STIREA ZILEI 22 noiembrie 2018

Stadionul Municipal rămâne, în continuare, al MTS-ului

de Covasna Media | 1097 vizualizări

Proiectul de hotărâre privind solicitarea transmiterii stadionului în domeniul public al orașului nu a trecut de Consiliul Local

Proiectul de hotărâre care vizează solicitarea transmiterii stadionului în domeniul public al orașului Sfântu Gheorghe a fost respins în cea mai recentă ședință a Consiliului Local, din 20 noiembrie a.c. pentru că nu a întrunit numărul necesar de voturi. Terenul rămâne astfel în continuare în administrarea Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), prin CSM (Clubul Sportiv Municipal) Sfântu Gheorghe. Acest lucru a stârnit la Consiliu Local controverse și dezbateri care au durat mai bine de o oră.

Consiliul Local a solicitat încă din 2016 transmiterea întregului complex sportiv din Sfântu Gheorghe (terenul de fotbal, sala de sport, hotelul și terenul sintetic) aflat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului prin Clubul Sportiv Municipal, în domeniul public al municipiului Sfântu Gheorghe și în administrarea Consiliului Local. Anul acesta Consiliul Local a primit un răspuns prin care Ministerul Tineretului și Sportului a anunțat că doar terenul de fotbal și imobilele aparținătoare pot trece în patrimoniul municipiului.

„În felul acesta suntem nevoiți să acceptăm ceea ce ni s-a dat și să cuprindem într-un nou proiect de hotărâre”, a spus în cadrul ședinței de marți, viceprimarul Tóth-Birtan Csaba.

Spusele acestuia au fost completate de către primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, care a ținut să explice cele hotărâte de Minister.

 „Nici nu ne mai dorim să avem și sala de sport pentru că orașul nostru are acum Sepsi Arena, deci nu mai e extrem de important. Deci a fost o înțelegere de ambele părți ca de data aceasta orașul să primească stadionul. Acesta este elementul cel mai urgent pentru că și până acum am avut niște investiții semnificative, atât clubul, cât și municipalitatea pentru că în ultimii 10-20 de ani, statul practic nu a înregistrat nimic în stadion. A avut anumite investiții în sala de sport. Evident împreună cu Clubul Sportiv avem o sarcină comună să asigurăm încălzirea terenului și evident vom putea acoperi aceste cheltuieli atunci când vom avea dreptul de proprietate asupra terenului”, a precizat primarul, rugând pe toți cei prezenți să susțină proiectul de hotărâre.

„Nu cred că acest stadion are caracter etnic”

Contrar așteptărilor, cei 2 consilieri P.P.M.T. (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), respectiv Bálint Iosif și Kolcza István nu au votat, iar alți 3 consilieri s-au abținut de la vot, respectiv Andrei Cochior (P.S.D), Liviu-Vasile Comăneci (P.N.L) și Ion Gheorghe (P.N.L), în vreme ce Rodica Pârvan (P.S.D) a votat împotrivă. De asemenea, doi dintre consilierii U.D.M.R au lipsit de la ședința de marți.

Întrucât nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi aprobat, proiectul de hotărâre a fost respins, iar primarul și-a arătat nemulțumirea față de alegerea luată de consilieri.

„Nu înțeleg și aș dori să explicați de ce nu ați susținut acest proiect de hotărâre pentru că voi fi nevoit să pun o pancartă la intrarea la stadion să știe toată lumea de ce nu poate să fie a orașului. (...)Deci eu nu înțeleg de ce consilierii de la acele 2 partide românești nu susțin ca ceva în care statul nu a investit nimic în ultimii 20-30 de ani, să ajungă la municipalitate ca să investim noi. Nu cred că acest stadion are caracter etnic. Eu cred că merg acolo să alerge și români și maghiari și cred că și echipa orașului este una comună, sau dacă dumneavoastră considerați că nu este vă rog să spuneți. Și evident mi se pare curios că cel puțin într-o întrebare atât de esențială reprezentanții Partidului Popular nu participă la vot. Cred că aceste lucruri importante pentru oraș nu comportă doar responsabilitatea U.D.M.R-ului și nu am să renunț la această posibilitate prin care locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe să afle că de aceea nu reușim să facem pașii mai departe pentru că consilierii români nu știu din ce motiv nu au votat sau au votat în felul de abținere și refuz, respectiv cei de la Partidul Maghiar de asemenea s-au abținut de la vot”, a spus Antal Árpád.

Vot împotrivă pentru că activitatea sportivă a municipiului este finanțată de Guvernul altui stat

Consilierul Rodica Pârvan a declarat de asemenea în plenul Consiliului Local (CL) că ceea ce a determinat-o să voteze împotriva acestui proiect este ideea că activitatea sportivă a municipiului primește finanțare de la Guvernul altui stat.

