STIREA ZILEI 6 octombrie 2020

O nouă șansă pentru orașul Baraolt?

de Daniela Luca | 2528 vizualizări

Ce potențial ar avea zona și care este direcția de dezvoltare în viziunea autorităților locale proaspăt alese 

Baraoltul rămâne la coada clasamentului județean în ceea ce privește dezvoltarea economică, arată un bilanț al Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Covasna. Fostul oraș minier are însă un potențial uriaș de dezvoltare, spune conducerea CCI, care oferă și câteva soluții în acest sens. Turismul ar putea fi ramura care ar putea ajuta economia zonei, atât de greu încercată, spune Edler András-György, care amintește și de agricultura BIO. Viitorul edil șef al orașului, János Benedek Huszár, ales în urma alegerilor din 27 septembrie, a declarat că nu va neglija aceste direcții de dezvoltare, însă va pune accent în primul rând pe infrastructură.  

Orașul covăsnean cu cele mai multe firme este Sfântu Gheorghe, se arată în statistica prezentată de Camera de Comerț și Industrie (CCI) Covasna. În reședința de județ figurau la finele anului trecut 2.174 de companii, adică 46,15% din total. Municipiul Târgu Secuiesc deține 10% din firme, urmat de orașul Covasna (4,87%) și Întorsura Buzăului (3,55%). 

Pe ultimul loc se situează orașul Baraolt, cu doar 154 de companii, adică 3,28% din totalul județean. Situația este critică pentru că o firmă producătoare de lactate din Brașov, cu sediul în Baraolt, asigură 80% din totalul cifrei de afaceri al firmelor înregistrate în oraș. Fără această companie, Baraoltul ar deține doar 1,7% din totalul cifrei de afaceri a județului, adică s-ar situa aproximativ la nivelul satului Chichiș, spun reprezentanții CCI Covasna. 

Totuși, acest lucru poate fi interpretat nu doar dintr-o perspectivă negativă, spune președintele CCI Covasna, Edler András-György. 

„Eu întotdeauna încerc să privesc lucrurile pozitiv. Dacă sunt firme atât de puține, asta înseamnă că mai e loc. Și am și niște idei. Baraoltul, din punct de turistic, ar avea un potențial foarte mare, pe de o parte, pe de altă parte are și din punct de vedere al agriculturii un potențial foarte mare, pentru că este o zonă care nu este poluată, deci agricultura BIO ar merge foarte bine în zona respectivă”, a spus președintele CCI Covasna. 

Atracții turistice neexplorate și agricultura BIO, colacul de salvare pentru economia din zona Baraoltului

Edler András-György este de părere că scheletul mastodontului de aproximativ patru milioane de ani descoperit în zonă, care se află în prezent în Muzeul Depresiunii Baraolt, ar putea atrage mult mai mulți turiști dacă ar fi expus într-o carieră de piatră dezafectată, pentru a se reproduce mediul în care a fost găsit în Racoșul de Sus în 2008. În jurul acestuia ar putea fi construit un parc asemănător cu cel de la Râșnov. 

„În ce privește turismul, acolo văd pe de o parte o dezvoltare în jurul acelui schelet de mastodont care este ținut la momentul de față într-un muzeu, în loc să fie expus undeva într-o carieră de piatră abandonată și făcut așa cum cere piața. Imediat ar atrage foarte mulți turiști pentru că, și sar un pic la Topul Firmelor după profit, pe locul 5 este HCR SRL – Dino Park Râșnov. Firma își are sediul în județul Covasna. Din punct de vedere al profitabilității sunt în top 10 pe poziția 5, ceea ce înseamnă că pentru astfel de atracții există interes și la fel s-ar putea dezvolta un fel de mini Dino Park undeva în jurul Baraoltului, bazat pe acest mastodont care a trăit cândva acolo și acum există un schelet aproape perfect în muzeul de la Baraolt care ar putea fi expus undeva”, a punctat Edler András-György. 

„Idei există. Trebuie voință și investitori”

Acesta consideră totodată că replicile tunului din bronz turnat Gábor Áron, dacă ar fi expuse pe un poligon, ar putea fi de asemenea un magnet pentru turiștii interesați de acest domeniu. 

„Există niște copii ale acelor tunuri și ar putea fi expuse undeva pe un poligon și cu ajutorul husarilor, care țin de tradiția acestei zone, din oră în oră, din zi în zi, s-ar putea trage câte un glonț cu ele. Cred că ar fi o atracție pentru foarte mulți oameni. Nici eu n-am văzut așa ceva, deci aș merge să văd măcar o dată. Dacă aș trece pe acolo, după aceea m-aș duce și la acel mini Dino Park din jurul mastodontului și imediat o zi de distracții s-ar putea consuma în acea zonă. Deci din punct de vedere turistic există potențial acolo. Există și alte locuri în zonă care s-ar putea exploata din punct de vedere turistic. Idei există. Trebuie voință și investitori. Dar poate că ceva prinde o idee din ceea ce am spus eu”, a mai spus președintele CCI Covasna. 

Könczei Csaba: „Este posibil și este și de preferat să se orienteze către acest tip de agricultură”

În ceea ce privește agricultura BIO, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Covasna, Könczei Csaba a punctat că această direcție de dezvoltare are un potențial destul de mare și că primii pași s-au făcut deja. 

