STIREA ZILEI 27 aprilie 2020

Turismul covăsnean, între supraviețuire și planuri ambițioase

de Daniela Luca | 1995 vizualizări
  • Specialiștii preconizează că unitățile de cazare mai mici se vor redresa mai rapid 
  • Aproximativ 2.000 de persoane au rămas fără locul de muncă în stațiunea Covasna 
  • Autoritățile județene spun că pregătesc o strategie de relansare a turismului

Epidemia de coronavirus a dat o lovitură serioasă turismului covăsnean care este pe punctul de a cunoaște cea mai mare scădere din ultimii ani. După valul de anulări, toți operatorii, de la obiective turistice, la pensiuni sau hoteluri, au tras obloanele în așteptarea unor vremuri mai bune. Specialiștii din turism speră totuși că odată învinsă, criza va avea și efecte pozitive. Chiar dacă nu se știe deocamdată cum și când se va relansa turismul covăsnean, se mizează pe creșterea numărului de călători care vor alege să își petreacă vacanțele în țară. Totodată, este evident că și această ramură se va reinventa după criză, pentru că se va pune un accent mai mare pe măsurile de siguranță pentru ca turiștii să nu se simtă amenințați în niciun fel. 

Incertitudinea cauzată de răspândirea coronavirusului, dar și efectele economice negative nu i-a ocolit nici pe agenții economici din județ angrenați în activități legate de turism. Mai mult, această ramură este printre cele mai afectate, pentru că veniturile au scăzut dramatic. Încă nu se pot contabiliza pierderile înregistrate, însă un lucru este cert – odată cu relansarea turismului, majoritatea celor care activează în acest domeniu vor fi nevoiți să pornească de la zero. 

„Nicidecum anul acesta nu ne așteptăm la lejeritate”

Totuși, specialistul în turism László Endre spune că vor fi avantajate unitățile de cazare mici, cum ar fi pensiunile sau cabanele, pentru că oamenii vor căuta locuri sigure și vor evita pe cât posibil aglomerația. Totodată, se preconizează că turiștii vor pune accent pe acele locații în care măsurile de igienă sunt respectate cu strictețe. 

„În viitorul apropiat vor avea o redresare mai rapidă pensiunile mici, apartamentele. Deci o să fie căutate cabanele, apartamentele unde se pot strânge turiștii împreună cu familia, prietenii. O să fie o perioadă de neîncredere pentru aglomerație. Și în restaurante și cafenele vor fi schimbări, în sensul să va fi nevoie de o distanță mai mare între mese. (...) O să aibă prioritate hotelurile care întocmai respectă prevederile de igienizare. Aici vorbim de acele covorașe la intrare pentru dezinfectare, igienizarea mâinilor, igienizarea în camere, inclusiv saltelele, sălile de baie, servirea meselor într-un mod organizat, adică dacă este bufet suedez, atunci nu tot hotelul să servească în același interval de timp. Un lucru foarte important va fi și grija față de copii și de cei de vârsta a treia, inclusiv locurile de joacă pentru copii să fie permanent supravegheate și dezinfectate. Cam asta o să fie. Nicidecum anul acesta nu ne așteptăm la lejeritate”, ne-a spus László Endre. 

Scenariul pozitiv – turismul va fi readus la viață de cei care vor alege să își petreacă vacanța în țară 

În aceste condiții, specialiștii pariază pe turismul intern și pe faptul că majoritatea celor care își vor permite o vacanță, vor renunța să meargă în străinătate, și vor alege mai degrabă o destinație care să fie aproape de casă. Acest lucru ar veni cu o serie de avantaje și pentru turismul covăsnean. 

