STIREA ZILEI 23 mai 2019

Mirii, boieri contemporani în conacele covăsnene

de Daniela Luca | 1500 vizualizări

Tot mai mulți tineri din țară și din străinătate aleg să își organizeze ceremonia într-un loc cu istorie

Localizate pe domenii impresionante, departe de zgomotul și agitația orașului, conacele din județul Covasna constituie din ce în ce mai frecvent o locație perfectă pentru cei care aleg să își sărbătorească aici o nuntă ca în basme. Deși prețurile sunt mai mari față de o locație obișnuită, experiența este unică, iar rezervările se fac aproape cu un an înainte. Astfel, aceste locuri prind viață și datorită celor care își petreac cea mai importantă zi din viața lor într-un spațiu cu o energie aparte.

Orice mire și mireasă își imaginează diferit povestea prin care încep o nouă etapă a vieții. Dar cum ar arăta o nuntă la un conac din județul Covasna și care ar fi primul lucru pe care l-ar vedea mirii în dimineața de după?

Fie romantică sau nonconformistă, doar în familie sau tradițională, cu sute de invitați, cu nuntași îmbrăcați la patru ace sau cu ținute asortate la teniși, iubitori de sarmale sau de mâncăruri din cele mai sofisticate, o nuntă la conac va fi ruptă din basme și va crea amintiri demne de povestit.

A doua zi, mirii se vor putea bucura de o dimineață senină, în care aerul proaspăt le va oferi un echilibru aparte. Proaspăta soție își va putea savura cafeaua pe balconul conacului alături de soțul ei. Totodată, micul-dejun nobiliar le va completa scenariul de basm.

Dar în județul nostru, astfel de povești devin realitate la Castelul Mikes de la Zăbala, Catelul Daniel de la Tălișoara și Kálnoky de la Micloșoara. Aceste trei locații oferă tinerilor șansa de a face parte dintr-un basm pe care fiecare și-l poate scrie singur, așa cum și-l imaginează.

Tot mai mulți tineri sunt atrași de locațiile atipice

La Micloșoara, spre exemplu, se pot organiza și nunți mari cu aproape 300 de oameni, dar și nunți mai restrânse, cu 50 de invitați. Cu toate acestea, indiferent de numărul oaspeților, locația este una cu adevărat spectaculoasă, iar din acest motiv, numărul celor care aleg această opțiune este în creștere de la an la an.

„Există o creștere a cererii în ceea ce privește locațiile atipice și castelele, conacele din județul Covasna sunt locații atipice. Piața nunților este genul de piață care se planifică de pe un an pe altul. Depinde foarte mut de capacitate, dar dacă e o nuntă mare care intră în cort, atunci mai avem date libere, dar dacă e o nuntă mai restrânsă și se întâmplă în pivnița castelului, acolo avem mai multe evenimente planificate și trebuie văzut dacă anul acesta mai găsim posibilitate. Eu cred că diferența de preț care există se atenuează pentru că oamenii vor o locație deosebită pentru acest eveniment din viața lor. La fel cum este important să aibă un fotograf bun, muzică bună, și locația și tot contextul legat de locație, începe să aibă o importanță foarte mare”, ne-a spus managerul de proiect în cadrul fundației „Kálnoky”, Szabó István.  

„Odată cu organizarea unei nunți la conac, există o poveste pe care o poți duce mai departe”

Cu siguranță, locația atent aleasă este un element cheie în desfășurarea unei nunți. Conacele din județ, prin decorurile rupte de realitate și obiectele care îmbie privirile, creează o atmosferă pe cinste.

 „Eu cred că o locație care înseamnă un conac sau un castel este încărcată de istorie, cu povești multe și frumoase și odată cu organizarea unei nunți la conac, există o poveste pe care o poți duce mai departe. În general, a fi prințesă pentru orice mireasă este o dorință sau un vis. Într-o asemenea locație, în afară de faptul că locațiile sunt deosebite, sunt generoase, au grădină superbă, domeniile sunt foarte frumoase și bine puse la punct, cred că cel mai important este acea istorie pe care o duce mai departe acel conac sau castel”, ne-a spus organizatorul de nunți, Zsombori Katalin.

Potrivit acesteia, există o tendință mai accentuată pentru astfel de evenimente selecte pentru că din ce în ce mai multe locații sunt puse la punct și corespund cerințelor, chiar și ale celor mai pretențioși.

„În perioada comunismului, majoritatea locațiilor au fost puse la pământ, au fost distruse și din ce în ce mai multe locații, nu numai la noi în județ, dar și la nivel național, au fost retrocedate și proprietarii încearcă să readucă acele perioade frumoase în prezent”, a mai spus Zsombori Katalin.

Tot organizatorul de nunți ne-a mai spus că această variantă pentru petrecerea cu ocazia căsătoriei este mai costisitoare și că este normal să fie așa, pe motiv că o astfel de locație nu poate fi comparată cu una recent construită.

Serviciile care satisfac orice pretenții justifică prețurile ridicate

Motivul principal pentru care tot mai mulți tineri aleg să își organizeze evenimentul cel mai important al vieții lor la un conac este locația și avantajele pe care le oferă aceasta. Calitatea serviciilor, capacitatea, posibilitatea de a face un program diversificat - toate aceste detalii contează enorm, spune specialistul în turism, vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie Covasna, László Endre.

„După mine este cel mai important eveniment din viața unui cuplu și trebuie sărbătorit ca atare, într-un castel. Este un eveniment de vârf și atunci și locația trebuie să fie adecvată, la nivelul evenimentului. Nu fac un top că nu ar fi drept, dar cea mai mare capacitate de a organiza este la domeniile Mikes din Zăbala, unde s-a deschis și castelul mic. Privind capacitatea de cazare, sunt 100 de locuri, dar se poate extinde și cu hotelurile din Covasna ca musafirii să fie cazați și acolo. Se mai poate organiza cu o capacitate de cazare mai restrânsă la Micloșoara în Castelul Kálnoky. Sper că în curând se va da în circuit castelul de la Arcuș. Am auzit că o să fie pus la punct și posibil că și acolo va fi un centru de evenimente”, a punctat László Endre.

Conform specialistului în turism, deși sunt și localnici care aleg să își petreacă nunta la un conac din județ, mai mulți vin dinafara acestuia, dar mai ales din străinătate.

„Acest lucru este foarte pozitiv pentru că este un generator de mișcare în turism, cei de aici nu se vor caza două zile, iar o nuntă ca lumea, să zic așa, durează vreo două zile. Ca și preț, nu se compară cu o nuntă la un restaurant obișnuit, am auzit că sunt și tarife de 40-50 de euro all inclusive, de exemplu în Sfântu Gheorghe, dar la conace bineînțeles că prețurile sunt mai mari”, a mai adăugat László Endre.

Datele statistice relevă că judeţul Covasna a fost vizitat în 2018 de peste 118.000 de turişti, în creştere cu peste 10.000 faţă de anul 2017. Mulți dintre ei au fost atraşi de brandul „Ţinutul conacelor“ sub care a fost promovat ca destinaţie turistică.

Probabil, în spatele acestor cifre se află și efortul depus de oamenii care au readus la viață conacele odată distruse. Deși nici în prezent nu toate arată ca în povești și nu a rămas mare lucru din ele – doar numele și faima de demult, altele sunt restaurate și strălucesc din nou, ca acum sute de ani. Astfel, tinerii care sunt în căutarea unui loc impresionant, autentic și cu un strop de magie, nu trebuie să omită de pe lista posibilităților și o nuntă într-un „palat” covăsnean.   

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.