STIREA ZILEI 25 aprilie 2019

„Nu trebuie să fim redactorii unei cărți de bucate de sărbători”

de Daniela Luca | 795 vizualizări

Ce este cu adevărat important să faci de Paști și cum să eviți excesele la masa de sărbătoare

Paștele vine la pachet cu mese copioase, de la care nu lipsesc, conform tradiției, preparatele din miel, ouăle, cozonacul și vinul roșu. Pentru a preveni unele neplăceri, este de preferat ca acestea să fie consumate cu moderație, atenționează nutriționiștii covăsneni. Cu toate acestea, preoții reamintesc că masa îmbelșugată nu trebuie să fie cea mai mare bucurie a sărbătorii. Ei pun accentul pe iertare, dăruire, dar și pe cumpătare.   

Dincolo de faptul că sărbătoarea Învierii este un bun prilej de a fi alături de cei dragi, de a ne revedea rudele și prietenii, scopul acestei sărbători este amintirea vie a patimii, a morții și a Învierii lui Iisus Hristos.

Limpezirea trupească și sufletească, starea de rugăciune și de blândețe reprezintă esența sărbătorii, spune părintele din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș.

„Mântuitorul Isus Hristos vine în lume, propovăduiește, suferă pentru noi bătăi, răstignire și învie din morți nu pentru ca noi să creăm o carte de bucate. Deci noi nu trebuie să fim redactorii unei cărți de bucate de sărbători și nu trebuie să fie cartea de bucate esența după care ne ghidăm în sărbători, ci limpezirea trupească și sufletească, starea de rugăciune, starea de blândețe și starea de dragoste pe care trebuie să o avem față de mântuitorul Isus Hristos care se jertfește pentru noi. (...) Trebuie să fim oameni în primul rând și să ne conformăm moral societății în care trăim și să încercăm să facem cât mai mult bine. Deci mântuitorul nu suferă patimi pentru ca să ne transforme pe noi în bucătari de profesie, ci să ne transforme în buni creștini”, ne-as împărtășit  părintele Vasile Antonie Tămaș, care a adăugat, totodată, că sărbătoarea trebuie să ne găsească împăcați, în primul rând, cu cei de lângă noi și curățiți de păcate, prin spovedanie.  

„E o ispită și asta în care mănânci până ajungi la urgență”

Preotul de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, Sebastian Pârvu, consideră la rândul său că cel mai important aspect al sărbătorii este bucuria Învierii lui Isus. Cumpătarea și bunătatea sunt virtuțile de care trebuie să dăm dovadă pe tot parcursul anului, nu doar de marile sărbători, spune preotul.

„E adevărat că ne bucurăm și pe partea asta legată de mâncare, dar totuși nu trebuie să uităm că sărbătoarea este una duhovnicească, în primul rând, și atunci trebuie să primeze oarecum și pregătirea sufletească prin post, prin spovedanie și prin împărtășire. (...) Dacă punem accent doar pe mâncare și pe băutură sau pe întâlnirea familiei, pierdem ceea ce este esențial. Nu că Dumnezeu ar fi împotriva familiei, numai că alunecăm ușor într-o astfel de pantă. Trebuie să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate, că atunci te păzești și de lăcomia pântecelui, că de fapt e ispită și asta în care mănânci până ajungi la urgență”, ne-a spus Sebastian Pârvu, care a adăugat că însemnătatea sărbătorii nu este resimțită la fel de către toți. Cei care au ținut post și au înțeles sensul pregătirii duhovnicești, o vor resimți altfel decât cei pentru care masa pascală este o masă la fel ca celelalte.

Pentru a fi aproape de divinitate, trebuie să fii și alături de aproapele tău, spune preotul, iar din acest motiv este important ca din binele nostru, să nu uităm să împărțim și cu cei nevoiași.

„Eu aș încerca să nu abordez această sărbătoare într-un mod egoist. Adică eu mănânc bine cu familia mea, totul e în regulă și nu îmi mai pasă de cei din jur, ci dacă observ că am un vecin, sau o persoană nevoiașă care știu că s-ar bucura de o felie de cozonac și de un ou înroșit, să nu ezit în a îi dărui. Din masa îmbelșugată se poate împărți și altcuiva. Nu se pune problema că nu avem, toți avem, numai să vrem să dăm. (...) Deci toate sunt legate într-o formulă care are ca finalitate ca noi să fim mai buni”, a concluzionat preotul Sebastian Pârvu.

Regula de aur – câte un pic din toate

Și nutriționiștii îndeamnă la cumpătare în perioada sărbătorilor pascale, care adesea este  una a exceselor. 

„În perioada asta mulți au «dietă de Paști», adică în ziua respectivă avem de toate și drob și salată de boeuf și cozonac și de toate. Ideea este mai spre seară chiar să mâncăm ceva mai ușor. De obicei o ciorbă de miel, sau de legume, sau depinde cine și ce pregătește pentru cină. Iar tot ce e consistent recomand să fie mâncat câte un pic din toate în prima jumătate a zilei. La prânz bănuiesc că toată lumea consumă carne de miel, friptură, dar trebuie să fie salata lângă, neapărat. Cozonacul sau pasca trebuie să fie mâncate la gustarea de dimineață, cam pe la 10-11, ori la gustarea de seară, cam pe la ora 16. Dar în niciun caz dulciurile nu vor fi consumate după felul doi. Deci cel mai important e să consumăm doar câte un pic din toate”, ne-a declarat nutriționistul de la centrul Nature House din Sfântu Gheorghe, Gyila Johanna.

În ceea ce privește băuturile alcoolice, aceasta a spus că trebuie evitate excesele, însă un pahar de vin după prânz sau după cină ajută și la digestie. Nici ouăle roșii nu trebuie să fie consumate în cantități mari. Nutriționistul recomandă cel mult două ouă pe zi. Mișcarea este un alt aspect care nu trebuie neglijat în această perioadă. O plimbare prin parc, pe jos sau cu bicicleta, este binevenită după o masă cu de toate.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.