STIREA ZILEI 6 iulie 2020

FOTO/VIDEO Relația dintre om și cal, în centrul atenției la Câmpul Benedek

de Daniela Luca | 12467 vizualizări

Prima etapă a Cupei Regionale de Sărituri peste obstacole a reunit 130 de călăreți din trei județe

Câmpul Benedek a prins viață, sâmbătă, 4 iulie, când 130 de călăreți de toate vârstele, de la 12 cluburi de echitație din trei județe, s-au întâlnit pentru a-și demonstra măiestria în prima etapă a celei de-a V-a ediții a Concursului Regional de Sărituri peste obstacole a Ținutului Secuiesc. Anul acesta, evenimentul s-a desfășurat fără public, însă doritorii au putut urmări adevăratul „spectacol” online. Reprezentanții Asociației Vadon au precizat că sportul ecvestru din zonă a evoluat simțitor în ultimii ani, iar acest lucru este demonstrat de numărul tot mai mare de participanți, dar și de performanțele acestora. 

Sâmbătă dimineață, pe Câmpul Benedek participanții se pregăteau pentru concurs, fiecare cu ritualul său. O tânără împletea cu multă atenție niște cosițe perfecte din coama albă, imaculată a calului care nici nu clintea. Câteva fete în ținute ecvestre ascultau indicațiile antrenoarei, în timp ce un tânăr mângâia liniștitor un cal care necheza fără oprire. Alți cai, parcă rupți dintr-o poveste, se înfruptau din iarba proaspătă de câmp.  

Forfota a încetinit odată cu începerea concursului. Atunci, mulțimea parcă a încetat să mai respire, în așteptarea primului concurent. 

Copiii firavi, capabili să țină în frâu forța impresionantă a cailor, intrau rând pe rând în incinta pistei de concurs. După ce se auzea sunetul clopotului, competiția dura aproximativ un minut pentru fiecare, timp în care, sub imboldul micuților călăreți, animalele fidele își demonstrau maiestuozitatea și eleganța. 

Evenimentul ecvestru a înglobat două tipuri de competiții: una de îndemânare și una de sărituri peste obstacole, iar participanții s-au înscris la cinci categorii: sub 10 ani, peste 10 ani, nivelul 70-80 cm, nivelul 90-100 cm și nivelul 100-110 cm. 

Dacă la competiția de îndemânare la care au participat copii de sub și peste 10 ani vremea a fost însorită, poate chiar prea caldă pentru ținutele pe care le aveau – vestă și cască de protecție, în cea de-a doua parte a evenimentului, la proba de sărituri peste obstacole, a început să plouă, însă nu a fost nevoie să se întrerupă competiția. 

Sporturile ecvestre capătă din ce în ce mai multă amploare 

Directorul Asociației Vadon, Demeter János ne-a spus că la concurs s-au înscris un număr neașteptat de mare de participanți. Acesta ne-a explicat că există câteva condiții de înscriere. În primul rând, caii trebuie să fie vaccinați, sănătoși, astfel încât să nu fie puse în pericol celelalte animale, iar în cadrul evenimentului, primordială este siguranța călărețului și a calului, spune acesta. 

„Participanții sunt în număr aproape dublu față de cât am estimat noi că ar putea să fie. Din cele trei județe, Covasna, Harghita, Mureș sunt multe cluburi de echitație care funcționează și care trimit concurenți la acest concurs. Noi am estimat că o să fie în jur de 70-75 de participanți, dar sunt 130. Încercăm să organizăm în așa manieră încât să fie cât mai în siguranță. Am vorbit cu unul dintre proprietarii unui club de echitație și am ajuns la concluzia că acest sport a devenit o modă în ultimii ani. Foarte mulți particulari cumpără cai pentru copii. Eu cred că este un foarte bun mijloc de a petrece timpul liber, într-un mediu sănătos și de a-i educa pe cei mici astfel ca de la o vârstă fragedă să simtă responsabilitatea față de un cal sau față de o altă vietate de lângă ei. Acest lucru cu cât se învață mai repede, cu atât e mai bine. Este important să se întâlnească tinerii, să vadă cine cum a evoluat de la ultimul concurs, iar acest lucru este mult mai important decât valoarea unui premiu”, ne-a spus Demeter János.

