STIREA ZILEI 19 februarie 2018

Premieră la Ciumernic: întâlnire între generații la șezătoare

de Covasna Media | 2025 vizualizări

Sfârșitul de săptămână a fost unul dedicat evenimentelor culturale românești în multe localități din județ

Aproape 130 de persoane au participat vineri, 16 februarie a.c., la prima ediție a Șezătorii din satul Ciumernic din comuna Sita Buzăului. Tema evenimentului a fost „Dialogul între generații”. Participanții, printre care și peste 30 de copii, dar și părinții și bunicii lor, au luat parte, fără excepție, la cinci ateliere de creație, care au fost împletite cu voie bună, discuții constructive, muzică și dans.   

Căminul Cultural din satul Ciumernic din Sita Buzăului, proaspăt renovat și reabilitat, și-a împlinit vineri cu adevărat rolul pentru care a fost creat și modernizat. Aici s-au reunit aproape 130 de persoane, de toate vârstele și generațiile, sub semnele dialogului, culturii, bunăvoinței, distracției și sărbătorii.

Ateliere de creație pentru participanții de toate vârstele

Participanții, fără excepție, de la copii, la femei și inclusiv bărbați, au luat parte la atelierele de lucru puse la cale de coordonatorii evenimentului. La Căminul din Ciumernic au luat astfel formă diverse obiecte din ateliere de creat păpuși, flori și aranjamente florare din hârtie, de cusut pe pânză, cusut milieu, croșetat, dar și de scris cu condeiul. De coordonarea evenimentului și atelierelor s-au ocupat membri din echipa de organizare, printre care preotul paroh din sat, Claudiu Lihor, preoteasa Alemănuța Lihor, dar și fiica lor, Ioana. Acestora li s-au alăturat oameni din comunitate și din județ, printre care Nicoleta, Gelu și George Bobeș, Florentina Stoica și Florin Herțeg.

Mai mult, atmosfera a fost animată de un spectacol care a durat mai bine de o oră. Pe scenă au urcat cântăreți, dansatori și povestitori. Evenimentul a fost completat de ghicitori, zicători și glume, dar mai ales cu muzică și dansuri populare.

Expoziție unicat, cu piese din gospodăriile sitenilor

Participanții au scos din lăzile de zestre nu doar frumoasele lor costume populare, ci și alte obiecte moștenite, de la oale și căni de lut, furci, fus, războaie de țesut, vârtelnițe, carpete, pături, prosoape, ștergare – toate țesute de mâinile harnice ale bunicilor și străbunicilor siteni.

Obiectele au fost aranjate la loc de cinste într-o expoziție unicat în sala Căminului Cultural, însă doar cu ocazia evenimentului și pentru a fi îndelung analizate de cei mai mici și curioși dintre participanți. După Șezătoare, obiectele au fost depozite înapoi în lăzile de zestre de unde au fost scoase, însă cu promisiunea că vor fi expuse și la edițiile viitoare ale Șezătorii.

Că evenimentul aflat la prima ediție a fost un real succes o arată atât numărul mare de participanți, cât și timpul pe care l-au petrecut împreună, respectiv mai bine de șapte ore, în condițiile în care evenimentul a început la 19:00 și s-a încheiat după ora 02:00.

„Scopul evenimentului a fost întâlnirea între generații și împărtășirea de experiență între fiică – mamă – bunică și fiu – tată și bunic. Am vrut să facem o Șezătoare în adevăratul sens al cuvântului, deci nu să ne prefacem că ne apucăm de cusut. Chiar s-a lucrat. Am avut mămici care și-au adus de croșetat, de împletit, fiecare ce-a avut pe acasă. I-am învățat pe copii să danseze Alunelul, Ciobănașul, am făcut o horă mare. În timpul șezătorii am avut și dialog, deci nu am avut un monolog, în care noi vorbeam și oamenii să asculte. Toată lumea a fost implicată, a fost interactiv. (...) Fiecare om a fost implicat și serios în ceea ce făcea. Nimeni nu s-a plictisit. Mie mi s-a părut că le-a plăcut. Cred că toată lumea a rămas cu o amintire frumoasă și mulți ne-au spus să facem și anul viitor”, a declarat coordonatoarea evenimentului, preoteasa și profesoara Alemănuța Lihor, care a precizat că prezența la eveniment s-a asigurat pe bază de invitație, în special din cauza numărului limitat de locuri din Căminul devenit și așa aproape neîncăpător.

Pentru ca distracția să fie completă, Parohia Ortodoxă din Ciumernic și Primăria Sita Buzăului au sponsorizat bulzul servit cald la fața locului, băutura și fructele, iar gospodinele au adus de acasă prăjituri și alte dulciuri.

Șezătoarea se înscrie într-un șir de activități organizate de Parohia Ciumernic, printre care și o Școală de Vară, Colindatul de Crăciun, Mica Unire, grup de cateheză, organizat la Casa Parohială, la care iau parte săptămânal copii din sat, dar și excursii de tip pelerinaj.

Sfârșit de săptămână dedicat iubitorilor tradițiilor românești

 Acest sfârșit de săptămână a fost unul dedicat evenimentelor culturale românești în multe localități din județul Covasna, unele organizate în premieră, altele, deja devenite tradiții. Astfel, sâmbătă, 17 februarie a avut loc și a IV-a ediție a Balului Portului Popular din satul Brădet, aparținător Întorsurii Buzăului, dar și o nouă ediție a deja celebrei Șezători din Sita Buzăului. În comuna Brețcu tot sâmbătă a avut loc a doua ediție a Balului Generațiilor. De asemenea, vineri, 16 februarie, și la Covasna a avut loc o Șezătoare, organizată de Asociația Cultural – Creștină „Iustinian Teculescu”, în sala „Unirea” din Voinești.

„Văd aici foarte mulți tineri îmbrăcați în costum popular. Este foarte important faptul că părinții reușesc să  transmită copiilor atât gândurile bune și sfaturi, cât și iubirea pentru portul popular. La această șezătoare se dorește să se transmită tinerilor și interesul pentru acțiunile care aveau loc la astfel de evenimente, și anume, prelucratul lânii. (...) De asemenea, e important că ne aflăm în preajma Lăsatei Secului de Paște și ar fi momentul să ne bucurăm să ne distrăm, să jucăm”, a spus sâmbătă primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, în cuvântul său de la Șezătoarea din Sita Buzăului.

Poate că Centenarul Marii Uniri sau poate dorința sinceră de a revitaliza și menține tradițiile românești în atenția colectivă sunt motivele care stau în spatele organizării acestui val impresionant de evenimente. Indiferent de motivație, ceea ce este însă cert este că evenimentele din jurul portului popular nu doar că nu se sting, ci din contră, capătă o amploare binemeritată în județul Covasna. Într-o Românie zdruncinată de probleme de tot felul, faptul că oamenii se unesc și se întâlnesc sub egida unor evenimente cultural – sociale de bun gust, care aduc la loc de cinste atât trecutul, cât și prezentul, dar și viitorul nu poate să fie decât un semn pozitiv, care să ne permită să păstrăm vie flacăra speranței într-un viitor mai bun.

Sursă foto: Florin Herțeg, Alemănuța Lihor

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.