Emoţii şi bucurie la final de liceu [FOTO-VIDEO]
Absolvenţii din Sfântu Gheorghe au auzit sâmbătă ultimul clopoţel al anilor de liceu.
Sâmbătă a avut loc la mai multe școli din Sfântu Gheorghe festivitatea de încheiere a liceului, ultima strigare de catalog, ultimul clopoțel. Atmosfera orelor când profesorii îi ascultau pe elevi a fost înlocuită de sărbătoare și regret în același timp. Mulți dintre absolvenți și-ar mai fi dorit să vină la liceu, să mai petreacă ceva timp cu colegii cu care s-au obișnuit în decurs de patru ani. În jurul liceelor din oraș domina sâmbătă o atmosferă de sărbătoare, cu multe flori, felicitări și urări de bine, iar vedetele zilei au fost absolvenții, cei care au intrat în sălile festive cu „Gaudeamus”, flori și lacrimi.
Organizare exemplară la CNMV
Cei peste 100 de absolvenți ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” au avut parte de o festivitate aparte cu ocazia ultimului clopoțel. Aceasta a avut loc sâmbătă în sala de sport a liceului, unde pe lângă elevi, profesori, conducerea școlii, părinți, rude și prieteni, au fost prezenți și invitați de seamă, reprezentanți ai autorităților locale și județene. Aceștia și-au amintit de anii liceului, diferite de vremurile de azi, le-au dat sfaturi tinerilor absolvenți și le-au urat succes la examenul maturității.
Premii multe… pentru cei care merită
Cei mai buni elevi ai școlii, olimpici și sportivi, au fost premiați atât de către conducerea școlii, cât și de Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Șefa de promoție în acest an la CNMV este Ștefania Ursică. Ea are deja Bac-ul dat și luat, întrucât va participa la Olimpiada Internațională de Geografie. Un alt elev premiant este Gabriel Moise, olimpic la chimie, pe care l-am cunoscut în urma unui interviu realizat acum câteva luni de ziarul nostru. Pe atunci ne spunea că și-ar dori să studieze la Oxford, lucru care este azi o certitudine. El a fost admis la prestigioasa universitate și din toamnă va studia în Marea Britanie, cu condiţia ca la Bac să aibă media peste 9. Cu ocazia terminării liceului ne-a spus că în acești patru ani care tocmai s-au terminat a evoluat din toate punctele de vedere. „Am pornit de la ceva și am ajuns la cu totul altceva. La începutul liceului am fost un băiat timid și atât. Acum sunt deschis și pot spune că am evoluat nu numai în domeniul meu, chimia, ci și în domeniul de a fi om, a fi deschis către ceilalți” – ne-a spus Gabriel. Cât despre festivitatea în sine și ultima zi de școală, el ne-a mărturisit că nu se aștepta ca totul să fie atât de bine organizat, și nici nu ar fi crezut vreodată că el se va număra printre cei care vor plânge la terminarea școlii. „A fost foarte emoționant. Mai ales când i-am văzut pe profesori, care erau poate mai emoționați ca noi, am plâns” – ne-a dezvăluit elevul olimpic.
Urări de bine din partea conducerii
Directoarea CNMV, Luminiţa Curceanu, a vorbit despre examenul care bate la ușă și a urat baftă primei generații de elevi pe care i-a condus din postul de directoare. „Veți avea și momente de cumpănă în viață, pe care sper din tot sufletul să le depășiți. Primul moment de cumpănă vă așteaptă în curând. Până acum i-ați avut alături pe părinți, profesori și prieteni. De acum înainte probabil că veți fi singuri în fața evenimentelor care vor urma. Unii dintre voi se pregătesc să plece, dar probabil că peste zece ani se vor întoarce și vor spune că au trăit cei mai frumoși ani. Dar asta se întâmplă mult mai târziu. Sper ca această școală să își fi pus amprenta asupra voastră, sper să deveniți acei tineri care ar trebui să fiți: verticali și cu putere și în momentele grele și încercările la care veți fi supuși. Vă doresc să treceți cu bine peste examenele care urmează, vă doresc să fiți fericiți în viață, și nu uitați – fericirea nu constă în bani” – a spus directoarea CNMV, Luminița Curceanu.
Absolvenți și la Brâncuși
La Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” au spus adio liceului 80 de absolvenți. Ei au petrecut „acasă”, dat fiind faptul că banchetul de terminare a liceului a avut loc în cantina școlii. Elevii din clasele mai mici le-au pregătit celor mari tot ce a fost nevoie pentru banchet, astfel elevii s-au distrat pe cinste cu bani puțini. La Grupul Școlar „Constantin Brâncuși” au terminat școala două clase de liceu la zi și două la seral.
Lacrimi și îmbrățișări de bun rămas
Elevii au fost conștienți de faptul că s-a terminat o „eră” în viața lor. De acum vor trebui să se descurce pe cont propriu, unii vor pleca în alte orașe, alții în străinătate. Zicala „când o poartă se închide, se deschide o alta” se potrivește mănușă acestor elevi care au terminat liceul. Deschiderea noii porți este însă condiționată de trecerea Bac-ului. Fiecare dintre ei speră că va fi admis, și își va putea urma visul, oricare ar fi el.
La ultimul clopoțel, însă, elevii și-au adus aminte de cele mai frumoase clipe din liceu, iar faptul că vor trebui să își ia rămas bun și-a pus amprenta pe starea de spirit a multora. Printre lacrimi, îmbrățișări și flori fiecare dintre ei a spus „La revedere, ne vedem peste 10 ani”.