STIREA ZILEI 3 februarie 2020

Sfaturile specialiștilor covăsneni pentru Nunta Anului

de Covasna Media | 3441 vizualizări

La modă anul acesta este confortul, spun experții care au fost prezenți la Sepsi Wedding 

Sfântu Gheorghe a fost în weekend o oază de informații pentru cuplurile care își pregătesc cea mai importantă petrecere a vieții lor, nunta. Holurile Arenei Sepsi au fost înțesate de expozanți, oferte, sfaturi, idei și totodată de oameni de toate vârstele. Toate s-au reunit sub cupola târgului de nunți Sepsi Wedding, cel mai mare, se pare, organizat până acum în județul Covasna.  

Ceea ce este cert este că organizarea unei nunți nu este treabă ușoară și ține de foarte multe aspecte. Așa că am căutat să obținem „la cald” câteva sfaturi folositoare de la specialiștii covăsneni și de la cei din zonă, care au fost prezenți sâmbătă și duminică la Sepsi Wedding. 

1. Organizarea trebuie să înceapă de la numărul de invitați. 

Primul și cel mai important sfat al specialiștilor în organizarea de nunți este că evenimentul perfect trebuie pus la punct din timp, cu răbdare. Mai mult, util de știut este că totul pornește de la o listă cu invitați. 

Să nu se grăbească. Nimic nu fuge din fața lor. După ce s-au bucurat de momentul logodnei să nu ia direct telefonul și să sune restaurantul unde au fost la nunțile la care le-au plăcut sau muzica ce le-a plăcut, ci mai degrabă să facă o listă cu invitații, să își dea seama de câți oameni vorbim. Foarte des se întâmplă să se rezerve o locație și ba e prea mică, ba e prea mare. Să nu se grăbească, să se bucure de perioada de logodnă. (...) În primul rând să își facă o listă, să vorbească cu părinții, care au deja o listă făcută”, ne-a spus organizatoarea de evenimente Zsigmond Zsuzsó. 

2. Sub nicio formă nu ar trebui să se facă reduceri la mâncare sau muzică. 

Bugetul este pentru mulți dintre miri o problemă spinoasă, pentru că nimic nu este gratis. Dacă la flori se pot face concesii, meniul de nuntă și muzica ar trebui să fie în centrul atenției în organizarea unei nunți, punctează specialiștii. 

 „La mâncare nici să nu te  gândești să faci reduceri. E importantă calitatea. Se spune că o nuntă este reușită dacă muzica și mâncarea sunt ok. În rest, fiecare mireasă știe pe ce vrea să pună accent: ba tort, ba rochie, cortul, barul mobil și așa mai departe. La decorațiuni și flori se pot face, în schimb reduceri”, ne-a spus Zsigmond Zsuzsó de la compania de organizat evenimente Event Factory. 

De regulă, pentru o nuntă mirii trebuie să aibă pregătit un buget mediu de 15.000 euro, iar limita este cerul și ține de numărul de invitați și dorințele mirilor, spun organizatorii de nunți. 

3. Machiajul și coafura miresei au nevoie de teste înainte de eveniment.  

Pentru mirese este foarte important ca în ziua nunții să arate perfect, de aceea, pe lângă rochie, machiajul și coafura trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor. Iar o probă în acest caz nu este doar un moft, ci chiar o necesitate.  

Se poartă anul acesta machiajul cât mai natural, în sensul că tenul să fie cât mai transparent, cât mai luminos. (...) La culori, depinde de ce își dorește mireasa, de personalitatea ei. (...) Machiajul trebuie să fie comod, rezistent și să arate bine și în poze. (...) Cel mai important este tenul, pe un ten frumos și curat se poate face un machiaj frumos, curat. Dacă sunt probleme cu tenul, recomand căutarea unei cosmeticiene cu minimum trei luni înainte, care să dea niște sfaturi sau produse. E important ce faci acasă, dimineața și seara. Din păcate, majoritatea femeilor au probleme cu tenul: ori este deshidratat, ori este mult prea gras, ori au pori deschiși, ori puncte negre. (...) De asemenea, e foarte importantă proba înainte. Eu nu lucrez fără probă de machiaj, ca să văd gusturile, culorile și restul, să văd tenul, să văd orice fel de reacție. O singură dată mi s-a întâmplat și m-am bucurat că am făcut proba. După ce a ajuns acasă, mireasa a simțit că o arde un pic fața. Eu folosesc produse profesionale, am grijă de tenul clientelor, dar totuși se poate întâmpla. Dar cu o probă putem evita astfel de situații”, ne-a spus make-up artistul Eva Chindea. 

