STIREA ZILEI 7 aprilie 2020

Medicii de familie covăsneni primesc, în sfârșit, un pic de ajutor

de Covasna Media | 2155 vizualizări

Echipamentele de protecție au început să le fie livrate 

Decât nimic, mai bine și puțin. Acesta este principiul după care se desfășoară livrarea de echipamente de protecție pentru toți salvatorii din linia întâi, printre care și medicii de familie. Criza din acest domeniu se resimte, cu vârf și îndesat, motiv pentru care sprijinul din partea autorităților și a mediului privat este perceput ca o „gură de aer proaspăt” în războiul cu inamicul nevăzut – virusul SARS-Cov2. 

Firmele, asociațiile și fundațiile, autoritățile locale și județene au pus „mână de la mână” și au venit în ajutorul medicilor de familie, acum când au cea mai mare nevoie și când sistemul medical național se vede incapabil să o facă. 

Așa au fost demarate campanii de donații și acțiuni de realizare de echipamente de protecție (măști textile sau viziere) ori de achiziționare de pachete cu materiale utile dezinfectării și protejării personalului medical din cabinetele de medicină de familie. 

Iar unele materiale vor începe, încetul cu încetul, să fie livrate. 

Dezinfectante de mâini am primit și de la Primăria Sfântu și acum și de la Rotary dezinfectant. De la Primărie am primit și câte o cutie de mănuși. Măști nu avem deloc. Ar fi foarte bine să primim, chiar și de bumbac, le spălăm, le călcăm și le refolosim. Și acelea sunt bune, numai să ne protejăm cumva. Cu măștile suntem pe ultima sută”, ne-a spus președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș, care a precizat că doctorii de familie așteaptă cu mult drag orice ajutor și că „mergem mai departe!”. 

Dezinfectante și viziere 

Printre inițiativele de a sprijini medicii de familie se numără cea a Clubului Rotary din Sfântu Gheorghe, care a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a ajuta cadrele medicale. 

Primul transport de materiale de protecție a sosit deja, iar altele sunt în curs de livrare. Astfel, toate cele 103 cabinete de medicină de familie din județ vor primi în scurt timp câte cinci litri de gel dezinfectant. 

Unul dintre reprezentanții Clubului Rotary Sfântu Gheorghe ne-a spus că nu dorește să facă oficiale și alte planuri de a sprijini medicii covăsneni pentru că încă nu au ajuns comenzile plasate, dar a spus totuși, că celelalte transporturi de echipamente sunt așteptate să ajungă la începutul săptămânii viitoare. 

Totodată, cu sprijinul Clubului Rotary, firma MultiNr SRL din Sfântu Gheorghe confecționează viziere care vor fi distribuite medicilor de familie, dar nu numai. 

 „Noi gândim un pachet pentru medicii de familie. Vom da soluții pentru dezinfectat și câte două viziere. Acum încercăm să vedem și care sunt necesitățile Spitalului de aici. Am trimis și la Baraolt viziere. Ajutăm pe cine putem în jurul nostru. Se lucrează cu foarte multe echipe. Vizierele acoperă ochii și gura, sunt o protecție suplimentară. Deci nu este o invenție a noastră. Toată sfera civică și industria a început să ajute oamenii ăștia. Nu sunt folosite vizierele doar la spital, ci de către toată lumea care intră cu mai mulți oameni în contact. Noi avem posibilitate ca tehnologie și de aceea facem. Nu e profilul nostru, dar în cazul acesta ajutăm cum putem”, ne-a spus directorul MultiNr SRL, Bokor-Tóth Zoltán. 

Ajutor și de la Primărie pentru medicii din Sfântu Gheorghe 

La sfârșitul lunii trecute, Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că a comandat materiale de protecție pentru toți cei 30 de medici de familie din reședința de județ, cu fonduri din bugetul alocat pentru Zilele Sfântu Gheorghe, eveniment anulat din cauza pandemiei. 

Livrarea unor echipamente întârzie, spune primarul, însă imediat ce transportul ajunge, acestea vor fi predate medicilor de familie.

„Noi am făcut, după cum știți, achiziții pentru mai multe echipamente. În funcție de cum ajung aceste lucruri, le împărțim medicilor. Trebuie să știți că sunt întârzieri foarte mari la livrări, dar asta auziți în fiecare zi la televizor de la autoritățile centrale. Este valabil de foarte multe ori și în cazul nostru, al autorităților locale. Avem contractate toate acele echipamente și tot ce am declarat la momentul respectiv. În funcție de livrări, dăm mai departe către medicii de familie”, a spus luni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád. 

