STIREA ZILEI 10 noiembrie 2020

„Stare de alertă” în piețele covăsnene

de Covasna Media | 2462 vizualizări

Spațiile rămân deschise, anunță autoritățile din județ, însă acest lucru nu îi liniștește pe deplin pe comercianți sau producători 

Problema închiderii piețelor agroalimentare, în contextul noilor măsuri de prevenire și combatere a răspândirii noului coronavirus, a fost un nou motiv de a însufleți spațiul public din România. Chiar dacă subiectul nu este străin de piețarii din județ, în special de cei din Sfântu Gheorghe, autoritățile s-au mișcat repede să anunțe că s-au găsit soluții și că nu e cazul de supărări sau, mai rău, proteste, cum s-a întâmplat în alte locuri din țară. 

De fapt, simpla idee că unele autorități din România ar avea de gând să favorizeze supermarketurile și magazinele, în detrimentul comercianților sau micilor producători din piețele agroalimentare, chiar dacă nu a fost confirmată, nu le-a fost pe plac nici piețarilor covăsneni. Dar nici de „revoluție” nu a fost vorba. 

Unul dintre producătorii din piața din Sfântu Gheorghe ne-a spus luni că măsura închiderii piețelor chiar și pentru câteva zile ar produce pagube destul de mari.  

„În seara în care au dat anunțul despre închiderea piețelor la televizor nici n-am putut să dormim, pentru că tot în seara aia am venit cu trei ture de marfă aici. Mă gândeam unde vând eu marfa asta, pentru că dacă ne dau afară din piață, nici la angro la Brașov nu puteam să o vând și trebuia să o arunc pe șanț. Cetățeanul de rând tot la piață vine să își facă cumpărăturile, nu se duce în mall sau la supermarket să cumpere o legătură de leuștean sau un ardei. Tot la țărani vin și iau. Până la urmă s-a rezolvat pentru că a ieșit lumea în stradă din cauză că sunt nemulțumiți. Eu cred că au vrut să închidă piețele ca să nu mai vindem noi, țăranii, și să își vândă ei marfa lor în supermarketuri. Se apropie sărbătorile. Ăsta era interesul lor. O roșie dacă o culeg astăzi și n-o vând în cinci zile, pot să o arunc”, ne-a spus un producător din Giurgiu. 

Soții Racoviță sunt în piața din Sfântu Gheorghe de zeci de ani. Și ei spun că trăiesc cu o temere, după ce s-a discutat despre închiderea acestor spații ca măsură de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului. 

„E unicul nostru venit. Nici nu vrem să ne imaginăm cum va fi dacă vor închide ceva pe viitor. Soțul e descurajat și el. Eu am 70 de ani, am și strănepoți deja. Noi ne descurcăm totuși dacă va fi ceva, dar tinerii? La ei e jale. Frica cea mai mare a oamenilor e sărăcia și foamea. Cine știe cum se va termina toată nebunia asta”, ne-a spus doamna Racoviță. 

Alți piețari spun că, orice decizie ar urma să se ia, se vor conforma. 

„Nu s-a pus problema la noi cu închiderea. Suntem piață deschisă. Și dacă se punea, ne conformam. Strângeam totul, depozitam marfa și asta este. Nu e mare avere aici. Nu ne sperie pe noi așa ceva. Mergem înainte”, ne-a spus un alt comerciant din piață, Ionel Chirvase. 

Planul de rezervă – livrarea la domiciliu 

Alții spun că s-au gândit la varianta în care vor fi nevoiți să livreze fructele și legumele acasă la cumpărătorii fideli care vor accepta să le întindă astfel o mână de ajutor. 

„Dacă se vor lua măsuri mai drastice, ne-am gândit că vom suna clienții și vom livra la domiciliu, pentru că avem marfă multă și trebuie să o vindem. Ne vom conforma și noi, orice ar fi, că nu avem de ales”, ne-a declarat producătorul local Alic Cucu.

De ideea livrării la domiciliu s-au arătat încântați și unii clienți. Mai ales că astfel ar putea ajuta producătorii.  

„Noi ne facem cumpărăturile săptămânal aici, poate chiar mai des uneori. Dacă se închidea, poate că găseam alte variante. Ne descurcam cumva. Dar ne gândim și la cei care vând în piețe. Îi cunoaștem pe mulți și știm că asta fac de o viață. N-au fost închiși niciodată. Ar fi o lovitură pentru toți, zic eu, dar mai ales pentru cei care din asta trăiesc. Aș accepta să mi se livreze la domiciliu. Chiar nu e o idee rea. Atâta timp cât îi ajut pe ei și am și eu legume proaspete și BIO pe masă, nu văd de ce nu aș fi de acord”, ne-a spus o femeie care își făcea luni cumpărăturile la piața din Sfântu Gheorghe. 

Se suspendă, dar… nu prea 

Spre deosebire de marile orașe, ca București, Brașov, Timișoara sau altele, subiectul închiderii/deschiderii piețelor nu a fost așa de intens dezbătut în spațiul public. Poate și pentru că nu e în natura covăsnenilor să se revolte cu una cu două, dar poate și pentru că încă de duminică seara Prefectura, în calitate de reprezentant al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna, a transmis într-un comunicat de presă că „se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

În acest sens, la data de 7 noiembrie 2020, sub autoritatea Instituției Prefectului – Județul Covasna, a avut loc o întâlnire, în context COVID-19, cu primarii municipiilor și orașelor din județ, ocazie cu care au fost analizate și stabilite măsuri necesar a fi aplicate pentru funcționarea piețelor agroalimentare. Măsurile ce vor fi aplicabile în acest sens, au fost stipulate  de către membrii CJSU Covasna în HCJSU cu nr. 66/08.11.2020”.