„Presupunem că o circulație mai mare, dar nu putem să facem o comparație cu sezonul trecut, o să se înregistreze undeva pe la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Fără optimism nu putem supraviețui, dar trebuie să fim și foarte realiști, poate chiar și mai realiști decât am fost până acum. Mizăm pe turismul intern. Cei care renunță la Grecia, la Antalya, Egipt, Tunisia, vor sta acasă, dar totuși o să aibă nevoie de odihnă, de relaxare, de a ieși din casă. N-o să facem recorduri. N-o să depășim cifrele, dar cred că suntem avantajați din punctul acesta de vedere. Avem multe pensiuni mici, avem hoteluri unde personalul înțelege ce are de făcut. Contăm pe turiștii din România. (...) Un alt lucru pozitiv este că văd că foarte mulți care au lucrat în străinătate în domeniul turismului au venit acasă și probabil că n-o să se aventureze din start să se întoarcă pe vapoare sau în Anglia, Italia, Spania. Ar trebui să vadă în zonă care sunt specialiștii care ar merita să fie convinși să muncească acasă. Ei au alte studii, alt moral de muncă, au cunoștințe de limbi străine și ar fi ceva pozitiv pentru antreprenorii din turism”, a mai precizat László Endre.

Astfel, pentru a fi pregătiți să își reia viața când se va încheia pandemia, cei care au afaceri în turism ar trebui să fie deschiși spre schimbări, să se adapteze noilor cerințe ale pieței și să se asigure că încă au alături „armata” pregătită să lupte în continuare. 

„În primul rând, cei care au afaceri în turism trebuie să fie raționali, să nu ia decizii pripite, să aibă grijă de personal. Acum nu mă refer la toată lumea, dar dacă au oameni calificați și oameni fideli din toate punctele de vedere, să găsească soluțiile să rămână personalul, că pentru a începe o activitate trebuie să ai și personal care este și fidelizat de unitatea respectivă. E la fel și la agențiile de turism”, a mai spus acesta. 

În același timp, și evenimentele turistice din județ planificate în această perioadă au avut de suferit. O mare parte dintre acestea au fost mutate pentru anul viitor. În acest sens, László Endre a precizat că pe lista evenimentelor care pot fi salvate încă se află Festivalul Deliciilor Dulci. 

„De exemplu Kürtőskalács s-ar putea să fie salvat, pentru că este o perioadă de toamnă, dar cele de amploare e clar că o să fie anulate dacă n-au fost anulate deja, pentru că nu se pot face foarte multe festivaluri în octombrie”, a mai punctat specialistul în turism. 

Totodată, acesta le transmite celor implicați în acest domeniu să nu se aglomereze cu datoriile, pentru că greutățile vor apăsa și mai tare pe umerii lor în perioada următoare. 

„În sectorul de turism, amânarea impozitelor, amânarea CAS-urilor și așa mai departe nu este o soluție pentru că dacă amânăm o să se adune niște datorii foarte mari și în iulie, iunie o să fie foarte greu. Va fi o perioadă de supraviețuire, nu de profit. Nu recomand nimănui să se aventureze și să lase aceste plăți pe mai târziu că nu o să avem de unde”, a subliniat László Endre. 

În ceea ce privește activitatea agențiilor de turism, lucrurile sunt destul de sumbre. Dacă în urmă cu o lună se discuta despre mutarea rezervărilor pentru luna iunie, în prezent acestea se mută pentru perioada iulie- august, sau chiar septembrie-octombrie, în funcție de destinația turistică.  

Locomotiva turistică a județului, în impas 

După izbucnirea epidemiei de Covid-19, s-au înregistrat pierderi economice masive mai ales în stațiunea Covasna, în care a rămas doar urma zecilor de mii de turiști de altădată. 

Primarul Gyerő József a publicat pe pagina sa virtuală câteva informații statistice în ceea ce privește numărul de turiști care au ales să viziteze stațiunea în 2019. Aceste date, puse în balanță cu cele din prezent, scot la iveală o realitate cruntă, în care aproape 2.000 de covăsneni au rămas fără loc de muncă, iar bugetul local înregistrează venituri mult mai scăzute din acest motiv. 

„Persoanele înregistrate în structurile din oraș, respectiv în Spitalul de Cardiologie achită bugetului local 2 lei/noapte de cazare, cu titlu de taxă de stațiune. În anul 2019 am încasat suma totală de 1.076.134 lei. În anul 2019 unitățile de cazare și de servicii turistice au contribuit la bugetul local cu suma totală de aproximativ 2.600.000 lei, cu titlu de impozit pe teren, pe clădiri, pe mijloace de transport, redevențe aferente contractelor de concesiune, taxă PSI, taxă autorizare, de publicitate, etc. Pentru o mai bună înțelegere a situației, este de remarcat, că din totalul de 8.200.000 lei reprezentând veniturile bugetului orășenesc încasate cu titlu de taxe și impozite locale în anul 2019, suma de 3.700.000 lei a fost plătită de către operatorii în turism! Adică, un procent de 45% din totalul încasărilor cu titlu de impozite și taxe locale. La cele de mai sus se adaugă și cota de 60% defalcată din impozitul pe venit al persoanelor angajate în domeniu, transferată de la bugetul de stat”, a scris într-o postare pe Facebook primarul orașului Covasna.

