinesc iarăși bucuria aceasta de a le aduna, pentru că m-au asigurat că merită efortul, că place ceea ce fac”, a mai adăugat Florentina Teacă.

Primul volum al albumului „Mărturii fotografice: locuri și oameni din județul Covasna”, apărut în anul 2017 la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, cuprinde, în cele 99 de pagini ale sale, câteva sute de fotografii de familie din 25 de localități ale județului Covasna.

,,Le-am grupat după proveniență și, la fiecare, în măsura în care am știut, am trecut date despre subiecți, loc, cronologie. Oricum, ca și în celelalte cărți ale mele, în subiectele care mă interesează, adică oamenii și locurile de la noi, nu am vrut ca lucrurile să fie prezentate prea tehnic, urmăresc mereu o adresare mai suflet către suflet”, ne-a mai precizat Florentina Teacă.

De asemenea, în primul album se regăsesc și numeroase fotografii ale unor clădiri și monumente istorice, vederi generale ale unor localități și instituții.

În prefața albumului, dr. Ioan Lăcătușu spunea că: „Aspectele înfățișate în fotografiile din prezentul volum sunt deosebit de variate și numeroase, parcurgând perioade istorice diferite, din mediul rural și urban, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, din perioada interbelică și din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Documentele oferă informaţii valoroase privind personalităţile, dar și membrii «comunităților tăcute» din județul Covasna, precum și evenimentele importante din viața de familie (botezul, cununia, înmormântarea, aniversarea unor vârste, aspecte din viața școlară, plecarea în armată etc.) și din viața cotidiană a comunităților locale (hore, șezători, nedei, hramuri etc.). Specialiștii apreciază că fotografia de familie transmite cele mai naturale emoții și sentimente ale oamenilor.”

„Aceste fotografii reprezintă documente fotografice autentice, un arc peste timp care leagă generațiile unei familii. Pot fi identificate astfel imagini despre locuri și oameni din județul Covasna, despre comunitățile românești statornice în cultura și credința lor, dar, în același timp, deschise spre nou și spre interculturalitate. Paginile din viața majorității comunităților românești din județul Covasna sunt prezentate în acest album pe localități, în ordine alfabetică, prin intermediul mai multor imagini inedite care completează ceea ce știam despre românii din fostele scaune secuiești”, ne-a mai spus Florentina.

Cea mai veche fotografie din cadrul primului volum, primită de la părintele Ioan Velimirovici, datează din anul 1870 și înfățișează locuitorii comunei Brețcu, iar cea mai nouă este din anii ’90 și înfățișează un ciobănaș din Zăbala.

,,Cea mai veche este o fotografie din Brețcu, primită de la părintele Ioan Velimirovici, care înfățișează brețcani pe la 1870. Ceea ce mi s-a părut extraordinar e că, pe spatele fotografiei, este lista cu numele celor din poză, o identificare făcută în 1994 de către bătrânii satului din acea vreme. Cea mai nouă: un ciobănaș din Zăbala, din anii ’90, care m-a impresionat prin fericirea de pe chipul lui în momentul în care ținea un mielușel în brațe”, a mai menționat reprezentanta Asociației Grit.

Succesul primului volum a determinat-o pe Florentina să continue acest demers și face din nou apel la persoanele ce dețin mărturii fotografice ce înfățișează oameni, obiceiuri și locuri din județ. Reprezentanta Ascociației Grit preconizează că, la sfârșitul acestui an, o să fie finalizat și cel de-al doilea volum. Cei ce dețin fotografii reprezentative pentru traiul covăsnenilor și doresc ca acestea să apară în cea de-a doua parte a volumului le pot trimite la adresa de e-mail teaca_florentina@yahoo.com sau pe pagina de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/fotografii.covasna/) , iar contribuția lor va fi menționată în paginile albumului și răsplătită cu un album în dar pentru fiecare.

,,Albumul a fost primit neașteptat de bine. Și atunci am decis să continuăm acest proiect, finanțat de DJST Covasna. Lucrăm la volumul al doilea. Am încredere că el va fi gata până la sfârșitul anului. Cu contribuția locuitorilor din toate comunitățile românești din județ, ne dorim ca acesta să reflecte viața din ultimii o sută de ani, pentru a-l lăsa moștenire celor ce vor veni în următoarea sută de ani. Ca de fiecare dată, folosesc și acum oportunitatea de a îndemna oamenii să scoată din clasoare, din sertare, fotografiile vechi și să le dea șansa de a fi văzute, să fie publicate. Apropo de aceste „sertare”: mai demult, mesele care mobilau camera mare erau făcute cu un sertar sub blat, uneori el avea și o cheie, adeseori demult pierdută; din copilărie aceste sertare m-au vrăjit, mi s-au părut, ca și acum, cufere cu comori, pentru că oamenii țineau acolo, mai țin și acum, pozele vechi ale familiei. Și încă un cuvânt aici: faptul că le țin în sertar de-a valma, amestecate, și că de fiecare dată când se umblă la ele apar în altă ordine, mi se pare cu adevărat remarcabil: exact așa sunt și amintirile noastre. Neordonate, aleatorii, neașteptat asociate”, ne-a mai mărturisit inițiatoarea proiectului.

Florentina Teacă este autoarea mai multor lucrări ce surprind viața, obiceiurile și traiul de odinioară al românilor din județul nostru. Prețuirea și admirația pentru valorile înaintașilor noștri au determinat-o să ia o astfel de inițiativă.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.