STIREA ZILEI 3 octombrie 2018

Procedura adopției a fost simplificată

de Covasna Media | 2074 vizualizări

Familiile care adoptă vor fi sprijinite financiar  

Părinții care se gândesc să adopte un copil vor putea face acest lucru mai ușor și totodată vor beneficia de stimulente financiare. Asta prevede legea adopției modificată recent. Legislația actuală reanalizează unele principii care stau la baza adopției, iar schimbările sunt văzute cu ochi buni de conducerea DGASPC Covasna.  

Modificările, adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 20 septembie 2018, au fost făcute cu scopul de a soluționa unele probleme apărute în implementare, dar și pentru a adapta legislaţia la realităţile actuale, conform comunicatului de presă publicat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Legea vine în sprijinul pe de o parte a familiilor care doresc să adopte și pe de altă parte să ușureze deschiderile spre adopție astfel încât un număr mai mare de copii să ajungă într-o familie și să aibă un suport sigur, că de fapt acesta este cel mai important aspect. Modificările aduse legii au simplificat procedura adopției mai mult pe parte administrativă”, a declarat marți, pentru Observatorul de Covasna, directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, Vass Mária.

În total, 23 de modificări au fost aduse asupra legii. Proiectul de lege introduce prevederi care să asigure celeritate în dobândirea și menținerea statutului de copil adoptabil, să flexibilizeze procedura de evaluare a adoptatorilor și etapa de monitorizare post-adopție, dar și să debirocratizeze şi simplifice unele proceduri.

Stimulente financiare

Documentul aprobat de Guvern introduce noi stimulente financiare care să susțină decizia unei familii de a adopta. În acest sens, psihologul din cadrul compartimentului de adopție DGASPC Covasna afirmă că pe lângă beneficiile pe care le aduce modificarea, există și posibilitatea ca pentru unele familii, aceste stimulente să fie principala cauză pentru care doresc să adopte un copil.  „Noi sperăm ca familiile care vin la noi pentru adopție să vină din dorința de a avea copii, dacă vine la noi o familie numai cu motivația de a primi acești bani și din dorința de a avea un porfit în plus pe lângă salariu, nu este un lucru tocmai bun”, a declarat psihologul.

Copiii mai mari și copiii cu dizabilități, rareori sunt reintegrați în familii, conform conducerii DGASPC, iar noua lege dorește să stimuleze familiile care au curajul să devină părinți pentru astfel de copii.

Astfel, adoptatorul sau familia adoptatoare care a adoptat unul sau mai mulți copii beneficiază de o  indemnizație lunară raportată la indicatorul social de referință, în cuantum de 1,2 ISR (Indicatorul Social de Referinţă, în prezent în valoare de 500 lei), respectiv 600 lei, pentru fiecare copil adoptat care are între 3 și 6 ani, ori este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu ori face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună. Adoptorul beneficiază de o indemnizație lunară majorată cu 50%, respectiv 900 lei, pentru fiecare copil adoptat care a împlinit 7 ani ori este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav, infectat HIV sau bolnav SIDA ori face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună.

În plus, pentru fiecare copil adoptat, adoptorul va beneficia de o sumă fixă de 1.500 lei pe an, pentru asigurarea unor servicii de recuperare sau reabilitare medicală, psihologică sau de altă natură, în urma recomandărilor unui medic, psiholog sau asistent social.

„Această modificare este benefică pentru fiecare copil care are întârzieri care ar trebui recuperate sau are nevoie de ajutor special, să fie dus la un logoped sau la orice fel de terapie. Sunt familii care nu-și pot permite acest lucru”, a precizat psihologul din cadrul compartimentului de adopție din cadrul DGASPC Covasna.

În cazul în care un copil urmează să fie adoptat dintr-un alt județ, noua lege vine în sprijinul familiei adoptatoare. Pentru acoperirea cheltuielilor de transport și cazare ale adoptatorului sau familiei adoptatoare, pe durata participării la procedura de potrivire practică cu un copil din alt județ, noua lege presupune acordarea unei sume de 200 de lei pe zi/persoană, pentru o perioadă de maxim de 10 zile.

Aceste stimulente financiare se acordă în cazul adopțiilor încuviințate conform procedurii adopției interne și nu se aplică în cazul persoanelor care adoptă copilul soţului.

