STIREA ZILEI 16 martie 2020

Rânduiala bisericească pe timp de pandemie

de Covasna Media | 4801 vizualizări

Ce măsuri s-au luat duminică în cultele creștine covăsnene, pe fondul extinderii coronavirusului 

Pericolul infectării cu virusul COVID-19 a determinat și Biserica Ortodoxă Română (BOR) să ia o serie de măsuri pentru protejarea credincioșilor și preoților. Astfel, dacă unii dintre covăsnenii care vin de obicei la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe au ales să stea duminică în case, alții au venit la biserică, dar au respectat anumite reguli simple. Câțiva dintre ei totuși nu au păstrat distanța și au ignorat normele de igienă. Cei care trec pragul bisericii sunt „apărați” atunci când primesc euharistia, când sunt împărtășiți sau când sărută icoanele, spun preoții. Sfânta Liturghie de duminică a fost diferită de cele de până acum și la Întorsura Buzăului. 

Virusul COVID-19 este pe cale să modifice unele obiceiuri religioase, dar nu convinge deocamdată Biserica Ortodoxă Română să ia măsuri drastice. Patriarhia Română a anunțat astfel că bisericile vor fi deschise zilnic în această perioadă. Totuși, sunt reguli noi și măsuri de protecție inclusiv în cultele creștine. BOR a transmis săptămâna trecută o serie de șapte reguli care trebuie respectate de către preoţi şi credincioşi. 

Acestea au fost amintite și de preoții de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, în cadrul Sfintei Liturghii de pe 15 martie, unde au fost prezente aproximativ 60 de persoane, mai puține decât într-o duminică obișnuită. 

 „Biserica este spital de vindecare”

La predica de la finalul slujbei, preotul Flavius-Filip Farcas a îndemnat credincioșii să respecte cu rigoare normele de igienă recomandate de autorități, dar în același timp să nu se îndepărteze de biserică. 

„Și noi îndemnăm pe toată lumea să nu ne aglomerăm în anumite locuri, nici chiar în Sfânta Biserică, exact cum ne spun cei mai mari decât noi. Să încercăm să păstrăm aceste rânduieli pentru că ele sunt spre folosul nostru și spre binele nostru, dar asta nu înseamnă să nu mai căutăm Biserica sau să încuiem Sfânta Biserică. Nicidecum, pentru că Biserica este spital de vindecare. În Biserică găsim tămăduire sufletească și trupească. Venim aici ca să ni se ierte păcatele pentru că știm cu toții că suferințele trupești nu sunt altceva decât urmarea păcatelor pe care le săvârșim în viața de zi cu zi. (...) Să încercăm să ne protejăm atât pe noi, cât și pe cei dragi ai noștri. Să încercăm să evităm acele locuri aglomerate asupra cărora ni se atrage atenția, dar totodată, să încercăm să punem genunchiul la rugăciune, în propria noastră casă, în Biserica lui Hristos și să nu uităm niciun moment că Dumnezeu este cel care ne va vindeca pe fiecare de toată suferința și Dumnezeu va fi cel care va opri și această încercare prin care trece omenirea în ziua de astăzi”, a spus credincioșilor care au stat până la finalul slujbei, preotul Flavius-Filip Farcas. 

Unii dintre cei care au pășit duminică pragul bisericii au fost precauți, au păstrat distanța și au amânat sărutatul icoanelor pentru zilele în care vor putea face acest lucru în siguranță, în timp ce alții parcă nici nu ar fi auzit de regulile care trebuie respectate în prezent, în spații publice, în magazine, dar și în biserici. 

„Noi venim la bunul Dumnezeu pentru că trebuie, acum mai mult ca niciodată”, ne-a spus după slujbă o doamnă care se îndrepta grăbită spre ieșire. 

Dacă vremea va permite, slujbele vor fi ținute în aer liber

Preotul Flavius-Filip Farcas ne-a spus că în eventualitatea în care se vor sista slujbele religioase sau în cazul în care biserica se va supraaglomera, preoții vor utiliza difuzoare exterioare astfel încât slujba să se facă în aer liber, lângă lăcașul de cult. 

