STIREA ZILEI 25 august 2020

Sancțiuni mai mari pentru nesimțire

de Covasna Media | 566 vizualizări

Reacții la măsura măririi amenzilor pentru cei care ocupă pe nedrept locul de parcare a persoanelor cu handicap 

Începând de luna trecută, amenzile pentru cei care parchează fără drept pe locurile rezervate persoanelor cu handicap au fost majorate. Pentru astfel de abatere, șoferii pot să plătească până la 10.000 de lei. Cele câteva persoane cu dizabilități din Sfântu Gheorghe cu care am vorbit pe subiect  spun că măsura adoptată de autorități este binevenită, chiar necesară. Pe de altă parte, însă, oamenii sunt sceptici în ceea ce privește aplicarea ei.

În prezent, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv, transmite IPJ Covasna. Până acum, amenzile erau cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. 

„Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor este un atribut al agenților de circulație sau a personalului de control, în conformitate cu prevederile   art. 100 alin.4 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, au specificat polițiștii covăsneni. 

Conform acestora, pe parcursul anului 2020, în județul Covasna, nu au fost aplicate sancțiuni pentru parcarea neregulamentară pe locurile destinate persoanelor cu handicap. 

Totodată, în 2019, au fost date în total 9 sancțiuni pentru această abatere. Prea puține, spun unele persoane cu dizabilități care consideră că atâtea amenzi ar putea fi date chiar și într-o oră.

„Ei nu înțeleg pentru că nu sunt în situația noastră”

Un bărbat în scaun rulant din Sfântu Gheorghe, Marius Mocanu spune că problema ocupării pe nedrept a locurilor de parcare destinate celor cu nevoi speciale este la ordinea zilei. La aceasta se adaugă și faptul că unii șoferi abuzează de astfel de legitimații și nu le folosesc corespunzător, spune acesta. 

„O problemă foarte spinoasă este că foarte mulți șoferi au legitimație de parcare, însă acea legitimație  este valabilă doar în prezența persoanei cu handicap. Nu cred că mărirea amenzilor va ameliora problema atât timp cât cei responsabili nu își vor face treaba în mod serios, adică să dea amenzi pe bune și să facă verificări în legitimații. Poliția ar trebui să verifice dacă acea legitimație este conformă sau nu. Dacă persoana cu dizabilități nu este prezentă, acea legitimație își pierde complet valabilitatea. Mulți șoferi preferă locurile noastre de parcare pentru că sunt mai spațioase, dar ei nu pricep că noi avem nevoie de acel spațiu pentru scaunele rulante. Ei nu înțeleg pentru că nu sunt în situația noastră. Sau mai sunt situații în care ne blochează și nici nu putem intra în mașină. Noi nu ne dorim excepții, vrem doar să existe o normalitate și să putem beneficia de ceea ce ni se cuvine. Totuși cea mai mare problemă e că nu se verifică prezența persoanei cu dizabilitate atunci când există o legitimație în geam”, ne-a explicat Marius Mocanu.

O măsură apreciată, doar să se pună în aplicare 

Cei care ar trebui să beneficieze de locurile de parcare special amenajate pentru persoanele cu dizabilități spun că salută măsura adoptată de autorități și speră ca amenzile mai mari să îi determine pe șoferii indisciplinați să nu mai ocupe abuziv locurile respective.   

Era și timpul să se facă ceva, deoarece locurile destinate nouă în majoritate sunt ocupate de oameni nesimțiți. Dar nu știu cine o să se ocupe de supravegherea locurilor de parcare şi dacă chiar o să se dea amenzi. Zilele trecute am văzut la piață o mașină care nu avea dovadă de parcare pentru persoane cu dizabilități”, ne-a spus Gábor Forró din Sfântu Gheorghe, care este de părere că pentru a vedea cu adevărat un efect, este necesară în primul rând o schimbare a mentalității oamenilor pentru a conștientiza importanța acestor locuri destinate persoanelor cu dizabilități, dar și înăsprirea, și în practică, nu doar în lege, a amenzilor aplicate. Totodată, spune acesta, utile ar fi și însemne mai evidente, care să facă și mai vizibile aceste locuri de parcare.  

Jucătorul profesionist de tenis în scaun rulant din Sfântu Gheorghe, Ciprian Anton, din 2017 vicepreședintele Comitetului Paralimpic Național Român și ambasador, atât în țară, cât și reprezentant în străinătate al persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate din România, spune și el răspicat că este întru totul de acord cu majorarea pedepselor pentru cei care nu au niciun fel de respect pentru cei din jur. 

