STIREA ZILEI 26 noiembrie 2020

Pârtiile de schi din județ, în forfota pregătirilor pentru un sezon atipic

de Covasna Media | 1129 vizualizări

În ce condiții ar putea fi practicate sporturile de iarnă, astfel încât să nu reprezinte un risc de infectare

Anotimpul rece este în toi, sau cel puțin așa ar trebui să fie dacă judecăm după data din calendar. Ceea ce înseamnă că iubitorii sporturilor de iarnă deja așteaptă deschiderea sezonului de schi. Din cauza pandemiei de coronavirus, acesta va fi însă cu totul diferit față de anii precedenți. Nu se știe deocamdată când și dacă se va da liber la schi, însă administratorii celor patru pârtii din județul Covasna spun că se fac pregătiri, în speranța că vor putea să le ofere vizitatorilor o experiență sigură chiar și în aceste condiții. 

Dacă în iarna anului trecut cele două pârtii de schi de la Șugaș Băi au înregistrat un număr record de vizitatori din toate colțurile țării, anul acesta administratorii spun că, în cel mai bun caz, va fi deschisă doar pârtia mică. 

Directorul general al Sepsi Rekreativ, Bodor Lóránd ne-a spus că cei care au de gând să se aventureze pe pârtie pot să stea liniștiți în ceea ce privește siguranța, pentru că echipamentul de protecție pe care îl poartă toți schiorii îi va proteja nu doar de eventualele traume, ci și de infectare. 

„Eu sper să fie destul de frig, pentru că apă avem în lac. Dacă ne ajută cel de sus și mai cade câte un fulg, atunci sigur că dăm drumul la pârtie. Începem cu pârtia mică, dacă va fi totul bine, pentru că nu putem să facem destulă zăpadă pentru pârtia mare. Eu zic că acolo oricum ești protejat, pentru că schiorii poartă cască de protecție, cagulă și nu intră în contact cu alții”, ne-a spus Bodor Lóránd, adăugând totodată că, din motive de siguranță, patinoarul din Piața Centrală din Sfântu Gheorghe nu va fi deschis în acest sezon. 

„Măcar o activitate în aer liber trebuie să le-o asigurăm oamenilor”

Primarul orașului Covasna, Gyerő József ne-a declarat că  s-au făcut pregătirile necesare, însă nu este sigur că pârtia „Lőrincz Zsigmond” din stațiune va funcționa. 

„Nu știam ce să facem, dacă să facem anumite investiții, lucrări de întreținere, de punere în funcțiune a acestor facilități sau doar cheltuim banii degeaba și vom fi în situația în care să nu le putem deschide. La pârtia de schi am făcut și noi pregătirile necesare, acelea pe care trebuie să le facem din timp, cum ar fi niște măsurători a acestor instalații de tractare, deci efectiv ce ține de autorizări, verificări periodice. Suntem la zi cu ele. Acum urmează să aprobăm și în Consiliul Local și programul de funcționare și prețurile aplicabile pentru teleschi și patinoar, dar nu știu dacă vom putea și deschide. Eu m-aș bucura să putem deschide, pentru că măcar o activitate în aer liber trebuie să le-o asigurăm oamenilor, pentru că altfel aceste frustrări o să ajungă la niște cote foarte mari”, ne-a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József. 

Pregătiri se fac și la Întorsura Buzăului 

Și la Întorsura Buzăului au început pregătirile, chiar dacă tot ceea ține de redeschiderea pârtiei este incert.

„Pregătirile da, au reînceput, inspecțiile teleschiului, inspecțiile la cabluri, la cărucioare. Doar că ne dezamăgește contextul actual cu covid-ul, nu știm ce va fi, dacă putem deschide, nu putem deschide. Nu știm dacă o să permită (n. red. autoritățile statului) ca mai mulți oameni să se adune într-un singur loc, că totuși pârtia va fi o adunare de oameni. Vrei, nu vrei, vor sta la coadă, la teleschi. Nu știm în ce context o să putem funcționa. Mai ales când domnul Arafat a anunțat că după 30 de zile va reevalua situația, asta era chiar după 10 decembrie, când imediat vor fi trecute alegerile, ne așteptăm la un lockdown total și atunci nu știm”, ne-a spus administratorul pârtiei de schi de la Întorsura Buzăului, Călin Apăfăian.  