„Biserica rămâne deschisă în permanență, noi ne facem rânduiala ca și slujitori și chiar dacă suntem numai noi în biserică, facem slujbe pentru că ne rugăm pentru întreaga comunitate, iar lumea trebuie să înțeleagă că poate să vină să lase un pomelnic dacă dorește, să își spună rugăciunea pe care vrea să o spună fiecare, dar să nu se înghesuie, să evite dacă văd că e foarte multă lume. Chiar și noi am zis astăzi înainte de Sfânta Liturghie că dacă vedem că se aglomerează, o să ieșim și o să rugăm pe toți oamenii să iasă și în curte pentru că avem difuzoare și slujba se aude și acolo. Am fi vrut să slujim pe balcon azi dimineață, dar văzând frigul de afară am spus că nu putem să ținem nici oamenii acolo și nici noi să stăm. De duminica viitoare, de exemplu, dacă va continua tot valul acesta, vom săvârși afară slujba, mai ales dacă vremea ne va permite. (...) Dacă ne va obliga statul să nu mai primim lumea în biserică, dăm drumul la difuzoare, iar noi preoții vom face slujba. Nu ne împotrivim, ne vedem de treabă, ascultăm și ne supunem întrutotul, tuturor”, ne-a explicat preotul Flavius-Filip Farcas. 

Acesta ne-a spus că oamenii vin la biserică chiar și atunci când ar trebui să stea acasă pentru că astfel „găsesc răspunsuri și așteaptă și ajutor de la Dumnezeu pentru că dacă noi îl abandonăm pe Dumnezeu în această situație, ce facem? Ne pierdem complet, nu? (...) Dumnezeu e singurul care ne poate păzi sau să ne tămăduiască după ce vom fi afectați”. 

Preoții de la Catedrală au decis să nu miruiască la final de Liturghie, pentru că astfel se creează o aglomerație care trebuie evitată în prezent.

„Nu se întâmplă nimic dacă într-o duminică, două, trei, nu miruim. Nu este absolut nicio problemă. Nici la împărtășit nu au fost foarte multe persoane, probabil se feresc și e și normal”, ne-a mai spus preotul. 

Problemele de igienă, „anulate” la Taina Sfintei Împărtășanii 

Totodată, pe fondul extinderii noului virus, în spațiu public s-a format ideea conform căreia cultele creștine ar trebui să fie mai precaute, mai ales în momentul în care se efectuează împărtășania din același Sfânt Potir, cu aceeași linguriță. În acest sens, preoții spun că acest lucru ar fi o blasfemie din punct de vedere spiritual. Flavius-Filip Farcas ne-a spus că încearcă să explice tuturor credincioşilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva un pericol.

„La Taina Sfintei Împărtășanii se anulează orice problemă de igienă, orice problemă de sănătate, de nesănătate. Acolo este trupul și sângele mântuitorului Iisus Hristos, acolo trebuie să rămânem statornici în ceea ce propovăduim și credem, pentru că dacă și acolo umblăm și facem lucruri din astea cu lingurița de acasă, cu lingurița de plastic, l-am scos pe Dumnezeu din ecuație cu totul. (...) Noi, ca preoți, cu aceeași linguriță consumăm tot ceea ce rămâne acolo în potir. Niciodată nu s-a întâmplat să se îmbolnăvească vreun preot în toate epidemiile care au fost. Întotdeauna va fi și răutatea și ura asta împotriva Bisericii sau chiar mai mult în zilele acestea în care vedeți, Biserica nu este aplaudată deloc, ci, din contră, se lovește din toate direcțiile. (...) Gândiți-vă că și noi, ca preoți, dacă suntem chemați la casa bolnavului, trebuie să mergem. Avem nădejde că Dumnezeu ne va păzi și ne va feri. O să ne ducem să le oferim ajutorul de care au nevoie, că dacă și noi îi abandonăm, ce se întâmplă?”, a mai punctat Flavius-Filip Farcas.

 „Nu m-am gândit niciodată că dacă mă împărtășesc după alți creștini, voi fi infectată sau că mă voi îmbolnăvi de ceva. Invers, astfel ne vindecăm. Aici e vorba despre credință”, ne-a spus o mămică tânără care a venit la slujbă cu doi copii mici. 

Slujbă în condiții speciale și la Întorsura Buzăului 

Preotul Ciprian Popica de la Biserica din Întorsura Buzăului ne-a spus că Sfânta Liturghie din această duminică a fost săvârșită în condiții mai speciale, cu respectarea anumitor norme de siguranță. 

