STIREA ZILEI 30 septembrie 2020

Vaccinuri antigripale „cu porția”, în județul Covasna

de Daniela Luca | 1664 vizualizări

Medicii de familie au primit doar câte 10 bucăți, iar în farmacii aproape că nu mai sunt

A început sezonul virozelor, iar cel al gripei nu este departe, spun specialiștii. Medicii recomandă vaccinul antigripal, doar că dozele primite de medicii de familie din județ și cele din farmacii nu sunt suficiente. Pentru că este dificil să se facă diferența între simptomatologia virozelor, a gripei și a noului coronavirus, specialiștii recomandă ca la primele semne de boală pacienții să stea acasă și să solicite sfatul medicului. 

În ceea ce privește virozele respiratorii, acestea și-au făcut apariția odată cu începerea școlii, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș. 

„După două zile de școală și de grădiniță copiilor a început să le curgă nasul, să strănute. Unii și tușesc și e mare problemă pentru că acum nu poți să îi ducă la școală sau grădiniță, chiar dacă nu sunt bolnavi, dar le curge un pic nasul. E problematic, pentru că părinții nu au unde să îi lase. Pe zi ce trece sunt tot mai multe cazuri de viroze, dar și cazuri de Covid, din păcate”, ne-a spus dr. Lucia Șereș. 

„Posibilitatea de a se infecta este foarte mare în sala de așteptare” 

Ca să ne ferim de orice tip de viroze, printre care și gripa, ar trebui să ținem cont de aceleași reguli care ni se repetă încă din luna martie. Este important ca în cazul unor simptome alarmante, să fie apelat medicul de familie. 

Nu este permisă deplasarea la cabinet fără o programare prealabilă, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județ. Aceasta îi îndeamnă pe pacienți să aibă răbdare, pentru că medicii de familie sunt mai solicitați în această perioadă decât de obicei. 

„În primul rând oamenii trebuie să se ferească și să respecte toate regulile de protecție. Să poarte mască, să nu meargă în locuri aglomerate, să țină distanța, să nu țină chefuri și sindrofii în perioada asta. Dacă se îmbolnăvesc, în primul rând să stea acasă, să nu lase copiii la școală și părinții să nu meargă la serviciu. Nu se poate deosebi clinic Covid-ul de o infecție virală obișnuită. Trebuie să rămână acasă și să sune neapărat, nu să se prezinte la cabinet fără programare. Să sune medicul de familie. În funcție de anamneză, medicul îl sfătuiește ce să facă sau îl programează la cabinet. Acum s-a făcut și timp urât și nu se poate aștepta afară, posibilitatea de a se infecta este foarte mare în sala de așteptare, pentru că acestea sunt mici, iar oamenii nu păstrează distanța că nici nu au cum. Și atunci vii cu una și pleci cu alta. Vârstnicii se pot contamina și e foarte, foarte important să comunicăm. Fiecare trebuie să aibă răbdare, pentru că telefoanele sună într-una. E greu, dar pacienții trebuie să aibă răbdare până iau legătura cu medicul de familie”, ne-a explicat dr. Lucia Șereș. 

Vaccinurile antigripale, la mare căutare 

Deși poate fi la fel de neplăcută ca o răceală obișnuită, gripa poate fi mai periculoasă, spun medicii. Metodele de prevenire, și anume vaccinurile antigripale, nu sunt însă la îndemâna oricui.  

Fiecare dintre cele 95 de cabinete de medicină de familie din județ au primit doar câte 10 doze de vaccin antigripal, prea puțin ca să ajungă pentru toți pacienții cu probleme de sănătate. 

„Ne-au dat câte 10 doze pentru fiecare cabinet deocamdată. Unii mai și cumpără. Deja am făcut vaccinuri cumpărate. Se găsesc și în farmacii. E bine ca oamenii să se vaccineze, să își caute din timp dozele, pentru că sunt foarte puține cele pe care le primim. Să își caute și să se programeze la medicul de familie ca să fie vaccinați. Nici nu știm în ce ordine să le oferim, pentru că fiecare medic de familie are mai mult de 10 vârstnici și cu multe comorbidități. Le vom face în ordinea sosirii probabil pentru cei care au probleme de sănătate. Anul trecut a fost un pic mai mult. Anul acesta ne-au zis că ne dau în tranșe și nu știm când sosește tranșa următoare. Să sperăm că nu în ianuarie sau februarie că au fost și cazuri când ne-au dat la sfârșitul lui ianuarie”, ne-a mai spus dr. Lucia Șereș. 

