STIREA ZILEI 28 decembrie 2011

Spitalul de Cardiologie, lăudat de ministrul Sănătăţii

de Simona Negrila | 1125 vizualizări

În urma vizitei la Covasna, Ritli Ladislau s-a declarat mulţumit de activitatea de la Cardiologie şi de modul în care s-a desfăşurat reorganizarea în sistemul sanitar din judeţ.

Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna reprezintă singurul spital de profil recuperare cardiovasculară şi neurologică din ţară.

Tratamentul bolnavilor se bazează şi pe generozitatea naturii reprezentată de existenţa mofetelor cu cea mai pură emanaţie din Europa - 98,2% CO2, pe numărul foarte mare de izvoare de apă minerală – aproximativ 1500, folosite atât în cura externă cât şi cea internă, pe calitatea aerului puternic ozonificat, cu predominanţa ionilor negativi, care au o influenţă deosebită în tratarea majorităţii bolilor cardiace precum şi pe experienţa şi profesionalismul cadrelor medicale care îşi desfaşoară activitatea aici.

Investiţiile îşi spun cuvântul

Reorganizarea sistemului sanitar la nivel naţional a schimbat imaginea sănătăţii covăsnene. În urma aprobării noii structuri organizatorice în care sunt cuprinse şi secţiile externe Orăşenesc Covasna şi Întorsura Buzăului, prioritatea managerului precum şi a Comitetului Director al Spitalului de Cardiologie este eficientizarea din punct de vedere medical, economic şi administrativ a activităţilor desfăşurate în secţiile externe, după modelul aplicat la Spitalul de Cardiologie. Investiţiile de la Cardiologie – începute cu ani în urmă şi derulate nu doar prin bani veniţi de la Minister ci şi prin atragerea de donaţii şi sponsorizări – îşi spun cuvântul în imaginea generală a unităţii, care este mai degrabă a unei baze de tratament private decât a unui spital public. În plus, managementul de aici continuă cu amenajarea unor noi camere de primire în regim hotelier.

Au venit 29 de tineri medici rezidenţi

“Anul acesta ne-am întregit echipa cu 29 de tineri medici rezidenţi în toate specialităţile: cardiologie, ginecologie, terapie intensivă, anestezie, recuperare medicală, balneologie, medicină internă. Pe lângă aceştia mai avem 19 rezidenţi în ani terminali, în felul acesta fiind asigurat schimbul de generaţii , atât pentru secţiile din Covasna cât şi pentru cea din Întorsura Buzăului”, ne-a declarat managerul Spitalului de Cardiologie, Monica Sporea.

În ceea ce priveşte aparatura de la Cardiologie, medicii de aici lucrează cu unele dintre cele mai moderne ecografe şi instrumente medicale, mergându-se pe tratarea adulţilor pe cardio-vascular şi neurologic şi cardio-vascular pentru copii.

Se va avea în vedere şi experienţa celor care şi-au desfăşurat activitatea în Centrul de Patologie Neuromusculară Dr. Radu Horia din Vâlcele, precum şi a celor de la fostul spital Orăşenesc din staţiunea Covasna.

Sală de gimnastică medicală şi aparatură nouă

Din luna decembrie, spitalul beneficiază de o sală de gimnastică medicală, de aparatură noua de fizioterapie sub supravegherea unui medic balneolog şi a trei kinetoterapeuţi. De anul viitor de aceste dotări vor beneficia şi pacienţii secţiei de interne a spitalului, adică toţi locuitorii din zona Buzaielor.

“Dacă pentru trup am făcut tot ce s-a putut, am avut grijă şi de suflet şi împreună cu preotul paroh Popica Ciprian am reuşit să amenajăm un loc de rugăciune  şi un club pentru pacienţii spitalului, pe această cale îi mulţumim pentru sprijinul material pe care ni l-a acordat. Acest spaţiu a fost creat respectând convingerile religioase ale fiecărui pacient”, a mai declarat Monica Sporea.

Ministrul Sănătăţii promite sprijin total

În contextul celor prezentate mai sus, vizita de acum câteva zile a Ministrului Sănătăţii Ritli Ladislau în spital a reprezentat un bun moment pentru evaluarea reorganizării sistemului sanitar în judeţul nostru.

A fost prezentată Ministrului Sănătăţii situaţia spitalelor care au trecut în subordinea Spitalului  de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza”, modul în care conducerea acestui spital doreşte să îmbunătăţească managementul medical al spitalelor preluate şi problemele apărute pe parcursul perioadei de când acestea au  intrat în administrarea Spitalului de Cardiologie. Ministrul Sănătăţii şi-a arătat întreaga deschidere, disponibilitate şi sprijin pentru rezolvarea acestora. De asemenea, ministrul şi-a exprimat încrederea şi speranţa că activitatea medicală pe partea de patologie neuromusculară se va îmbunătăţi şi chiar dezvolta, preluându-se experienţa cadrelor medicale, dorinţa acestora de a duce pe mai departe profesionalismul celui care a înfiinţat Centrul de Patologie Neuromusculară, doctorul Radu Horia.

Spital unic în ţară

E demn de remarcat că Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Geza” Covasna e singurul spital din ţara nostra care acordă ingrijiri medicale de recuperare atât pe partea de cardiologie cât şi pe cea de neurologie.

Ministrul Sănătăţii a fost mulţumit de modul în care arată Spitalul de Cardiologie, aparatura de aici, fizioterapia şi mofeta. A remarcat buna colaborare între conducerea spitalului, medici, angajaţi, precum şi colaborarea cu secţiile externe de la fostul Spital Orăşenesc Covasna şi Întorsura Buzăului.

Comasarea a fost un real succes

Deşi anul 2011 a început cu mari emoţii împrăştiate de pesimişti, cu frică de schimbare , aceasta s-a dovedit benefică atât pentru bugetul tuturor spitalelor care a fost peste aşteptări cât şi pentru politica de sănătate. “Comasarea a fost un real succes: fostul spital orăşenesc Covasna funcţionează în condiţii optime, pacienţii beneficiind de toate condiţiile de cazare cât şi de medicamente. S-a dus era în care pacientul era trimis la farmacie pentru fiecare ac. Copiii sunt trataţi de  medicul pediatru  în aceleaşi condiţii cu clinicile private din Braşov”, mai spune Monica Sporea, care continuă: “având în vedere faptul că bolile cardiovasculare ocupă primul loc în ţara noastră ca şi morbiditate şi mortalitate, considerăm că spitalul nostru îşi poate aduce aportul prin specificul activităţii sale la ameliorarea acestor indicatori, precum şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii bolnavilor, scăderea costurilor prin scăderea numărului acutizărilor, complicaţiilor, încetinirea evoluţiei bolii, reducerea consumului de medicamente, reducerea zilelor de incapacitate temporară de muncă şi a pensionării pe caz de boală.“

Experienţa acelor care lucrează în această instituţie şi care veghează la sănătatea oamenilor, practica medicala înmagazinată într-o adevărată bancă de date medicale, preocuparea managementului spitalicesc în luarea tuturor deciziilor medicale, administrative, economice, în a respecta bogăţiile naturii, dotarea spitalului la un nivel superior medical şi terapeutic, dăruirea cadrelor medicale precum şi numărul impresionant de paturi – aprox. 890 pe serie, fac din Spitalul de Cardiologie Covasna un aşezământ purtător de speranţe în a îmbunătăţi calitatea vieţii celor care îi calcă pragul, cât şi un loc în care se revine de două ori pe an, cu bucuria că natura şi omul şi-au unit puterile pentru a dărui sănătate.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.