STIREA ZILEI 15 mai 2020

Școlile de șoferi: demaraj, după două luni de frână

de Daniela Luca | 1572 vizualizări

Ce se întâmplă cu pregătirile practice şi cei care erau programaţi la examen

Școlile de șoferi își reiau și ele activitatea, după două luni de pauză.Totuși, covăsnenii care și-au dorit să obțină permisul de conducere înainte de pandemie nu știu clar când vor putea să susțină probele de examinare. Nici administratorii acestor școli și nici instructorii auto nu le pot răspunde la întrebări, pentru că și ei la rândul lor așteaptă clarificări „de sus”, care însă întârzie să apară. Deocamdată se vor putea desfășura doar pregătirile practice, dar și acestea cu respectarea tuturor normelor de protecție. 

Odată cu relaxarea măsurilor impuse de starea de urgență se vor redeschide și școlile de șoferi. Acestea au fost grav afectate de pandemie, iar majoritatea angajaților au fost trimiși în șomaj tehnic sau în concediu fără plată. Unii dintre ei spun că așteaptă cu sufletul la gură să revină la locul de muncă, chiar dacă modul în care își vor desfășura activitatea este deocamdată în ceață, la fel ca și în cazul multor altor domenii. 

Covăsnenii care au avut deja stabilite datele pentru examenul de obținere a permisului auto vor fi reprogramați. Într-o astfel de situație este și o tânără din reședința de județ care ne-a spus că aștepta cu nerăbdare și cu multe emoții ziua în care va putea să dea examenul. 

„Eu chiar aveam programare deja și așteptam foarte mult ziua aceea pentru că îmi doresc să conduc și am vrut să scap cumva de grija asta, chiar dacă știu că o să fie bine. O să îmi expire dosarul și nu știu ce pot să fac. Am vorbit cu instructorul meu și mi-a spus că mă ține la curent. Am mașină și știu să conduc bine deja, dar stau și mă uit la ea. Sper ca vara aceasta să am carnet”, ne-a spus Andreea, o tânără din Sfântu Gheorghe. 

Nu se știe deocamdată ce se va întâmpla cu dosarele expirate 

Pentru a nu pierde angajații în această perioadă, administratorul școlii de șoferi Willy Drive din Sfântu Gheorghe ne-a spus că nu a recurs la șomaj tehnic și nici la concediu fără plată. Cei care nu aveau și un alt loc de muncă au fost plătiți cu salariu minim pe economie. Aici activitatea se va relua începând de luni, 18 mai.

Unele  dosare ale elevilor programaţi pentru susţinerea examenului auto au expirat, spune administratorul, iar acestea vor fi refăcute după ce şcolile de şoferi îşi vor începe activitatea. Problema este că nu se știe dacă valabilitatea lor va fi prelungită sau dacă procedura va fi luată de la capăt.

„Noi am oprit activitatea pentru că oamenii n-au avut voie să iasă din casă, iar acum dacă omul are voie să iasă din casă să își rezolve problemele, putem să repornim și noi. Așa ne-am gândit. Eu încerc să cumpăr toate materialele necesare ca să fim în siguranță. Toată lumea a plătit taxa de școlarizare și cursanții mă sună și mă întreabă cum o să fie, dar nu se știe ce se va întâmpla cu dosarele, pentru că unele au expirat în aceste două luni. (....) Am și foarte mulți elevi de la sate și nu știu cum o să rezolvăm, pentru că dacă nu ai voie să ieși din localitate, atunci cum vin la ore? Eu degeaba repornesc dacă omul iar are nevoie de adeverință”, a precizat Gödri Melinda. 

Cursanții acestei școli auto au fost rugați ca de luni să vină la secretariat fără însoțitor, să stea acasă dacă sunt bolnavi, să poarte mască de protecție, atât pentru sală, cât și pentru orele de conducere și să folosească  dezinfectantul pentru mâini care va fi amplasat la sediu. 

