STIREA ZILEI 28 septembrie 2020

Pentru un viitor mai bun: 40,66% dintre covăsneni au votat la alegerile locale

de Covasna Media | 1689 vizualizări

Prezența la vot a fost mai mică decât în urmă cu patru ani 

Soarta localităților și județelor din România pentru următorii patru ani a fost decisă duminică. Alegerile locale 2020 au scos la vot 8.420.533 de oameni, adică 46,02% din totalul de persoane cu drept de vot din România. La nivel județean, prezența la vot a fost de 40,66%, din nou printre cele mai mici din țară. Cei care și-au făcut, totuși, „curaj” să iasă la vot, spun că și-au exprimat voința electorală în speranța unui viitor mai bun pentru comunitățile din care fac parte, „schimbare” fiind, în general, cuvântul zilei. 

În județul Covasna, secțiile unde s-au înregistrat cele mai mari prezențe au fost Căminul Cultural Valea Scurtă (85,99%), Căminul Cultural din Satul Fotoș (77,28%), Căminul Cultural Țufalău (75,56%). 

De partea cealaltă, cu cele mai mici prezențe, au fost  Secția 26 - Şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe (17,43%), Grădiniţa Cu Program Prelungit „Árvácska” din Sfântu Gheorghe (19,20%), Secția 27 - Şcoala Gimnazială „Gödri Ferenc” din Sfântu Gheorghe (19,45%). 

În ceea ce privește profilul alegătorilor covăsneni, cei mai mulți au fost cu vârsta între 45 – 64 de ani, urmați de cei cu vârsta peste 65 de ani. Împărțiți pe sexe, femeile au condus clasamentul votanților, pentru că la urne s-au prezentat 38.345 de femei și 35.758 de bărbați. 

Votanții din mediul rural (44.112) au fost mai mulți decât cei din urban (29.991). 

Pe listele suplimentare au votat  1.524 de persoane, iar cu urna mobilă 1.815. 

Din cele peste 1.880 de cereri pentru urna mobilă înregistrate la Biroul Electoral Judeţean Covasna, 48 dintre acestea au fost depuse de persoane diagnosticate cu COVID-19, potrivit Agerpres. 

Aceeași sursă informează că cele mai multe cereri au venit din staţiunea Covasna şi localităţile Băţani, Brăduţ, Cernat, Ghelinţa, Turia şi Zagon, în fiecare dintre acestea fiind înregistrate peste 100. 

Prezența la vot în municipiile și orașele covăsnene a arătat duminică astfel: Sfântu Gheorghe, 27,24%, Târgu Secuiesc, 29,66%, Covasna, 37,25%, Întorsura Buzăului, 49,57% și Baraolt, 46,88%. 

Datele înregistrate după alegerile locale trecute, din iunie 2016, au arătat tot o prezență scăzută la vot, de 43,8% în județul Covasna. Atunci, în orașul Sfântu Gheorghe, la vot s-au prezentat 34,7% dintre alegători, la Întorsura Buzăului de 49,98%, Covasna - 41,96%, Târgu Secuiesc - 37,86% sau Baraolt 43,25%. 

Pentru ce au votat covăsnenii 

Dintre covăsnenii care au fost la vot, mulți ne-au vorbit duminică despre nevoia de implicare, despre schimbare, dezvoltare, pentru comunitate, pentru mai bine. 

„Am votat pentru o comunitate prosperă, multiculturală, unde contează rezultatele și implicarea, nu neapărat limba pe care o vorbim”, ne-a spus Vlad Vidican din Sfântu Gheorghe. 

Victor Drăgan, tot din reședința de județ, spune că miza mai mare aici este pentru Consiliul Local. 

„Mi-ar fi plăcut mai mult să am buletin de București la aceste alegeri. Cele de la Sfântu Gheorghe au o miză mai mică. Merg totuși la vot nu atât pentru funcția de primar, cât mai mult pentru Consiliul Local, deoarece cred că e nevoie de voci noi și de mai mult pluralism”. 

Pentru schimbare a votat și Georgian Costea din orașul Covasna: „Am fost la vot cu speranța că poate se va schimba ceva și în orașul nostru. Am votat pentru a crește calitatea vieții în orașul Covasna”. 

„Votez doar fiindcă doresc să trăiesc cu dreptul meu de vot, dar știu că votul meu exprimat nu va duce la schimbare. Schimbarea trebuie să o facem noi încet, încet”, a punctat Raymond Gheorghiță din Dobolii de Jos. 

Kerezsi Csanád Róbert din Valea Crișului a fost la vot pentru că își dorește ca dezvoltarea să continue.

„Am fost la vot pentru că rezultate depind și de votul meu. Sper ca satul să se dezvolte și după alegeri așa cum văd că s-a dezvoltat în ultimii ani”, ne-a spus acesta. 

„Am votat, evident, pentru mai bine. Dar am votat și pentru omul care va reuși să readucă ideea de comunitate, am votat pentru management eficient, pentru bun simț și pentru respect. Lipsa de respect față de locuitorii orașului s-a văzut din plin în ultimii ani și asta mi-aș dori să dispară din zonă.  Consider că dacă respecți localnicii, le oferi și condițiile unui trai decent, atât cât ține de tine acest lucru, le oferi infrastructură, le oferi oportunități, le oferi cultură și nu faci toate acestea doar pe ultima sută de metri”, spune Teo Ungureanu din Întorsura Buzăului. 

„La noi în Sita nu prea avem opțiuni... Dar merg la vot pentru că este dreptul meu. O să votez un partid tânăr, cu oameni perseverenți și responsabili”, ne-a spus și Cristina, o tânără din Sita Buzăului.

„Am votat pentru o schimbare. Toți se plâng că nu merge nimic bine și azi prea puțini tineri am văzut să iasă la vot. Nu vorbesc în general, dar anul acesta am ales să fiu membru în comisie și de când s-a deschis secția de votare sunt prezentă în satul Lădăuți. Cum spuneam, prea puțini tineri au ieșit aici la vot, până în momentul de față. Poate până la închidere vor ieși cât mai mulți tineri care se tot plâng că la noi în comună nu merge nimic bine. Personal dacă vreau o schimbare am ieșit la vot”, ne-a împărtășit o locuitoare a comunei Barcani, Mădălina. 

„Eu am votat cu dorința de a se realiza o schimbare în orășelul nostru. După aceste alegeri cu siguranță va ieși un primar bun, care o să realizeze o schimbare majoră în acest oraș”, ne-a spus convins și Ioan Alexandru Agavriloaiei, din Întorsura Buzăului. 

Prezența la vot la nivel național a fost de 46.02%. 

Județele care au avut cei mai mulți votanți sunt Giurgiu (59,43%), Olt (58,48%), Teleorman (58,10%), Mehedinți (55,39%) și Călărași (55,04%). 

La celălalt capăt al clasamentului național este municipiul București (36,92%), Iași (37,28%), Vaslui (37,40%), Galați (40,22%) și Covasna. 

Până la ora redactării acestui material, datele privind rezultatele oficiale ale alegerilor nu au fost făcute publice, dar cu siguranță vom reveni cu detalii și declarații în edițiile viitoare. 

Iulia Drăghici – Taraș 

Daniela Luca

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.