În ceea ce privește părul, la modă anul acesta este tot naturalețea. 

Trendul în 2020 o să fie ca și anul trecut – coafurile cât mai lejere, cât mai naturale și purtabile. Coafura se alege în funcție de forma feței ca să fie totul în echilibru și trebuie să fie în concordanță cu personalitatea miresei. Acestea trebuie să se programeze cu câteva luni înainte, chiar și cu un an mai devreme se poate. Durează cam o oră și jumătate să faci o coafură de mireasă. Mergem și la domiciliu dacă vrea clienta. E bine să îi dăm o culoare părului înainte, poate cu un nuanțator dacă nu are acel luciu. Prețurile încep de la 200 până la 300 de lei. E o diferență între coafura de mireasă și cea de ocazie pentru că punem foarte mult fixativ, ace, agrafe pentru că trebuie să țină, să fie rezistentă. Trebuie să facem și o coafură de probă neapărat înainte pentru ca în ziua aceea să nu fie stresată și eu să știu cum e părul ei, să văd dacă avem nevoie de burete sau de extensii”, ne-a spus și coafeza Yvette Tribel.

4. La rochiile făcute pe comandă, trebuie minimum trei probe. 

Probele sunt foarte importante și la îmbrăcăminte, spun specialiștii. 

Eu zic că revin liniile mai simple și dantelele mai rafinate. (...) Fiecare rochie pe care o creez are nevoie de minimum trei probe. Părerea mea este că rochia de mireasă este foarte importantă pentru o femeie. Sfatul meu este să apeleze la un designer pentru că o să aibă rochie unică și totodată o să îi vină perfect”, ne-a spus designerul Könczei Alpár din Sfântu Gheorghe, care a debutat la Sepsi Wedding cu o colecție de rochii de mireasă care îi poartă semnătura. 

Totodată, la modă anul acesta sunt rochiile cu croieli geometrice, mâneci bufante și fustă tul, iar ca nuanță se pare că albul strident a cam ieșit „din joc”, fiind înlocuit cu albul sau rozul „prăfuit”. 

Nouă ne place să folosim materiale mai delicate, fără paiete, strasuri și multe mărgele. Clientele noastre vin deja informate despre ceea ce ne reprezintă, adică simplitatea. Mi se pare că rochițele de mireasă devin din ce în ce mai simple, nu mai sunt atât de teatrale, gen costum, ci sunt mai aproape de naturalețe. Acum mie mi se pare că sunt foarte la modă rochițele fără corset, fără crinolină, ci trendul merge spre boem, spre lejeritate și totodată sunt sofisticate. (...) Este avantajos dacă mireasa vine la noi cu trei sau cinci luni înainte de nuntă, fiindcă avem nevoie de minimum două probe”, ne-a spus unul dintre designerii Delikates Couture, Salló-Szász Emőke. 

5. Carourile și albastrul sunt alternative potrivite pentru miri. 

În ceea ce privește ținuta mirelui, se pare că anul acesta clasicul negru a fost sau va fi detronat de albastru sau de gri. 

Am observat că din ce în ce mai mulți bărbați preferă culorile și nu mai optează pentru negrul clasic. Albastrul, dar și modele în carouri sunt des preferate”, ne-a spus reprezentanta unui magazin de specialitate. 

6. Mirii trebuie să se simtă confortabil în prezența fotografului. 

Legătura dintre miri și fotograf trebuie să fie una puternică, de încredere, mai spun specialiștii. 