Cei care vor să reia orele de conducere trebuie să apeleze la instructor pentru programare, în timp ce examenul teoretic de la poliție rămâne suspendat. Cei care aveau de susținut examenul practic de conducere trebuie să aștepte până vor fi reprogramați, spun reprezentanții școlii. 

Examenele vor fi reluate la începutul lunii viitoare

Totodată, miercuri, 13 mai, Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că examenele pentru obținerea permisului auto vor fi reluate la începutul lunii iunie, iar candidații și examinatorii vor fi obligați să respecte mai multe măsuri de protecție. 

Această informare însă nu conține și alte precizări pe care le așteptau reprezentanții școlilor de șoferi.  

„Informația nouă nu e așa de concretă. Nu intră în amănunte. Scrie că la începutul lunii iunie se vor relua examenele, dar nu se știe nimic despre valabilitatea dosarelor. Nici în legătură cu orele de teorie, cu câte persoane putem să ținem orele? Cine merge să facă reprogramarea? Merge elevul sau un reprezentant de la școală? Sper că de la începutul lui iunie chiar putem începe. (...) Avem o grămadă de întrebări. Dar nu avem încotro. Ne reluăm activitatea și avem grijă de noi și de elevi. Așteptăm să vedem ce informații mai primim, dar orele de conducere le reluăm începând de luni. Fiecare școală rezolvă cum poate cu materialele de protecție. Am cumpărat din banii mei, chiar dacă în două luni am avut venituri zero și numai multe cheltuieli. Începem activitatea că degeaba stăm acasă. Și elevii deja sunt nerăbdători că au plătit și vor să conducă. Trebuie să trăim mai departe. Sperăm că săptămâna viitoare primim și mai multe informații”, ne-a mai spus Gödri Melinda.

„Suntem nevoiți să  facem totul de capul nostru”

Administratorul școlii Doma Drive din Sfântu Gheorghe ne-a spus că este absurd ca în cazul saloanelor să existe informați clare despre cum își vor desfășura activitatea, în timp ce școlile de șoferi sunt aproape uitate. 

„Noi am dat telefoane și în stânga și în dreapta. Nu a apărut o normă în care să ne spună cum putem funcționa. Cum ținem orele? Cu câte persoane? Doar pregătire practică pot să fac, ceea ce implică două persoane, cu dezinfectant, mască, mănuși și cu dezinfectarea mașinilor după ora respectivă. Nu știu ce trebuie să facem cu pregătirea în sală, pentru că dacă e nevoie de 1,5 metri între persoane, atunci cât spațiu îmi trebuie? Pe 18 se deschide secretariatul și se dă drumul la pregătirea practică, iar apoi așteptăm să vedem ce fel de reguli sau norme o să apară referitor la demersul pe care trebuie să îl facem. Noi suntem subordonați ARR-ului și dânșii ar trebui să ne spună cum să procedăm. Acum suntem nevoiți să  facem totul de capul nostru”, ne-a spus Dobra Csaba. 

Instructorii și cursanți, „trași pe dreapta”

Un instructor auto din Sfântu Gheorghe ne-a spus că s-a „înarmat” cu materiale de protecție și așteaptă momentul în care va putea să muncească din nou. În lipsa unor măsuri clare, acesta spune că poate doar să presupună cum vor evolua lucrurile după încetarea stării de urgență. 

„Și eu și soția suntem instructori auto. Din păcate totul e ambiguu încă. Ne-a afectat ca pe toată lumea perioada asta, psihic și valoric. (...) Cred că o să ne lase încet, încet să ne facem treaba pentru că măsurile de protecție se aplică exact ca într-un mijloc de transport. Cursanții vor fi verificați. Eu m-am dotat deja cu un scaner special. Îi voi lua temperatura cursantului și voi căuta să fiu și eu protejat, și el să fie protejat. Dotarea tehnică a mașinii nu permite nicicum distanțarea, pentru că între cele două scaune există 20 de centimetri și ca să poți să desfășori activitatea de instruire, instructorul este obligat să îl vadă pe cursant și să poată să intervină ca să îl ajute în momentul pregătirii practice. Singura modalitate eficientă este purtarea măștii și dezinfectarea autovehiculului. Cam asta cred că va fi pe viitor. La cursurile practice se poate da drumul, cred, dacă vor cei mai de sus. Cu cele teoretice se poate rezolva online sau pot să vină câte 10 cursanți într-o sală, ca și la școli. Cred că cea mai bună metodă este online-ul”, ne-a spus Gavril Almășan. 