Cei din domeniu prevestesc un sezon „mort”

Dacă în alți ani administratorilor firmelor care se ocupă cu organizarea unor astfel de activități de iarnă cele mai mari dificultăți le erau puse de condițiile meteo, acum acest criteriu cade pe ultimul loc, pentru că situația impusă de pandemie le dă mai multe bătăi de cap. 

„Nu avem semnale prea bune și nu știm cum o să fie. Atunci dacă oamenii nu o să poată să iasă, implicit nici noi nu vom deschide. Va fi un sezon, să zic așa, mort, pentru că ține două luni și dacă în astea două luni nu se deschide, după aia degeaba deschidem când nu mai este zăpadă. Eu anul acesta îl prevăd un pic mai pesimist, sezonul ăsta. Nu din punct de vedere al organizării, nu din punct de vedere poate al zăpezii sau al condițiilor meteo, cât din partea de administrație și gestiune a situației covid”, a spus, pentru Observatorul de Covasna, Călin Apăfăian.  

Totuși, dacă pârtiile de schi vor fi redeschise, administratorul pârtiei de la Întorsura Buzăului spune că se vor îndeplini toate condițiile de distanțare.

„În cazul în care o să ne permită să funcționăm, cu siguranță o să îndeplinim toate condițiile de distanțare socială, de nerăspândire a bolii și așa mai departe, mai ales că e în aer liber și e foarte ușor să poți să păstrezi o distanță. Nu va fi un lucru dificil, din punctul nostru de vedere, ca administratori. Acum rămâne de văzut. Să sperăm că totul va fi bine și după situația asta acum din ultimele săptămâni cu blocajele astea să vedem ce rezultate vor fi, pentru că dacă sunt mai multe îmbolnăviri vă dați seama care va fi reevaluarea”, a mai spus, în final, Călin Apăfăian.

„Mai greoi, dar sperăm să funcționăm”

E incertitudine deocamdată și la Valea Mare. Administratorul pârtiei, Ioan Oprea spune că în cazul în care li se va permite să deschidă, soluții pentru păstrarea distanțării se vor găsi, dar, până la urmă, totul se rezumă la decizia pe care o vor lua guvernanții. 

„În ceea ce privește deschiderea și noile reguli cu pandemia, ne pregătim să se poată respecta toate regulile de distanțare și sperăm să ni se dea voie să funcționăm, pentru că până la urmă de asta depinde tot, pentru că în primăvară balta de pescuit de exemplu a fost deschisă, dar clienții n-au putut să vină pentru că nu li s-a dat voie să iasă din casă. Sunt mai mulți factori care influențează. Noi, din punctul de vedere al distanțării, o să fim pregătiți.  Problema e doar la statul la coadă. Eu m-am gândit la niște stâlpi înfipți în zăpadă prin care o să se delimiteze distanța respectivă ca să se orienteze clienții și legat de consumarea unei băuturi calde o să se desfășoare în aer liber, pentru că în interiorul pub-ului nu se poate intra dacă vor fi valabile regulile din momentul acesta. Noi sperăm să fim bine ca să putem să ne desfășurăm activitatea, mai greoi, dar sperăm să funcționăm. Iarna se anunță bună, cu temperaturi negative, cu precipitații, așa că putem să facem și zăpadă, din câte văd din prognoze”, ne-a spus administratorul pârtiei de la Valea Mare, Ioan Oprea. 

Formula unei experiențe sigure, în viziunea unui instructor de schi 

Pentru că ne aflăm la începutul unui sezon de schi aparte, atât operatorii economici, cât și turiștii vor fi nevoiți să facă unele sacrificii, spune managerul școlii de schi de la Șugaș Băi, CovAlpin Ski&Snowboard School, instructorul Tiberiu-Andrei Poștoacă. Conform acestuia, siguranța și sănătatea vizitatorilor, dar și a persoanelor care activează în domeniu sunt pe primul loc.  