„Până acum din practica de 5 mandate știu că atunci când vrea să se obțină ceva, atunci se introduce la D-uri (n.red. diverse) așa pe fugă. (...) Atâta timp cât activitatea sportivă a municipiului este finanțată după câte am auzit, de Guvernul altui stat, dați-mi voie să mă abțin sau să votez nu, pentru că asta înseamnă că acest teren va intra probabil, sigur că da, în custodia celui care finanțează și restul activității. Este motivul pentru care mi-am rezervat dreptul de a avea un vot de conștiință, simplu. (...) Sunt aici ca să servesc niște interese ale comunității și faptul că îmi va apărea numele acolo, mai puțin mă interesează. Mă onorează faptul că nu dau girul unor forțe mai puțin cinstite să pună mâna și pe acest teren”, a explicat Rodica Pârvan.

„Rușine, rușine, rușine să ne fie și să vă fie că suntem în această situație penibilă”

Uimit de motivele invocate de Rodica Pârvan, primarul a spus că este o rușine că o altă țară trebuie să susțină sportul din România, care ar fi de altfel sarcina statului român.

 „Eu sper să simțiți penibilul din afirmația dumneavoastră referitor la faptul că nu vreți să facem ceva pentru că Guvernul unui alt stat finanțează ceva. Deci în primul rând eu cred că ar trebui să vă fie și să ne fie tuturor rușine că acest Guvern și acest stat nu este în stare să finanțeze sportul și că un alt stat trebuie să finanțeze. (...) Atunci să lămurim și ce finanțează statul maghiar în ceea ce privește sportul. Deci nu finanțează echipa de fotbal și nu ar putea să finanțeze nimic în ceea ce privește acest stadion. Statul maghiar în municipiul Sfântu Gheorghe finanțează o academie de fotbal, asta finanțează. Și investește prin această academie de fotbal în tinerii din acest oraș și din acest județ indiferent că sunt români sau maghiari. Deci încă odată rușine, rușine, rușine să ne fie și să vă fie că suntem în această situație penibilă că copiii și nepoții dumneavoastră  vor juca în condiții civilizate fotbal pe banii statului maghiar pentru că al nostru stat nu este în stare să facă nimic. (...) Tot ce s-a investit, s-a investit de către noi și de către domnul Diószegi și clubul OSK. De exemplu iluminatul de acolo care valorează sute de mii de euro l-am primit donație de la un om de afaceri din Slovacia”, a subliniat edilul.

De părere că averea statului român trebuie să rămână în proprietatea statului român a fost și directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJTS) Covasna, Marian Știopu, potrivit spuselor consilierului Rodica Pârvan, care l-a contactat telefonic în timpul ședinței.

Referitor la cele spuse de Marian Știopu, primarul a precizat că acesta are o poziție contrară poziției Guvernului, instituție care l-a angajat.

 „Domnul director de la DJTS este angajatul Guvernului României și până la urmă dacă guvernul României nu ar dori să dea parte din acest stadion orașului, atunci noi putem să facem 23 de mii de hotărâri pentru că fără o Hotărâre de Guvern nu va fi transferat către municipalitate. Deci în acest moment, domnul director de la DJTS care este angajat al Guvernului are o poziție contrară cu poziția Guvernului României. (...) Deci dacă noi nu am fi investit în acest stadion, poate astăzi deja ar fi un lacăt și ar fi mai bine? (...) Dar domnul Știopu și domnul Oltean au o problemă foarte mare pentru că ei în acest moment sunt împotriva comunității locale și sunt împotriva angajatorilor lor”.

Contactat de Observatorul de Covasna, Petru Oltean, directorul Clubului Sportiv Municipal ne-a declarat că nu poate să-și exprime o opinie legată de acest subiect pentru că nu a fost chemat la ședința de Consiliu Local, lucru care, potrivit acestuia, ar fi trebuit să se întâmple.  

„Investiții s-au făcut și din partea Ministerului atât la bază, cât și pe stadion și la hotel. Pe stadion investiția constă în întreținerea pistei de atletism. La stadion noi nu am avut echipă de fotbal, deci practic orașul sau cei care-l utilizează și-au făcut dotările de care au avut nevoie. Nu s-a opus nimeni ca să nu fie utilizat stadionul pentru echipa de fotbal OSK, a avut tot sprijinul din partea și a mea și a conducerii dinainte ca să facă sport”, ne-a spus Petru Oltean.

Se pare, așadar, că „epopeea” în care Consiliul Local și Stadionul Municipal sunt personaje principale mai punctează câteva momente cheie, câteva contre și argumente. Totuși, la cum merg lucrurile, deznodământul pare să fie încă departe.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.