ACTUALITATE 27 noiembrie 2024

Seminar de lucru dedicat învățământului dual și incluziunii pe piața muncii, organizat la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 586 vizualizări

Un seminar de lucru a fost organizat marți, 26 noiembrie, în cadrul Proiectului HEKS EPER, în colaborare cu Fundația Creștină Diakonia. Evenimentul a avut loc în sala de conferințe a complexului Best Western Hotel Park din Sfântu Gheorghe și a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Covasna.

Evenimentul a avut ca temă centrală „Rolul școlii și al operatorului economic în formarea și certificarea competențelor profesionale ale elevilor”, dar și „Incluziunea pe piața muncii a tinerilor adulți dezavantajați din România”.

Acțiunea a vizat promovarea învățământului profesional și tehnic, cu accent pe învățământul dual ca o alternativă viabilă de formare profesională inițială a tinerilor. De asemenea, s-a discutat despre întărirea colaborării între școli și operatorii economici în procesul de formare și certificare a competențelor profesionale, dar și despre integrarea tinerilor dezavantajați pe piața muncii.

La eveniment au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Covasna și ai Fundației Creștine Diakonia din Sfântu Gheorghe, dar și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și Liceul Economic „Berde Áron”.

Programul a inclus o serie de prezentări și dezbateri care au abordat cele mai importante aspecte ale învățământului profesional și dual.

Deschiderea programului a fost realizată de Marius Popescu (inspector învățământ profesional tehnic) Torma Vera (director Fundația Creștină Diakonia) și Ioana Ardelean (reprezentant HEKS).  

Prezentările au avut următoarele teme: „Cum facem tranziția la învățământul dual? Prevederile noii metodologii de organizare” – susținută de Maria Balea (Centrul Român de Politici Europene) și „Școala și comunitatea – bune practici europene” – prezentată tot de Maria Balea.

Seminarul s-a încheiat cu concluzii prezentate de Radu Gabriel, Coordonatorul Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic. Acesta a subliniat, din nou, importanța colaborării dintre școli, operatorii economici și comunitatea locală pentru succesul formării profesionale a tinerilor.

Câțiva dintre profesorii participanți ne-au spus că evenimentul de marți s-a dovedit a fi o platformă valoroasă pentru schimbul de idei și bune practici în sprijinul dezvoltării educației tehnice și profesionale din România.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.