Eu le recomand mirilor să le placă din prima fotografia și portofoliul celui pe care îl aleg ca fotograf. Să nu facă compromisuri. Neapărat să se întâlnească în persoană înainte să semneze un contract, să vadă dacă și persoana din spatele aparatului foto este la fel ca fotografiile. Fiecare fotografie trebuie să zică ceva și împreună trebuie să spună o poveste. La modă au fost și vor rămâne fotografiile autentice, neregizate”, ne-a spus fotograful Bedő Andor. 

Fiecare fotograf are stilul lui și acesta nu se schimbă în funcție de tendințe”, a punctat și fotograful Pálfi Sándor. 

7. Fotografiile printate instant – o mărturie inedită.  

De câțiva ani, ideea de a împărți pe loc fotografiile de nuntă cu invitații le-a surâs tot mai multor miri, astfel că piața de astfel de dispozitive a luat avânt, după cum s-a văzut și la expoziția de la Sepsi Arena, unde au fost trei sau patru oferte. 

Avem un „magic mirror”, o oglindă cu ajutorul căreia facem fotografii și le și printăm. Este ceva spectaculos, zic eu. Mergem la nunți, dar și la orice alt eveniment. Ideea de bază este că printăm fotografia pe loc. Amintirile se duc acasă”, ne-a spus unul dintre expozanții Sepsi Wedding. 

8. Alegerea verighetelor ar trebui să se facă în prima parte a zilei. 

Verighetele vor fi purtate zi de zi, de preferat toată viața înainte, așa că nici acestea nu pot fi de neglijat. 

De câțiva ani, oamenii au început să prefere aurul alb sau cele combinate, simple. Recomandarea noastră este ca verighetele să fie achiziționate cu minimum o lună înainte, că nu e o decizie care se poate lua în ultimul moment. Și totodată, să vină la probe mai mult în prima parte a zilei pentru că seara degetele pot fi mai umflate. Și să vină cât mai odihniți, nu după călătorii”, ne-a spus reprezentanta unui magazin de bijuterii. 

9. Invitațiile sunt foarte importante, fiind primul contact cu invitații. 

Dacă sunt persoane care nu dau atenție micilor detalii, cum ar fi invitațiile de nuntă, sfatul specialiștilor este să se mai gândească o dată, pentru că de fapt acesta este primul contact al mirilor cu invitații lor și uneori prima impresie chiar contează. 

Depinde de miri, de culori, de personalitatea lor, de locația evenimentului. Majoritatea clienților noștri dau foarte mare interes invitațiilor pentru că este primul pas cu care se întâlnește invitatul. Deja își poate face o idee despre cum o să fie nunta, care sunt culorile și personalitatea mirilor”, ne-a spus Péter Izolda. 

Prețurile unor invitații pleacă de la 2 lei pe bucată și poate ajunge chiar și până la 10 lei, pentru modele printate pe placaj de fag sau plexiglas. 

10. Participarea la târgurile de nunți oferă o imagine mai realistă a ofertei decât imaginile de pe internet. 

Târgul de nunți de la Sfântu Gheorghe, Sepsi Wedding, din 1 – 2 februarie, s-a bucurat de un număr foarte mare de vizitatori, ceea ce înseamnă că organizatorii și-au atins obiectivul de a-i aduce la un loc pe profesioniștii și pe viitorii clienți. 

În lumea asta în care totul este digital, contactul față în față începe să lipsească, deși este foarte important. La târgul de nunți, expozantul se întâlnește cu clientul și deja formează o legătură. Își dau seama dacă pot sau nu să lucreze unii cu alții. Aici obții informații rapid și mai reale, decât de pe internet”, a spus Bedő Andor, unul dintre organizatorii Sepsi Wedding. 

Echipele Weddingers.ro și Event Factory spun că au început pregătirile pentru ediția a V-a a târgului de nunți Sepsi Wedding, respectiv a doua la Sepsi Arena, care va avea loc anul viitor. Desigur, informațiile vor fi dezvăluite la timpul lor. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.