Consiliul Județean a inițiat proiectul „Siguranța cetățenilor, siguranța medicilor de familie”

În cea mai recentă ședință de Consiliu Județean s-a stabilit ca cele 103 cabinete de familie din județul Covasna să primească, din partea instituției, pachete cu echipamente de protecție și dezinfectanți. 

Acțiunea, pentru care consilierii județeni au aprobat hotărârea în discuție, se numește „Prevenirea răspândirii COVID-19 în județul Covasna – Siguranța cetățenilor, siguranța medicilor de familie”    . 

Aceasta are „ca scop susținerea activității medicilor de familie din județul Covasna în prevenirea și răspândirea infecției, în perioada stării de urgență, ca urmare a evoluției situației epidemiologice internaționale determinate de răspândirea COVID-19, contribuind astfel la diminuarea numărului de cazuri de infectare care ajung la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sf. Gheorghe, precum și la celelalte unități medicale din județul Covasna.

Acțiunea constă în achiziționarea și distribuirea către medicii de familie din județul Covasna a unor seturi de echipamente medicale de protecție și materiale sanitare formate din dezinfectanți, măști, mănuși de unică folosință, combinezoane, halate de unică folosință și alte asemenea.

Față de prevederile legale, în contextul actual, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, este oportună și necesară sprijinirea activității medicilor de familie care își desfășoară activitatea pe raza județului Covasna prin achiziționarea din fondurile proprii de echipamente de protecție și materiale sanitare, necesare acționării acestora în vederea limitării răspândirii COVID-19, dar și a protejării personalului medical și a persoanelor asistate.

Echipamentele de protecție și materialele sanitare se vor preda către Direcția de Sănătate Publică Covasna, care le va distribui cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie din județul Covasna, pe bază de procese verbale de predare primire”, se arată în Referatul de aprobare al Hotărârii de CJ, aprobată în ședința lunii martie. 

Deocamdată nu se știe stadiul implementării acestui proiect. 

Harababură totală în birocrația sistemului sanitar 

Sigur că în gestionarea pandemiei de coronavirus, lipsa echipamentelor este doar una dintre probleme, atât în general, cât și pentru medicii de familie. Birocrația neclară și stufoasă, despre care s-a mai scris în paginile ziarului nostru, rămâne o hibă la fel de actuală. 

Problema e birocrația. Ne împiedicăm de tot felul de acte legislative care sunt foarte greu de interpretat. Colegii mei sunt înnebuniți pentru că știm precedentul. De multe ori am mai fost sancționați, pentru că unii interpretează într-un fel și alții în alt fel legea. De asta suntem tot timpul în legătură, vorbim unii cu alții și mai citim, mai cerem și părerea colegilor din alte județe, cu care suntem în legătură. E o perioadă foarte, foarte stresantă. Nu neapărat cu bolnavii, că sunt extraordinari. Ei au înțeles, le scriem, le trimitem, dacă trebuie îi consultăm, dar hârtiile ne omoară, pentru că nu avem siguranța că ceea ce este scris și interpretăm noi într-un fel, că alții nu o să interpreteze altfel. Și mai sunt și exagerări. Unii nu îi primesc, de exemplu, pe oameni la muncă, ci îi trimit să se autoizoleze, dar autoizolarea se face pe anumite baze legale: dacă ai avut contact cu cineva bolnav, te poți autoizola, trebuie să declari la DSP. Dacă numai șeful zice că el își imaginează că ai avut un contact, nu se poate. Se expune medicul de familie, că îl trimite pe angajat la medicul de familie să îi dea concediu. Concediile ăstea le plătește cineva până la urmă. Și nu am vrea să le plătim noi. E o harababură totală. Și de asta suntem foarte, foarte stresați. Pe lângă teama, ca a oricărui om, de a se îmbolnăvi, mai avem și stresul cu birocrația”, a mai explicat medicul Lucia Șereș. 

Luni, numărul cazurilor de coronavirus depistate în județul Covasna a ajuns la 52. Statisticile județene arată că în carantină instituționalizată se află 246 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a se depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus), iar alte 1.294 persoane sunt în izolare la domiciliu. 

Iulia Drăghici –Taraș 

Daniela Luca 

 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.