De foarte multe ori am fost pus în situația în care a trebuit să caut alt loc de parcare liber, la o distanță mult mai mare decât cel destinat și accesibil mie, un loc strâmt și dificil de utilizat. Se întâmplă (acolo unde sunt vreo 6-8 locuri destinate persoanelor cu handicap) să parchez la o distanță foarte mare față de intrarea în magazin, asta tot din cauza faptului că locurile din apropierea magazinului, nu sunt întotdeauna ocupate de persoane cu handicap. Atunci când, într-un mod foarte amabil și cu bun simt încerc să cer explicații celor care parchează abuziv, sunt persiflat, agresat, înjurat sau scuipat. Deci, în concluzie, îmi doresc ca cei care nu respectă acest minim drept la un stil de viață mai ușor al persoanelor cu handicap, să fie amendați grav și foarte scump!!!

Cunosc foarte mulți oameni de diferite vârste și care suferă de handicap locomotor sever sau cu deficiențe de vedere, auz și intelect. Acești oameni sunt profesori, doctori, juriști, pictori, poeți, atleți, viitori primari, consilieri, comercianți, iar lista poate continua destul de departe. Aceștia, sunt acei foarte puțini dintre noi, care au avut ambiție, susținere și care au reușit să beneficieze de acel tip de accesibilitate absolută prin care au reușit să persevereze în activitatea lor de bază, profesie.

De foarte mult timp îmi doresc ca noi toți să conștientizăm faptul că în această viață, uneori, atât de puține lucruri putem să accesăm și atât de ocupați credem că suntem, limitați din multe puncte de vedere, încât mi-ar părea foarte rău ca o simplă intrare la frizerie, o întâlnire cu prietenii la bar, o ieșire în familie la restaurant, utilizarea în siguranță a toaletei, intrarea în magazin, bancă, biserică și alte locații absolut necesare pentru o independență deplină, să ne pună probleme majore. Indiferent dacă sunteți persoane cu handicap sau nu, propun dacă îmi dați voie, să transformăm dizabilitatea în abilitate pentru toată lumea. My disability is a ability!”, a transmis acesta. 

„Nu mică mi-a fost mirarea să constat, că în străinătate, orice persoană cu handicap are dreptul total la viață socială”

Totodată, sportivul care militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități spune că în județul Covasna, respectiv Sfântu Gheorghe, probleme nu sunt doar cu locurile de parcare, ci, în general, accesibilizarea pentru persoanele cu dizabilități are mari deficiențe. 

Prin intermediul activităților sportive și al întâlnirilor în interes de serviciu la care am participat în cei 12 ani de activitate, am avut ocazia să călătoresc cu multe mijloace de transport, să vizitez mai multe țări și totodată să observ cum se prezintă alte state din punct de vedere al accesibilizării spațiilor publice. Nu mică mi-a fost mirarea să constat, că în străinătate, orice persoană cu handicap are dreptul total la viață socială, indiferent de gravitatea dizabilității de care suferă.

Dacă societatea și comunitatea din care facem parte cu toții își dorește oameni capabili, ei bine, vreau să știți că și persoanele cu handicap intră în categoria celor care pot. Dar ce ne facem atunci când „putem, dar de fapt nu putem”? Spun asta pentru că multe clădiri și instituții publice de la noi din oraș, nu sunt accesibile pentru utilizatorii de scaun rulant sau alte handicapuri asociate. O situație absolut dificilă este găsirea și ocuparea unui loc de muncă accesibil nevoilor noastre. Știați că nici o frizerie din oraș nu are intrarea accesibilă persoanelor utilizatoare de scaun rulant? Ne confruntăm adesea cu situațiile în care nu putem accesa servicii bancare pentru că unele bancomate ale băncilor sunt prevăzute cu trepte și rampe imposibil de utilizat, în unele zone nu putem beneficia de servicii medicale de specialitate și asta tot din cauza lipsei rampelor de acces. Sperăm că accesul în biserici să fie mult mai ușor. Și această listă poate să continue la nesfârșit, pentru că niciodată nu va fi perfect, dar poate că nici nu trebuie să fie perfect, ci doar accesibil atât pentru cei în scaun rulant, cât și pentru o mamă cu copil în cărucior, o gravidă, un bătrân care se deplasează foarte greu sau poate chiar pentru tine, cel care din nefericire ai un picior în gips și mergi cu ajutorul unor cârje”, a explicat Ciprian Anton.  

Nu putem anticipa în ce măsură amenzile mai piperate îi vor speria pe cei care nu se gândesc nicio secundă decât la propriul confort, însă, dacă empatia și bunul simț ar fi la fel de prezente ca frica de sancțiuni, probabil că am trăi într-o lume mai bună, într-o societate universal accesibilă pentru toți.

Daniela Luca 

Iulia Drăghici – Taraș 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.