Prima ediție fără public 

La evenimentul de sâmbătă au avut acces doar concurenții, antrenorii, părinții, membrii presei și  organizatorii, însă acesta a fost difuzat online. Astfel toți doritorii puteau susține concurenții și de la  distanță. Cei care nu au fost niciodată la un astfel de concurs, l-au putut urmări de la început și până  la final.

„De obicei vine o droaie de lume, dar și așa sunt destui oameni pentru că participanții au venit cu familia, vin și antrenori. Noi i-am rugat pe cei prezenți ca doar părinții celor care concurează să stea lângă pista de concurs, ca să nu se aglomereze, iar ceilalți cred că au loc destul ca să mai facă câte o plimbare și să lase locul cât mai degajat. În orice caz, este mai bine cu spectatori. Pe de altă parte este și un interes destul de mare în mediul online, pentru că am transmis live evenimentul”, ne-a mai spus Directorul Asociației Vadon. 

Cu acest concurs se încheie tabăra de echitație de la Câmpul Benedek care a ținut o săptămână, a mai precizat Demeter János. Tabăra a funcționat pe bază de invitație, iar concurenții s-au pregătit timp de șapte zile pentru concursul de sâmbătă. Reprezentanții Asociației Vadon spun că o astfel de tabără va fi organizată și luna august, iar aceasta va fi  deschisă pentru toți doritorii.  

Cum reușesc părinții micuților călăreți să își stăpânească frica 

Chiar dacă participanții sunt cei care de obicei încearcă să își stăpânească emoțiile, sâmbătă părinții și antrenorii păreau să fie mai preocupați de acest lucru. 

Tatăl unei fetițe de nouă ani ne-a spus că acesta este primul concurs la care ea participă. 

„Fetița mea practică acest sport de anul trecut. Ea mai făcut călărie acum trei, patru ani. Nu știm de unde e pasiunea asta pentru cai, dar de atunci numai despre cai vorbim acasă. Nu avem alte subiecte. E cam al cincilea sport pe care îl încearcă și are aproape 10 ani. Cred că cei mici trebuie să încerce de toate și se pare că ăsta a prins-o pentru că îi place foarte tare. Deocamdată nu o interesează rezultatele,  ideea e să fie lângă cai și să fie aici. În fiecare zi ne facem griji, numai că tu ca și părinte încerci să nu îi arăți asta, pentru că îi place foarte tare și dacă vede pe tine că ți-e frică și de căzătură și de cai, atunci nu e bine. Și părintele trebuie să aibă încredere în copil, să nu îi insufle frică. Erau săptămâni în care a căzut în fiecare zi. Eu zic că dacă urmezi regulile sportului și asculți antrenorul, totul va fi în regulă”, ne-a spus Kovács Áron. 

Acesta a precizat că printre calitățile pe care le dezvoltă acest sport, se numără disciplina, ordinea și abilitatea de a-i purta de grijă unei ființe.  

În ceea ce privește costurile, Kovács Áron spune că „la început cheltuielile nu sunt prea mari și e un sport pe care și-l poate permite aproape oricine, însă cu timpul devine mai costisitor, pentru că unii își cumpără cai, ustensile. Ai nevoie de bani pentru antrenamente și deplasări”. 

Mama unei participante din județul Harghita ne-a spus că pe lângă disciplină, relația dintre copil și cal îi ajută pe cei mici să își cunoască propriile emoții. 

