STIREA ZILEI 20 februarie 2019

PREMIERĂ: Covăsnenii și turiștii îi pot numi și vota pe cei mai buni din turism

de Covasna Media | 778 vizualizări

Gala Visit Covasna îi va premia pe cei mai buni „actori” din domeniu

Performanțele din turismul covăsnean vor fi, începând de anul acesta, premiate printr-o gală dedicată tuturor celor care muncesc în a face județul Covasna un loc mai primitor pentru vizitatori. Evenimentul va avea loc în 21 martie a.c., însă câștigătorii vor fi desemnați în funcție de nominalizările și voturile venite de la covăsneni și turiști.

Nominalizarea celor mai buni „actori” din turismul  covăsnean are loc în intervalul  19 februarie – 4 martie și se face în funcție de 18 categorii: marketing turistic online, evenimente turistice, centre de echitație și turism ecvestru, atelier meșteșugăresc, agenție de turism, ghid de turism, chelner, bucătar, fast-food, restaurant clasic, camping, motel sau tabără, cameră sau apartament de închiriat, pensiune din zona rurală, pensiune din zona urbană, unitate de cazare în castele și conace, hotel de 1 și 2 stele sau hotel de 3 și 4 stele. Propunerile se fac pe site-ul http://gala.visitcovasna.com.

După centralizare, 50% din punctaj îl va constitui votul de la cetățeni, care se va derula în perioada 5 – 17 martie, pe același site. Restul de 50% din punctaj va veni din partea un juriu specializat, care de asemenea va analiza propunerile venite de la populație în urma nominalizărilor din primă fază.

Din juriu fac parte vicepreşedintele Consilului Judeţean Covasna, Grüman Róbert, preşedintele Camerei de Comerţ și Industrie din județul Covasna, Edler András György, primarul oraşului Covasna, Gyerő József, vicepreședintele Camerei de Comerţ și Industrie Covasna, László Endre, expertul în turism Jánosi Ferenc, expertul în turism Kopacz Zsuzsa, chef Mădălina Santa și jurnalistele Kovács Bíró Blanka și Oana Mălina Negrea.

Primii trei clasați în fiecare dintre cele 18 categorii vor fi premiați în cadrul Galei Visit Covasna.

Dorim să lansăm și o invitație către locuitorii județului Covasna și către turiștii care ne-au vizitat să își nominalizeze favoriții care ar putea să primească un premiu”, a transmis marți, într-o conferință de presă, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert.

Scopul: creșterea calității serviciilor turistice

Evenimentul, organizat în premieră în județul Covasna, își dorește atât să îi răsplătească pe cei care depun efort să aducă turiști în zonă, dar totodată și să îi motiveze pe ceilalți să se pregătească pentru viitor, în perspectiva deschiderii Aeroportului Brașov, de exemplu, care ar putea aduce un flux mai mare de vizitatori.

„Este un eveniment dedicat tuturor „actorilor” din turism, tuturor operatorilor din turism. Scopul principal este, bineînțeles, aprecierea eforturilor depuse de aceștia pentru creșterea atractivității turistice a județului nostru. (...) Ne dorim să contribuim și prin acest eveniment la creșterea calității serviciilor turistice. Deși în România dezvoltarea infrastructurii avansează destul de încet, atât pe porțiunea nefinalizată din autostrada Transilvania Sud, dar și din perspectiva deschiderii Aeroportului Ghimbav, în următorii doi, trei ani vor aduce un nou flux de turiști și bineînțeles dorim să tragem un semnal de alarmă ca toți antreprenorii care sunt implicați, într-un fel sau altul în turism, să fie pregătiți pentru a primi acest flux de turiști, care în ultimii ani a avut o creștere de 5, 10%”, a punctat Grüman Róbert.

300 de firme în domeniul turistic

La nivelul județului Covasna există 300 de firme care activează în domeniul turismului, cu 1.180 de persoane angajate. În ceea ce privește PFA-urile, aproximativ 100 de persoane își desfășoară activități în aceeași ramură, ca de exemplu ghizi turistici sau persoane care închiriază camere sau alte tipuri de activități.

Cifra de afaceri din domeniul turismului covăsnean se ridică la 30 de milioane de euro.

O statistică din perioada ianuarie – noiembrie 2018 arată că numărul de turiști a crescut anul trecut între 6 și 10%, adică peste 100.000 de persoane au vizitat anul trecut județul Covasna. Cei mai mulți turiști, cu cele mai multe înnoptări sunt în orașul - stațiune balneoclimaterică de interes național Covasna. Creșterea se datorează și implementării voucherelor de vacanță, mai spun specialiștii.

„Avem o creștere a numărului turiștilor care vin în județ și bineînțeles este important pentru noi ca toți cei care sunt actori în acest domeniu să aibă o recunoaștere din partea noastră. Tocmai aceasta a fost ideea organizării acestei gale: să le recunoaștem eforturile și implicarea în dezvoltarea turismului în județul Covasna”, a spus și președintele Camerei de Comerț și Industrie, Edler András György.

 „Sunt foarte bucuros că reprezentanții Consiliului Județean și ai Camerei de Comerț au găsit de cuviință să puncteze, să aprecieze activitatea antreprenorilor, a profesioniștilor din domeniul serviciilor turistice pentru a-i încuraja ca împreună să încercăm să scoatem la lumină și să arătăm acest specific al locului. Dacă reușim să repunem în valoare posibilitățile, resursele, pe de o parte naturale, pe de alta cele din gastronomie, în domeniul etnocultural, patrimoniu, înseamnă că avem o perspectivă de dezvoltare în viitor”, este de părere și primarul oraşului Covasna, Gyerő József.

Gala de premiere, respectiv decernarea premiilor, va avea loc în 21 martie a.c., începând cu ora 17:00, în sala de conferințe a Hotelului Fidelitas din Sfântu Gheorghe. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Covasna, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din județul Covasna și Camera de Comerț și Industrie Covasna.

Premierea are în vedere performanțele din 2018, însă organizatorii spun că au în vedere organizarea evenimentului într-un ritm anual.

Iulia Drăghici – Taraș

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.