STIREA ZILEI 27 februarie 2020

O nouă șansă aproape ratată în modernizarea blocurilor din Întorsura Buzăului

de Covasna Media | 3141 vizualizări

Fără asociații de proprietari nu se pot accesa fondurile, care îi scutesc pe oameni de până la 90% din cheltuieli 

Starea jalnică în care se găsesc majoritatea blocurilor din Întorsura Buzăului, pierderile energetice pe care le au din lipsa termoizolării, dar mai ales pericolul pe care îl presupune deteriorarea acestora sunt doar câteva dintre problemele care ar fi putut să își găsească rezolvarea cu ajutorul fondurilor europene. Dar, din cauză că nu există încă asociații de proprietari, deși există o nouă șansă, nu se pot accesa banii. Un singur bloc are în prezent oportunitatea de a intra în modernizare, iar autoritățile locale spun că au de gând să îl dea drept exemplu că, iată!, se poate.  

Cu toate că la nivel declarativ toată lumea își dorește ca centrul Întorsurii Buzăului să fie și modernizat, dar și mai sigur pentru cetățenii săi, la nivel practic nu s-a concretizat nimic în ceea ce privește înființarea de asociații de proprietari care să acceseze fonduri europene în acest sens. 

Pentru că, recent, în 14 februarie a.c. mai exact, s-a deschis o nouă linie de finanțare pentru reabilitarea termică a clădirilor rezidențiale. Proiectele ar putea fi depuse începând cu 16 martie a.c. și până cel târziu în 16 iulie, transmite autoritatea locală. 

„Menționăm că Primăria Întorsura Buzăului poate veni ca și partener lângă Asociația de proprietari, în calitate de finanțator cu o cotă parte din procentul de 40% ce revine Asociației de proprietari!

Prin intermediul acestei operaţiuni vor fi sprijinite activități specifice realizării de investiții pentru creşterea eficienţei energetice a clădirilor rezidenţiale, respectiv:

  • îmbunătățirea izolației termice și hidroizolarea anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor, inclusiv măsuri de consolidare;
  • reabilitarea și modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic etc.;
  • modernizarea sistemului de încălzire: repararea/înlocuirea centralei termice de bloc/scară; achiziționarea și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldură și/sau centrale termice pe biomasă etc.;
  • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață;
  • implementarea sistemelor de management al funcționării consumurilor energetice: achiziționarea și instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea și gestionarea energiei electrice;
  • orice alte activități care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice în părțile comune - scări, subsol, lucrări de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate, lucrări de reparații la fațade etc.);
  • întocmirea de strategii pentru eficiență energetică (ex. strategii de reducere a CO2) ce vizează realizarea de proiecte ce pot fi implementate prin POR 2014 – 2020”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Întorsura Buzăului (UAT Întorsura Buzăului). 

„Suntem obligați să facem ceva. Altfel înotăm cu toții în sărăcie”

Deși nu se declară optimist în ceea ce privește noua șansă de obținere de fonduri europene pentru „Creșterea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, clădirile publice și sistemele de iluminat public, îndeosebi a celor care înregistrează consumuri energetice mari!”, cum se numește axa de finanțare, primarul Leca Băncilă spune că Primăria este decisă să aducă fonduri pentru singurul bloc care are, de mai bine de cinci ani, asociație de proprietari, pentru a oferi astfel un exemplu de bună practică celorlalți cetățeni. 

Suntem obligați să facem ceva, în primul rând pentru că blocurile, sub aspectul de azi, sunt o ruină. Pe mine mă nenorocește din perspectiva faptului că 50% din energia termică pe care o bag în bloc se pierde, prin subsoluri, pe la geamuri, prin acoperiș. Sunt pierderi uriașe. Un an, doi, mai găsim soluții, dar problema lemnului capătă noi dimensiuni. Dacă nu intervin, e nenorocire. Pe de altă parte, s-a scumpit prețul rumegușului și duc o povară. Știu că este o povară și pentru cetățean și încerc să îl ajut să iasă din această nenorocire. Dar trebuie să fie de acord cu mine. Acum există proiect cu finanțare europeană. Ei trebuiau să facă asociații. Nu au făcut. Am una singură. Sunt obligat să îi ajut pe cei care au asociație, ca să dau un exemplu comunității, că asta e calea”, a spus primarul Leca Băncilă, care a punctat că 40% din investiție o va suporta primăria, 50% - Uniunea Europeană și 10% cetățeanul. 