Debirocratizarea legii adopției

Noua formă a legii elimină din procedură identificarea anevoioasă a rudelor de până la gradul al IV-lea în cazurile în care planul individualizat de protecție a copilului are ca finalitate adopția. Această măsură are ca scop simplificarea demersurilor din această etapă, conform proiectului de lege.

Până acum, ca un copil să fie liber spre adopție, procedura era destul de complicată. Ca să facem deschiderea procedurii de adopție trebuia să identificăm rudele copilului până la gradul IV, să mergem la fiecare, să întrebăm dacă cumva dorește să adopte acest copil și binînțeles să întrebăm părintele, dacă e cazul, dacă este de acord cu deschiderea spre adopție”, a punctat Vass Mária.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul persoanelor sau familiilor care doresc să adopte, documentul majorează durata de valabilitate a atestatului de persoană sau familie aptă să adopte, de la 2 ani la 5 ani.

Astfel, o familie care dorește să adopte se adresează Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Ulterior se fac evaluări pentru a vedea dacă îndeplinesc condițiile necesare pentru a deveni familie adoptatoare. În urma evaluării se întocmește un raport final în care specialiștii propun sau nu eliberearea atestatului care dă dreptul familiei de a adopta. După ce familiile dobândesc acest atestat, aceștia ajung în Registrul Național de adopții. Dacă până acum atestatul era valabil doi ani, iar în acești ani nu s-a reușit ca familia să fie aleasă pentru un copil, atestatul trebuia refăcut.

„Eu zic că această perioadă de doi ani a fost bună, 5 ani mi se pare cam mult. La noi în județ nu prea se întâmplă să aștepte cineva 5 ani, cam în doi ani deja se reușește adopția, nu se așteaptă atât de mult. Cei care nu pun niște condiții foarte stricte, bineînțeles că adoptă mai ușor. Cei care așteaptă pentru un copil mic, așteaptă mai mult. Poate că sunt județe unde familiile așteaptă foarte mult și luând în calcul experiența au ajuns la concluzia că ar fi bine să aibă o valabilitate de 5 ani”, a declarat în acest sens Vass Mária.

Modificările aduse vizează și flexibilizarea derulării procedurii de adopţie internaţională pentru copiii care au împlinit vârsta de 14 ani.

În județul Covasna există un singur caz de adopție internațională. Modificările aduse legii ar putea crește șansele copiilor de a avea o familie chiar și în afara granițelor țării. Poate fi dat în adopție internațională acel copil care în timp de doi ani nu a fost adoptat în țară. Vass Mária a precizat că monitorizarea ulterioară a copilului se face prin colaborarea autorităților locale cu instituția parteneră din statul unde a fost adoptat copilul.  

„Noi am avut un singur caz de adopție internațională care este chiar acum în lucru și în aceste zile vom înainta către instanță cererea noastră de încuviințare a adopției. O familie din Italia dorește să adopte un copil, iar doamna este și cetățean român, căsătorită în Italia. A fost identificat un copil adoptabil și pentru că acest copil nu a fost adoptat național, s-a făcut această potrivire cu familia din Italia. Familia respectivă a stat vara aceasta o lună de zile în România pentru a crea un contact între copil și familie”, a precizat aceasta.

Adopțiile în Covasna

În cadrul compartimentului de adopție la DGASPC Covasna activează 5 persoane: 2 asistenţi sociali, 2 psihologi și un consilier juridic.

Conform informațiilor furnizate de conducerea insituțiilor, până în prezent, în județul Covasna nu au fost dosare de adopție respinse, însă au fost dosare amânate în care s-a solicitat ca familia să participe la consiliere psihologică sau la o terapie de familie.

În prezent, în județul Covasna sunt peste 1.000 de copii în sistem, doar 10% dintre aceștia fiind adoptabili.

În acest an, până la sfârșitul lunii septembrie, în sistem au fost introduși încă 32 de copii adoptabili, 11 copii au fost încredințați familiilor, iar 5 au fost adoptați. Tot anul acesta 16 familii din județ și-au dorit să devină familii adoptatoare, obținând ulterior atestate.

Aceste familii vor beneficia de modificarea și completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopției, iar sute de copii care doreau să-și găsească o familie care să-i iubească sunt pe cale să-și împlinească dorința cea mai profundă: să spună cuiva mama și tata.

Acum, când legea vine în întâmpinare, oricine are resursele financiare, o slujbă stabilă și o casă destul de mare, dar și capacitatea de a se dărui total unui copil, ar putea lua în considerare ideea de adopție.

Daniela Luca

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.