STIREA ZILEI 20 septembrie 2018

„Revoluția digitală”, gata să înceapă la școala din Sita Buzăului

de Iulia Drăghici - Taraș | 1647 vizualizări

Școala din Sita Buzăului a fost dotată cu echipamente performate pentru laboratorul de informatică și matematică

Peste 70 de elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului beneficiază, începând din acest an școlar de echipamente performante care dotează laboratorul de informatică și matematică. Un laptop de top, un videoproiector și 28 de tablete au ajuns la elevi și profesori printr-un proiect câștigat de unitatea de învățământ, în premieră pentru județul Covasna.

Proiectul a fost depus în luna mai. Toată vara au lucrat cei implicați la îmbunătățirea acestuia, prin completarea documentației necesare, solicitate de organizatori, însă, în final, efortul lor a fost răsplătit odată cu vestea primită în urmă cu două săptămâni: aceea că se află pe lista câștigătorilor celei de-a treia ediții a concursului Digitaliada. Școala „Nicolae Russu” este astfel singura din județul Covasna care s-a numărat astfel pe lista celor 10 unități de învățământ, din 139 înscrise, care are parte de echipamente performante pentru laboratorul de informatică.

„Într-o eră digitală este nevoie de o predare digitală”

„Împreună cu echipamentele, aceștia primesc un pachet complet de aplicații adaptate curriculei, materiale digitale și planuri de lecții pentru a susține învățarea matematicii și TIC-ului, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Profesorii au participat în prealabil la sesiuni de formare, pentru a fi pregătiți să utilizeze metodele digitale la clasă”, arată un comunicat de presă transmis de Fundația Orange, organizatorul concursului Digitaliada.

„Ne-au trimis tot și noi trebuie să le instalăm. (...) Încă nu e totul gata, că de abia le-am primit săptămâna trecută. (...) Aceasta este o oportunitate deosebită pentru copiii din mediul rural. Acum au ocazia să învețe matematica cu ajutorul informaticii, deci reușesc să împletească abilitățile de informatică și să învețe matematica într-un mod mai atractiv. (...) Noi pornim cu optimism și suntem siguri că o să le placă copiilor și că o să îndrăgească matematica mai mult și o să înțeleagă mai bine unele noțiuni. Sigur va fi o creștere a nivelului de învățământ. Sper să se vadă și în rezultatele școlare”, a declarat miercuri, pentru Observatorul de Covasna, directorul școlii „Nicolae Russu”, Cătălina Stoica.

Potrivit comunicatului de presă transmis miercuri de Fundația Orange, aceasta este de părere că proiectul Digitaliada oferă elevilor o pregătire pentru viitor, prin „tehnologie nouă, avansată și lecții interactive cu care să stârnim curiozitatea și interesul elevilor spre studiu. Într-o eră digitală este nevoie de o predare digitală, iar noi, profesorii, trebuie să ținem pasul cu acest progres pentru a pregăti elevii”.

Școala din Sita Buzăului, printre primele din România care aplică noile metode de predare

Organizatorii concursului susțin că echipamentele obținute oferă șansa unităților școlare câștigătoare de a aplica noi metode, digitale interactive, de predare a matematicii și informaticii.

„Îi felicităm pentru câștigarea concursului de selecție și pentru că vor fi printre primele școli din România care predau matematică și TIC după metode digitale interactive. La nivel național avem în prezent 4500 de elevi care se bucură de beneficiile proiectului Digitaliada în care Fundația Orange a investit 1,3 milioane de euro”, a spus și Amalia Fodor, directorul Fundației Orange.  

În reușita obținută la proiectul Digitaliata au fost implicați, pe lângă directoarea actuală, Cătălina Stoica, și fostul director, recent pensionat, Radu Iosif, precum și profesorii de TIC, George Pavel  și Alin Neșa.

Aflat la a treia ediție, Digitaliada este un program de educație digitală care își propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței școlare a elevilor.

Prin acest proiect, la nivel național, 4.500 de elevi din mediul rural învață în laboratoarele digitale dotate cu 1.150 tablete, 41 de laptopuri, 38 de videoproiectoare și ecrane de proiecție. Peste 130 de directori, profesori de Matematică și Informatică din cele 40 de școli incluse în program până în prezent au beneficiat de un program de pregătire și au acces la aplicațiile educative instalate pe tablete, la proiecte didactice adaptate și la ghiduri de predare digitală.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.