Edilul a precizat că știe și că acest demers este oarecum incorect față de cetățenii care stau la case și care sunt nevoiți să suporte integral reabilitările termice ale locuințelor, dar spune totuși că și acesta este un pas care trebuie făcut. 

E foarte greu. Nici așa nu știu dacă reușim să obținem fonduri, dar trebuie să încercăm. Altfel o să înotăm cu toții în sărăcie, pentru că centrala asta face pagubă de un milion de lei pe an”, a mai spus primarul.

Procesul de asociere, un pas greu de făcut 

De cealaltă parte, cetățenii par să înțeleagă importanța unui astfel de demers, dar se împotmolesc la procesul de asociere. 

Eu zic de foarte mult timp că avem nevoie de aceste asociații de locatari. Prima dată trebuie să înființăm asociația de locatari, însă nu prea ai cu cine! Dacă am avea această asociație am putea aplica pentru mai multe proiecte cum este acesta, dar și pentru altele, să arate altfel și blocurile noastre”, spune Elena Florentina Munteanu, care propune chiar să se găsească o persoană „împuternicită de noi care să se ocupe exclusiv cu asta, eu nu aș avea timp de exemplu să umblu pentru așa ceva, trebuie o persoană plătită să facă acest lucru”. 

O altă proprietară de locuință la Întorsura Buzăului, Liliana Aldea, este de aceeași părere și spune că se fac totuși pași mici înspre înființarea de asociații. 

Da, ar fi cel mai corect, pentru că fără asociaţie de locatari deja nu se mai poate face absolut nimic. Nu cred că toţi oamenii s-ar implica, însă 80% ar face-o. Este util, pentru că fără asociaţie nu mai poţi să accesezi fonduri, nu poţi să faci absolut nimic, nu poţi să te adresezi nicăieri, nu te ascultă nimeni. Automat, odată ce ai un reprezentant este cu totul altceva. (...) Cred că ar fi posibil să aplicăm, deja la blocul nostru, cele trei scări, s-a propus să se facă asociaţie. Eu sper să se facă la toate blocurile şi după aceea să putem lua decizii şi să avem într-adevăr şedinţe din care să iasă ceva, să se rezolve ceva”, spune aceasta. Femeia a adăugat că, din câte se aude „se discută la mai multe blocuri pentru a se face asociaţii”.  

Un alt impediment în demersul formării de asociații de proprietari este că mulți sunt plecați în străinătate. 

Cred că totul e posibil să se facă, numai ca să se ocupe de asta de la noi din bloc, pentru că sunt plecată din zonă, iar eu, de exemplu, nu pot face mai mult pentru acest proiect. Totodată, cred că vecinii mei ar fi dispuși să contribuie sau să investească într-un astfel de proiect”, este de părere Raluca Anamaria Damian.

Totuși, cei interesați trebuie să se grăbească pentru că înființarea asociației de proprietari este, chiar dacă cea mai importantă, doar una dintre condițiile care trebuie îndeplinite. Toate informațiile despre acest proiect pot fi obținute la Primăria Întorsura Buzăului. 

Anul trecut, între autorități și „blocatari” au avut loc mai multe întâlniri unde s-a discutat despre necesitatea înființării asociațiilor, însă toate concluziile au rămas la nivel de discuție. Și în anii anteriori au fost deschise axe de finanțare pentru modernizarea clădirilor de locuințe, dar nimic nu s-a concretizat. Între timp, mai multe mașini au fost avariate de țiglele căzute de pe blocuri, iar cea mai recentă furtună a rămas fără victime doar din noroc chior, la cum au zburat bucăți întregi din acoperiș.  

În lipsa reabilitării masive a blocurilor, Întorsura Buzăului va continua să rămână o umbră a ceea ce ar putea și trebui să fie un oraș modern, de munte, care să privească cu mândrie spre viitor. 

Iulia Drăghici – Taraș 

David Leonard Bularca 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.