„Pentru Evelin a fost primul concurs. A avut mari emoții la început, dar s-a descurcat și i-a plăcut. E interesant că sunt mai multe fete. Se pare că fetele sunt mai atrase de sportul acesta. Și caii sunt foarte sensibili și reacționează la caracterul și personalitatea călărețului. Nu întotdeauna cei doi se potrivesc, deci trebuie să îți găsești și calul potrivit. Evelin, fetița mea, ea e mai liniștită. Din cauza asta și-a găsit un cal care se pliază foarte bine pe personalitatea ei. A avut și un cal cu care nu s-a înțeles deloc pentru că era foarte nărăvaș. Avea emoții când se urca pe el, dar după părerea noastră ca și părinți, copilul trebuie să călărească mai mulți cai, nu trebuie să îi cumperi un cal din prima, fără să cunoști personalitatea calului și a copilului. Prima oară e un teren de încercare, atât pentru copil, cât și pentru cal”, ne-a spus femeia. 

Despre frica pe care o simt inevitabil părinții, ea spune că este important ca și aceștia să fie implicați în procesul de cunoaștere al caracterelor cailor. 

„Noi am avut noroc, pentru că în locul în care merge Evelin la călărit, antrenoarele au chemat și pe părinți să cunoaștem caii și să ne împrietenim cu ei. Cred că foarte mult contează ca și părinții să fie implicați în procesul ăsta”, ne-a mai spus mama participantei. 

Cei mai buni călăreți ai primei etape a concursului 

La final, cei mai buni călăreți de la fiecare categorie ai primei etape a celei de-a V-a ediții a Concursului Regional de Sărituri peste obstacole au primit cupe și diplome. 

La concursul de îndemânare, categoria sub 10 ani, la care s-au înscris 16 concurenți, s-au evidențiat călăreții Sós Noémi (locul I), Kacsó Hanna (locul II) și Száva Jázmin (locul III), toate de la Clubul de echitație Varázspatkó, Roteni, județul Mureș. 

La categoria peste 10 ani, dintre cei 47  de concurenți înscriși au fost premiați Balázs Hanga de la Centrul de echitație Barabás, Arcuș, județul Covasna (locul I), Csibi Emese - Clubul de echitație Csicser, Odorheiu Secuiesc, județul Harghita (locul II) și Májer Zsanett - Clubul de echitație Varázspatkó, Roteni, județul Mureș (locul III). 

Dintre cei 33 de concurenți înscriși la concursul de sărituri peste obstacole, nivelul 70-80 cm, cei mai iscusiți călăreți au fost Szász Evelin de la Clubul de echitație Csicser, Odorheiu Secuiesc (locul I), Deák Hanga Renáta - Clubul de echitație Vadon, Câmpul Benedek din județul Covasna (locul II) și Dudás Nóra de la Centrul de echitație Zonda, Valea Scurtă, județul Covasna (locul III). 

Concurenții Bíró Eszter (locul I) și Péter Kinga (locul II) de la Clubul Ecvestru Remetea, comuna Remetea, județul Harghita și Pakot Örs (locul III) de la Asociația „Transilio Lovasudvar” din Miercurea Ciuc au fost premianții de la concursul de sărituri peste obstacole, nivelul 90-100cm, la care s-au înscris 19 doritori. 

La cea mai grea categorie, nivelul 100-110 cm, cu 15 concurenți înscriși, au fost premiați următorii: locul I - Puskás  Buza Anna de la Clubul Ecvestru Remetea, comuna Remetea, județul Harghita, locul II - Bangyán Benjamin de la Centrul de echitație Zonda, Valea Scurtă, județul Covasna și locul III - Bajkó Kriszta de la Asociația Clubul Sportiv  Krigel, Gheorgheni, județul Harghita. 

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu regulile acestui tip de concurs și nici nu înțeleg sau vorbesc limba maghiară, pe alocuri evenimentul a putut fi greu de înțeles. Însă nu a știrbit din farmec.

Concluzia zilei de sâmbătă este că legătura profundă dintre om și cal face posibilă desfășurarea unor astfel de evenimente care îți taie suflarea prin îmbinarea forței pure a animalului nobil cu afecțiunea și curajul călăreților. Acest spectacol, pe care sperăm să îl poată vedea pe viu toți doritorii la următoarea ediție, este o experiență care trebuie trăită.  

 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.