 „Mulțumesc credincioșilor care au înțeles mesajul Bisericii și al cetății și al autorităților. Ne-am supus întru totul, în toate. (...) Duminică e ziua Sfintei Cruci. Vom scoate Sfânta Cruce afară. Cei care vor să vină la Biserică vor putea să se închine, să sărute Sfânta Cruce și vor putea pleca. Săvârșim într-un mod restrâns, limitat, așa cum zice legea, cu număr de credincioși și noi, înăuntru, preoții și cântărețul facem Sfânta Liturghie. Încercăm să-i facem pe cei care vin din Italia să conștientizeze că trebuie să completeze formularele, trebuie să stea în ceea ce li se spune, carantină sau alte mijloace de izolare 14 zile, pentru că altfel sunt niște bombe vii și strică tot și cauzează tragedii și dureri mari”, a punctat preotul de la Întorsura Buzăului. 

Acesta a adăugat că se aplică anumite reguli restrictive și în cazul parastaselor. Astfel nu se va mai ține tradiționala masă de după, iar mâncarea va fi împărțită între cei prezenți în caserole astfel încât să se evite aglomerarea. 

„Dezinfectăm icoanele și suntem cu toții alături de cei care sunt în spitale, alături de pompieri, de polițiști, pentru oamenii care stau și duc greul, tămăduindu-i pe cei care deja sunt infectați, pentru cei care se răzbat să ducă mâncare acolo unde trebuie. Deja am vorbit că dacă trebuie și noi, Biserica, vom susține si vom duce mâncare acolo unde ne spun autoritățile locale, locațiile unde sunt izolați și încercăm, într-un cuvânt, să facem tot și toate ca să fie bine”, ne-a spus duminică preotul Ciprian Popica.

Întrebat dacă vine mai puțină lume la slujbe în această perioadă, părintele spune că biserica îi îndeamnă pe oameni să meargă mai puțini. 

„Noi îi îndemnăm, încercăm să restricționăm, să vină unul din familie, ia anafură și face rânduiala și încercăm pe perioada aceasta cât putem noi să limităm”, a precizat acesta. 

Despre zvonul conform căruia ar fi avut zilele trecute loc un parastas unde au participat aproximativ 200 de persoane, fapt pentru care ar fi mers poliția pentru ca oamenii să plece de acolo, părintele spune că nici vorbă de așa ceva.

„Nu, nu. Vă spun deschis, ieri am avut numai două parastase și Dumnezeu a lucrat: unul a fost de 50 (n.red. persoane), dar nu au venit, au fost 30 de persoane și unul cred că nu am avut 40 de persoane, deși se anunțau că sunt mai mulți. Noi avem două săli de parastas la Catedrală și am vrut să îi împart. Dacă veneau mai mulți, păstram 30 aici și vreo 25 băgam dincolo, în sală. Avem două ieșiri separate, aveam toate mijloacele. Ca să nu fie nicio problemă astăzi am hotărât cu Consiliul Parohial și cu părintele și cu toți că sistăm până la noi ordine săvârșirea parastaselor înăuntru”, a explicat preotul. 

Cancelaria Sfântului Sinod a transmis joi, 12 martie, un document cu mai multe îndrumări adresate parohiilor și mănăstirilor din cuprinsul Patriarhiei Române pentru respectarea unor măsuri de prevenire a îmbolnăvirii cu noul virus. 

Patriarhia Română a cerut tuturor bisericilor și mănăstirilor să afișeze la intrarea lăcașelor de cult recomandările Ministerului Sănătății pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus. Totodată, trebuie să fie asigurat un spațiu unde credincioșii își pot igieniza mâinile.

Pentru a evita aglomerarea persoanelor în cultele creștine, Patriarhia Română le-a recomandat preoților să folosească difuzoarele exterioare, să oficieze slujbele în aer liber, lângă biserică sau în altarele de vară. 

Preoții atenționează de asemenea că bisericile vor rămâne deschise pe tot parcursul săptămânii, iar astfel, credincioșii se pot ruga oricând și va putea fi evitată îmbulzeala din zilele slujbelor mari, sâmbăta și duminică.

Daniela Luca 

David Leonard Bularca

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.