Se pregătește o strategie de relansare a turismului covăsnean 

Vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Grüman Róbert, a subliniat de asemenea că turismul intern va fi cel care se va relansa în primă fază. Acest lucru ține de două aspecte, spune el. În primul rând, turiștii vor căuta să folosească voucherele de vacanță pe care le mai au, iar în al doilea rând, se va opta pentru concedii în țară pentru că vor fi mult mai sigure decât cele în străinătate. 

„Eu văd și o posibilitate foarte mare în acest blocaj în care suntem cu toții pentru că acum fiecare destinație turistică pleacă de la zero, cu aceleași șanse pentru a putea să atragă turiștii și trebuie să facem tot posibilul pentru a fi prima destinație din România care se va putea relansa după această pandemie. Totuși, acesta este anul în care fiecare trebuie cumva să supraviețuiască. Chiar dacă să zicem că turismul va reveni după 1 iulie, acest lucru se va relua după o perioadă de două sau trei luni, nu de pe o zi pe alta”, ne-a declarat Grüman Róbert. 

Pentru a oferi sprijin celor implicați în acest domeniu, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Județul Covasna pregătește o strategie de relansare, cu sfaturi și idei utile, adaptate nevoilor actuale. 

„Deocamdată noi avem discuții la nivelul Asociației de Turism, cât și cu persoane care sunt în turism și dorim să facem o strategie de relansare, un plan de acțiune de relansare a turismului care va include mai multe lucruri. Prima dată ar fi foarte important ca să putem vorbi de o siguranță de sută la sută pentru turiștii care ar dori să vină la noi. Acest lucru bineînțeles ține de foarte multe aspecte pe care proprietarii acestor pensiuni și hoteluri pot să le facă – dezinfecție și mai multă atenție la curățenie, distanțare socială. Vom avea o discuție și noi o să venim cu o sugestie către toți cei care sunt în turism. Vom veni cu niște idei pentru a-i ajuta, care nu implică niște costuri mari, dar care totuși dau o siguranță tuturor turiștilor care doresc să meargă într-o vacanță”, ne-a mai spus președintele CJ Covasna. 

Proprietarii unei pensiuni aflate la marginea orașului Sfântu Gheorghe ne-au spus că cea mai mare problemă este deocamdată incertitudinea. Aceștia nu s-au gândit încă la măsuri suplimentare în ceea ce privește normele de igienă, pentru că spun că spațiul de cazare pe care îl oferă turiștilor a fost întotdeauna sigur. 

„Toată lumea a renunțat la rezervări și nu știm cum va fi. E greu pentru că din asta trăim, dar sperăm să fie bine totuși. Locul nostru e sigur pentru că nu avem prea multe camere, nu e mare înghesuială, spațiile sunt destul de mari. Sperăm ca lumea să caute locuri mai liniștite, să fugă de aglomerație și atunci acest lucru ar fi în avantajul nostru. Aici e liniște, la marginea orașului. E clar că lumea la început va fi mai reticentă, pentru că nici bani nu prea sunt, dar sperăm că în scurt timp totul să revină la normal”, ne-a spus Bordás Anikó. 

Numărul turiștilor care au vizitat anul trecut județul Covasna a ajuns la peste 130.000, în creștere cu peste 15% față de anul precedent, iar autoritățile locale, alături de toți cei implicați în promovarea județului ca destinație turistică aveau planuri mărețe pentru 2020. În prezent însă, proprietarii celor aproape 190 de unități de cazare din județ sunt în situația în care vor fi nevoiți să se mulțumească și dacă doar vor reuși să se mențină pe linia de plutire. 

Sursă foto: Facebook/Visit Covasna, Gyerő József.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.