Astfel, în articolul 8, alineatul 1 al Hotărârii 66 se arată că „se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348 /2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață, în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare”. 

Totuși, același articol, la alineatul 2, arată că sunt o serie de excepții, adică „se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară precum și:

 a) piețele închise unde se pot rabata pereții, se vor organiza pentru a le deschide în vederea reducerii infecțiilor cu noul coronavirus, astfel încât să fie funcționale ca spațiu deschis; 

b) în piețele unde nu pot funcționa în acest fel, se vor muta mesele alocate producătorilor agricoli în spațiile publice, pe alei, sau pe străzile din proximitatea piețelor, cu restricţionarea accesului auto în zonele respective; iar acolo unde nu există această posibilitate, autoritățile locale se vor organiza şi vor autoriza pieţe agroalimentare volante, în aer liber, pe alte amplasamente, anunţate în prealabil producătorilor agricoli şi cumpărătorilor, inclusiv prin comunicări oficiale”. 

Piețe în fiecare oraș și municipiu 

Prefectul județului Covasna, Iulian Todor, ne-a confirmat luni că s-au găsit în mare parte soluții pentru ca toți comercianții să își poată desfășura în continuare activitatea. 

„De ieri s-a stabilit și s-au pus în aplicare niște dispoziții privind funcționarea piețelor agroalimentare. La nivelul județului nostru avem în fiecare municipiu și în fiecare oraș autorizate câte o piață agroalimentară. Nu avem în spații închise, deci interdicții de funcționare nu ar exista. La momentul acesta mai sunt doar acele boxe autorizate pentru desfacerea produselor din carne sau din lapte, dar la care s-a luat măsura, de comun acord cu organele care fac verificările, respectiv Direcția Sanitar Veterinară, ca să se scoată în fața punctului de desfacere o masă și la solicitarea cumpărătorilor, să prezinte produsele acolo, ele fiind păstrate în același timp în condițiile termice proprii pentru vânzare. Nu avem probleme în sensul acesta. Piețele agroalimentare funcționează, sunt în spații deschise”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, prefectul. 

„Cred că niciun producător de produse agroalimentare nu are nicio problemă în a-și desface produsele în piețele agroalimentare autorizate pe care le avem, ca și până acum. Nu e niciun impediment”, a mai punctat Iulian Todor.  

„Nu are nici logică să ne închidă, pentru că suntem o piață deschisă”

TEGA S.A. și autoritățile locale din Sfântu Gheorghe au anunțat luni că piața agroalimentară din oraş̦ va rămâne deschisă, doar că în cazul comercianților de lactate și carne vor putea folosi spatiile închise doar pentru depozitare. Astfel, comercializarea produselor se va putea face în afara boxelor. 

„Eu speram că vor rămâne deschise piețele pentru că și când a fost situație de urgență în țară nu ne-au închis. Deci nu are nicio logică să ne închidă, pentru că suntem o piață deschisă. Dar nu se știa niciodată. Eu zic că la piețe trebuie să se aplice acele restricții care sunt pe domeniul public, pentru că e spațiu deschis. Eu zic că normal era să se țină și Târgul Producătorilor și Meșteșugarilor, pentru că nu văd care e diferența între piață și ceea ce organizăm în centru. Dacă mall-urile sunt deschise, atunci nu înțeleg de ce nu se poate. Aglomerație e și la mall, nu doar la târg, mai ales că acolo e și spațiu închis”, ne-a spus Máthé László, directorul TEGA, societate care administrează piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe. 

Tot luni și Primăria Orașului Întorsura Buzăului a făcut un anunț legat de acest subiect, prin intermediul unei rețele de socializare, cu rugăminți către clienți. 

Piața din orașul Întorsura Buzăului va rămâne deschisă atât cea agroalimentară cât și cea de haine, în condițiile respectării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirii cu noul Coronavirus impuse prin lege.

Pentru a nu sista comercializarea produselor lactate, activitate care are loc în interiorul spațiului special destinat pentru astfel de activități, avem rugămintea ca clienții să nu intre în spațiul respectiv, pentru că se vor amplasa două mese la intrarea în acest spațiu, iar cei care vor să cumpere vor fii (SIC!) serviți de către comercianți în exteriorul clădirii”, arată un mesaj al Primăriei Întorsura Buzăului, publicat pe una dintre paginile de Facebook ale instituției. 

În caz contrar, încălcare a principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile

Pe de altă parte, este de știut că dacă nu s-ar fi găsit soluții, s-ar fi încălcat principiul egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile, după cum ne-a explicat avocata Ana Zaporojan. 

Măsurile restrictive de drepturi, prevăzute de Legea nr. 55/2020, precum și după caz, cele de renunțare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalității de tratament juridic pentru situații identice sau comparabile. Târgurile, piețele și bâlciurile se află într-o situație comparabilă cu magazinele și supermarketurile, ceea ce înseamnă că tratamentul juridic aplicabil acestora ar trebui să fie același. Or, prin faptul că se dispune închiderea piețelor, în timp ce marketurile rămân deschise, se încalcă principiul egalității de tratament juridic. Dacă însă, piețele rămân deschise și pot funcționa în anumite condiții, atunci aceste măsuri sunt conforme cu legea”, ne-a explicat avocata din Sfântu Gheorghe.

Important va fi ca în perioada următoare să se respecte toate regulile impuse de autorități, în piețe și, de altfel, peste tot, astfel încât să scadă numărul de îmbolnăviri COVID-19, pentru că acesta este scopul noilor măsuri. În caz contrar, nu este deloc exclus să se impună reguli din ce în ce mai restrictive.  

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.