„După atâtea luni de pandemie avem totuși destule informații pe care să le punem cap la cap și să oferim cea mai sigură experiență turistică cu putință. Vizavi de activitatea de schi/snowboard, aceasta este foarte sigură întrucât se desfășoară în totalitate în aer liber. Acesta este poate cel mai important aspect. Al doilea punct ar fi că, de obicei, orele de schi se desfășoară în format de un instructor - un cursant, deci interacțiunea cu alte persoane/grupuri e limitată la maxim. Dacă totuși la un instructor sunt mai mulți cursanți simultan, aceștia se pot distanța fără probleme 1-2 metri. Al treilea aspect, important zic eu, e că la schi purtăm „în mod natural” măști de schi, cagule, buff-uri. Deci o protecție similară celei oferite de măștile chirurgicale o avem deja, în cazul în care s-ar cere expre acest lucru de către autorități”, ne-a declarat Tiberiu-Andrei Poștoacă. 

În zonele în care ar exista un potențial risc de infectare, se vor căuta soluții noi, sigure pentru vizitatori, spune acesta.

„Ca și risc de infectare acesta e reprezentat cel mai mult de folosirea gondolelor închise, cozile la instalațiile de cablu și case de bilete, folosirea banilor în numerar, spațiile închise ale toaletelor, apres ski-uri, etc. Pentru toate acestea există soluții chiar dacă asta înseamnă sacrificarea capacității de transport și profituri mai mici. Spre exemplu, în Poiana Brașov se discută despre înjumătățirea capacității pe care o au gondolele rapide (de la 8 oameni în mod normal la maxim 3-4 și funcționarea acestora cu geamurile deschise). Pentru evitarea folosirii numerarului noi folosim o stație de POS mobil încă de anul trecut.  Cozile la teleschi se pot construi în așa fel încât să nu existe îngrămădeală, mărirea orarului de funcționare a pârtiilor, etc. Sunt multe aspecte, iar noi suntem o verigă din ceea ce înseamnă industria turismului. În fel și chip deciziile luate de autorități trebuie să vizeze seturi de măsuri luate în întreg ansamblul. (...) Pe de altă parte, actuala pandemie a produs în mod natural și o (re)orientare a turiștilor către natură, către activități care se desfășoară izolat, departe de locuri aglomerate sau mase mari de oameni. Pentru cei care își doresc o astfel de abordare departe de pârtiile de schi avem activități ca schiul de tură, schi nordic sau snow-shoeing (ture pe rachete de zăpadă)”, a mai adăugat Tiberiu-Andrei Poștoacă. 

Schiatul poate fi un leac pentru trup și suflet, dar doar dacă e practicat în siguranță 

Dacă vor fi practicate în siguranță, sporturile de iarnă înseamnă atât sănătate fizică, cât și mentală, spune reprezentanta Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.

„E în aer liber și e posibil să păstrezi distanța, așa că dacă va fi zăpadă și se poate schia, eu cred că poate fi o activitate sigură. Trebuie să iasă oamenii din case că altfel nu rezistă psihic și scade imunitatea, iar astfel riscul de îmbolnăvire e mai mare. Cred că este în regulă ca oamenii să schieze”, a precizat dr. Lucia Șereș.

Un pasionat de snowboard din Sfântu Gheorghe ne-a spus că în weekendul trecut a fost pe pârtia din Poiana Brașov. S-au impus reguli noi, astfel încât riscul de infectare să fie redus la minimum, a precizat acesta. 

„Nu cred că ar fi un risc de îmbolnăvire pe pârtiile de schi, în special în cazul telescaunelor, pentru că ești în aer liber și pot fi maximum patru persoane în loc de opt, cu mască și cu geamurile deschise”, ne-a spus Birtalan Csanád.

Așadar, în cazul în care factorii de decizie vor da liber la schi, cei care vor să profite din plin și în acest sezon de beneficiile sporturilor de iarnă, trebuie să se asigure că respectă toate măsurile de siguranță. 

Daniela Luca 

David Leonard Bularca

Sursa foto: Observatorul de Covasna, Gyerő József, Partia de ski Oprea -Valea Mare

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.