Epidemiologul din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Sánta Ferenc ne-a spus de asemenea că și vaccinurile gratuite, destinate persoanelor aflate la risc de îmbolnăvire (de exemplu cele care suferă de diabet ori astm) sunt insuficiente. Totuși, specialistul a subliniat că este posibil ca până în decembrie pacienții să mai aibă șansa să se vaccineze. 

„Au ajuns atâtea vaccinuri încât nici nu știu de ce au trimis. (...) Dar asta este cred că un fel de „gustare”. Nu prea înțeleg cum putem să primim o doză atât de mică la început. Sau facem licitația și luăm măcar jumătate din ce am comandat sau cum altfel? Că ce am primit parcă e un cadou de undeva și au împărțit ca să poată să spună Ministerul că a început vaccinarea antigripală din septembrie. Dar nu vă îngrijorați, pentru că așa am înțeles că o să întârzie un pic gripa anul acesta. Deci avem timp până în decembrie ca să ne pregătim. Nu putem să anunțăm că avem suficient vaccin gripal. Avem o mică cantitate care este și împărțită. Încă nu avem nici măcar anunțată, așa cum se obișnuia, când va fi a doua tranșă. Cantitatea primită e neînsemnată”, ne-a spus Sánta Ferenc. 

Vaccinurile antigripale, deficit și în farmacii 

La cele cinci farmacii pe care le-am contactat pentru a ne interesa despre vaccinul antigripal, am primit răspuns negativ. Medicamentul nu se găsește pe stoc – fie n-au primit, fie nu mai au. La una dintre ele însă se putea face precomandă pentru săptămâna viitoare. Prețul unui astfel de vaccin este, în medie, 55 de lei. 

Președintele Colegiului Farmaciștilor din județul Covasna, Szabó Péter ne-a explicat că farmaciile au primit și ele cantități neînsemnate de vaccin antigripal. Conform acestuia, în țară n-a fost introdusă cantitatea necesară de vaccinuri care să acopere necesarul.  

„Deja au apărut vaccinuri. Prima oară se dă la medicii de familie, iar ce rămâne va fi dat și la farmacii. Concret ceea ce știu sigur este că și noi am primit la farmacia noastră câteva, dar am înțeles de la distribuitor că nu vor fi prea multe. Noi vineri am primit vreo 5 bucăți, deci numărul e foarte limitat. După spusele domnilor din București, o să mai aducă și că o să facă contracte cu fabricile, dar după cum vedem cu Euthyrox-ul și cu celelalte medicamente, nu prea ne vine să credem că o să fie ceva. Farmaciile au câteva bucăți, dar mai mult de 5 n-au cum să dea pentru că distribuitorii au primit puține”, ne-a spus Szabó Péter. 

Cum deosebim o răceală de gripă sau de Covid-19? 

Unele simptome pot induce în eroare, spun medicii, cum ar fi cel al nasului înfundat. Tocmai de aceea, un diagnostic corect, dat de un specialist, poate duce la reducerea timpul de recuperare, iar revenirea la starea optimă de sănătate va fi mai rapidă, spune dr. Lucia Șereș. 

„Simptomele se pot deosebi. La un guturai simplu ai durere în gât, muci, tuse. De la secrețiile din nas ai febră și așa se întâmplă și la Covid. Dar după anamneză, după situația pacientului, după contactul pe care l-a avut, totuși medicul își dă seama și recomandă testarea sau solicită testarea și numai așa putem fi siguri, că altfel nu. Singurul simptom care deosebește Covid-ul este lipsa gustului și a mirosului, dar nu la toată lumea apare și poate fi și interpretare alarmistă pentru că dacă ai nasul înfundat, mirosul poate să scadă și de la o răceală obișnuită”, ne-a explicat reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județ. 

Perioada în care ne aflăm este solicitantă pentru tot personalul medical, inclusiv pentru medicii de familie, a căror responsabilitate este mult mai mare decât până acum. Pacienții sunt sfătuiți să fie foarte atenți la simptomele pe care le au și să dea dovadă de multă răbdare și înțelegere. 

De răbdare vor avea nevoie și cei care nu vor putea beneficia încă de vaccinul antigripal gratuit. 

Ministerul Sănătății a anunțat luna aceasta că  repartiția dozelor de vaccin către Direcţiile de Sănătate Publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Conform datelor instituției, primele 330.000 de doze de vaccinuri au ajuns deja la medicii de familie, iar restul vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.