„Deja cât de cât ideea începe să prindă contur în această ramură, pentru că sunt unii producători de lapte, de exemplu, care produc lapte BIO. Marea majoritate a suprafețelor certificate sau în curs de reconversie sunt suprafețele de pășune și de fânețe la care nu se folosește nimic chimic. Și atunci aceste suprafețe intrând în circuitul de agricultură ecologică, bineînțeles că furajele care se fac pe aceste suprafețe au certificare ecologică. Încetul cu încetul și animalele care sunt hrănite cu aceste furaje o să fie certificate ecologic. Deci este posibil și este și de preferat să se orienteze către acest tip de agricultură, mai ales că zona nu priește prea mult agriculturii convenționale, vorbesc mai mult de producția vegetală. Și atunci dacă producția vegetală o putem introduce în agricultura BIO, atunci de ce să nu încercăm să producem și agricultură animală ECO”, ne-a explicat Könczei Csaba. 

Candidatul independent care va ocupa funcția de primar vrea să pună accent pe infrastructură

În componența autorităților locale din Baraolt, care ar putea avea și ele un cuvânt de spus în ceea ce privește dezvoltarea economică a zonei, au intervenit schimbări importante la alegerile locale din 27 septembrie. 

Candidatul independent ales de locuitori, János Benedek Huszár ne-a spus că după începerea mandatului, va convoca toți factorii care sunt activi în zona turismului și se vor stabili posibilitățile și direcțiile de dezvoltare cele mai viabile. Acesta a precizat totodată că toamna aceasta va fi inaugurat un punct de informare turistică. 

„Deocamdată nu pot să spun cu exactitate care va fi direcția pe care vom păși, dar după ce voi face aceste consultări se va clarifica situația și atunci voi putea spune lucruri concrete, nu doar idei. Primăria Baraolt are acum în execuție un punct de informare turistică. Acesta se va recepționa în cursul lunii curente sau cel târziu în noiembrie. Va fi angajată o persoană care se va ocupa de acest lucru și, după cum am spus, deja în luna octombrie vom stabili împreună cu agenții care sunt activi în turismul zonei, care este programul operațional pe care trebuie să îl implementăm în a avea un turism atrăgător atât pentru turiștii din țară, cât și pentru cei din străinătate”, ne-a spus luni János Benedek Huszár. 

Referitor la numărul mic de companii din oraș, viitorul edil șef spune că pentru a redresa această situație, este nevoie în primul rând de investiții în infrastructură. 

„Noi trebuie să vedem că moștenirea gravă a industriei miniere, singura ramură a industriei care a fost activă de fapt în anii '70-'80, și-a pus amprenta asupra vieții economice din zona Baraolt și în momentul de față, într-adevăr, dezvoltarea economică a acestei zone este sub nivelul județului Covasna. În acest sens autoritatea publică locală are două șanse de redresare. Prima este dezvoltarea infrastructurii, deoarece toate ramurile industriei și a prestațiilor necesită o accesibilitate bună a zonei. Până când drumurile care vin dinspre Sfântu Gheorghe, dintre Odorheiu Secuiesc și dinspre Brașov sunt drumuri cu gropi, sunt drumuri sub nivelul calitativ al țării, nu sunt atrase firmele să vină aici măcar pentru a căuta posibilități de dezvoltare economică sau de finanțare, de investiții”, a punctat János Benedek Huszár, adăugând totodată că, în momentul de față, Consiliul Județean Covasna are în derulare două proiecte majore de infrastructură care includ și drumuri de acces către zona Baraoltului. 

Din planul de dezvoltare a infrastructurii face parte și racordarea la apă și canalizare în satele aparținătoare, spune candidatul. Totodată, viitorul primar își propune ca autoritatea locală pe care o va conduce să răspândească activ informații despre facilitățile  care ar putea fi oferite agenților economici. 

„Vrem să facem deja în această toamnă un inventar al tuturor posibilităților de dezvoltare, adică acele spații clădite sau neclădite care sunt în inventarul domeniului privat al orașului, respectiv dacă sunt în proprietatea factorilor comerciali, operatorilor economici sau persoane fizice care sunt apte pentru investiții și vrem să împrăștiem aceste informații atât în județ, cât și în toată țara, respectiv peste hotare ca să atragem aici investiții. Prima dată ne vom ocupa cu reabilitatea și modernizarea infrastructurii, respectiv împrăștierea acestor informații cu privire la posibilitățile care există”, ne-a mai spus viitorul edil șef.  

János Benedek Huszár a fost primar al comunei Ilieni în perioada 2004 – 2008, iar în ultimii 12 ani a lucrat ca și consultant în managementul proiectelor europene în județele Harghita și Covasna, timp în care a dus la bun sfârșit 44 de proiecte europene, cu peste 31 de milioane de euro cheltuiți, veniți din bugetul Uniunii, a punctat acesta. 

Totuși, nu doar autoritățile locale ar trebuie să pună umărul la redresarea economică a fostului oraș minier, dar și cetățenii ar trebui să se implice pentru un viitor mai bun și mai prosper în Baraolt. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.