Acesta spune că este inacceptabil ca nici autoritățile centrale, nici cele locale să nu vină cu o precizare pentru această ramură de activitate. 

„Nu avem cui să ne adresăm cu o întrebare: care este statutul și care este poziția noastră socială? Din 20 martie noi stagnăm, deci n-am mișcat o roată. Noi avem și curs de profesioniști. Ei nu sunt atât de mulți. Avem nevoie în economie, în transporturi de șoferi. I-au blocat pe toți. Avem cursant care în următoarea zi trebuia să meargă la examen practic și l-a tras pe dreapta pe săracul om. El avea loc de muncă asigurat. Abia aștepta să dea examenul să meargă să se angajeze și l-a lăsat fără pâine. (...) Toată lumea are de achitat facturi, rate, trebuie să se mențină cumva că au copii acasă”, ne-a mai spus Gavril Almășan. 

Şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Prefecturii  Covasna, subcomisar de poliţie Rico Racoviţă ne-a spus că deși încă nu s-a stabilit în ce mod se vor face reprogramările pentru examen, este posibil ca valabilitatea dosarelor să fie prelungită cu cel puțin două luni. 

„Așteptăm și noi să vedem cum vom relua activitatea, cum se vor face programările celor care trebuiau să dea examen până acum și care au fost programați în această perioadă și nu au mai apucat. Atunci când vom ști, vom anunța școlile de șoferi ca să știe cum să își reînceapă activitatea. Se dorește reluarea activității la proba practică începând cu data de 2 iunie și rămâne de stabilit zilele acestea cum se vor face reprogramările. Fie vor veni directorii de școli cu dosarele, ori vor trebui să vină elevii din nou, ori îi vom reprograma noi automat în funcție de cum erau programați în perioada aceea, începând cu 17 martie. Bănuiesc că și valabilitatea documentelor din dosarul de examinare va fi prelungită cu cel puțin două luni, dar e presupunere deocamdată”, ne-a explicat Rico Racoviţă. 

Antal Árpád: „Nu am răspuns pentru cei cu școala de șoferi”

Într-o conferință de presă, primarul Antal Árpád a precizat că și el așteaptă cu interes precizările care să clarifice mersul lucrurilor de după 15 mai. 

„Este o absurditate totală și un haos constituțional în țara asta. Pur și simplu nu știm ce se va întâmpla. Și eu am 300 și ceva de oameni care sunt în șomaj tehnic și nu știu ce vor face vineri aceste persoane. La nivelul orașului sunt probabil 2.000 de persoane care sunt în șomaj tehnic. Probabil foarte multe firme sau proprietarii de firme încă nu știu ce vor face cu acești oameni, dacă vor putea sau nu relua activitatea. (...) Vă pot spune 200 de astfel de probleme la care nu știm răspunsul, în condițiile în care starea de urgență se termină joi la ora 24. Nebunie totală. Nu am răspuns pentru cei cu școala de șoferi și răspunsul la întrebările lor tot de la București ar trebuie să vină”, a declarat miercuri primarul orașului Sfântu Gheorghe.  

Cursanții celor 18 școli de șoferi din județ sunt așadar într-o continuă așteptare. Instructorii unor școli de șoferi din reședința de județ îi îndeamnă să aibă răbdare și să fie siguri că vor primi toate veștile, odată ce „Bucureștiul” le va furniza. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.