STIREA ZILEI 29 martie 2021

Lucrurile nefolositoare pentru unii, o adevărată comoară pentru alții

de Daniela Luca | 2309 vizualizări

Un grup de tineri din Sfântu Gheorghe a inițiat colecte de obiecte pe care le donează celor nevoiași 

Acțiunea caritabilă inițiată de trei tineri din Sfântu Gheorghe este încă la început de drum. Momentan, au ajuns la câteva familii și la o școală din județ, însă pe listă sunt multe altele. Ionuț Badiu, Adi Balint și Arnold Izsák adună lucruri de care unii nu mai au nevoie și le împart celor pentru care înseamnă enorm. E vorba de haine, rechizite, obiecte de uz casnic, chiar și alimente în unele cazuri. Inițiatorii acțiunii spun că vor ca aceste colecte să se organizeze bilunar și speră ca în jurul cauzei să se adune cât mai multă lume.  

„Mâinile care ajută sunt mai sfinte decât gurile care se roagă”. Acesta este principiul pe care au mers Ionuț Badiu, Adi Balint și Arnold Izsák, tinerii care și-au propus să ajungă cu diverse bunuri la cât mai multe persoane din județ care se află la limita sărăciei. 

„Lucrușorul nefolosit, uitat pe undeva prin beci, balcon, șifonier, poate echivala cu un zâmbet pe fața celui la care ajunge și are nevoie de el. Sunt atâtea persoane care se bucură de lucruri fără însemnătate pentru noi, sunt atâtea persoane care au nevoie de ajutor, sunt atâtea persoane pentru care un mărunțiș înseamnă enorm. Eu personal nu am fost toată viața așa, dar de o perioadă, am învățat să fac aceste fapte de bunătate care în afară de puțin efort și timp, nu necesită altceva. Practic transform inutilul cuiva în necesarul altcuiva, iar când se încheie o acțiune cu succes va mărturisesc că mă încearcă un sentiment de împlinire, de fericire, un sentiment care e greu de descris în cuvinte”, ne-a spus unul dintre cei trei tineri, Adi Balint, IT-ist de profesie. 

După o experiență de 15 ani în corporație, un alt inițiator al acțiunii, Ionuț Badiu, spune că și-a schimbat perspectiva asupra responsabilității sociale și că acum își dorește să mobilizeze cât mai mulți membri ai comunității pentru a face bine.

„În corporație există o cultură a CSR-ului, adică în toate comunitățile unde operam și făceam business, automat eram prezenți și pe partea asta de CSR. Eu la momentul ăsta mi-am luat o pauză de la corporație, la o etapă din asta înainte de burnout (n.red. din psihologie - surmenaj). Am luat decizia să mă retrag cel puțin o perioadă de timp. (...) În momentul ăsta m-am retras la Sfântu Gheorghe ca să fiu mai aproape de copii și vrând-nevrând am observat și partea asta mai sărăcăcioasă a comunității. Prima oară am început cu lucrurile mele, ale copiilor, pe care le-am dat mai departe, iar ulterior am zis că fac o postare. Inițial am avut unul sau doi oameni care au dat curs apelului, iar în momentul de față sunt tot mai mulți. Am făcut până în momentul de față trei sau patru colecte planificate, plus că au început să ne scrie oameni, și mie și lui Adi Balint și să ne spună că au lucruri și ne dorim să facem asta pe mai departe pentru comunitate. Am auzit și de școala din Araci și am mai dus niște pachete cu hrană și la Bodoc. Am fost și la o familie din Ciucului, formată din șapte membri, care stau în 11 metri pătrați”, ne-a spus Ionuț Badiu. 

Și Arnold Izsák a punctat că speră ca în jurul acestei acțiuni să se adune cât mai multă lume care nu e indiferentă la nevoile celor din jur. 

Anunțurile despre colecte vor fi făcute pe un grup de pe Facebook 

Ideea de bază a întregii acțiuni este să mobilizeze comunitatea locală și să sprijine cu donații de obiecte folositoare cazurile sociale care au mare nevoie de acest ajutor, spune Ionuț Badiu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, inițiatorii s-au folosit de avantajele rețelelor sociale și au creat un grup în care vor anunța atât data colectelor, cât și cauza pentru care se strâng lucrurile. 

 „Ideea ar fi să îi motivăm pe oameni să doneze lucruri pentru comunitate, pentru că CSR-ul cam ăsta ar fi, din punctul meu de vedere, să implicăm comunitatea locală. Scopul nostru nu este să adunăm fonduri, ci să adunăm lucruri și să simtă oamenii că fac parte din asta. (...) Am zis să folosim social media într-un scop caritabil și oamenii au reacționat foarte bine. Noi o să postăm periodic. De obicei sâmbăta facem colecta ca să fie lumea acasă. Inițial, când am văzut că lumea era tot mai interesată, făceam colectele o dată la trei săptămâni, iar acum dacă vom continua în același timp, o să le facem o dată la două săptămâni. Cei care urmăresc grupul sau pe noi trei, o să vadă anunțul. (...) Suntem un grup de tineri, dar așteptăm să ni se alăture și alți oameni care sunt interesați. CSR-ul pentru noi nu e ONG-ul clasic, e mai mult dorința de a trage un semnal comunității că totuși există niște diferențe mari între cei care au prea mult și oameni care se chinuie câte cinci, zece membri și stau în condiții absolut mizere”, a mai spus Ionuț Badiu. 

Anunțurile vor fi postate pe pagina de Facebook intitulată „Peretele Social Sfântu Gheorghe”. 

„Cred că totuși putem să facem lucruri frumoase și aici”

După acțiunea de la școala din Araci, spune Ionuț Badiu, doamnele învățătoare i-au spus că ar mai fi nevoie de rechizite pentru elevii ai căror părinți nu au posibilitatea să le cumpere. Acesta a apelat la sprijinul unor  firme locale, însă și cei care au pe acasă rechizite nefolosite le pot dona la următoarea colectă, spun inițiatorii. 

Totodată, aceștia fac apel la cei care vor să se implice să doneze doar haine curate, bune de purtat. 

„Lumea e mulțumită și fericită. Sunt lucruri de care au nevoie. Încercăm pe de o parte nici să nu fim gunoierii unora și să luăm lucruri de care vor să scape doar. Cei care vor să doneze trebuie să țină cont că cei la care vor ajunge nu au condiții în care să le spele și ne dorim să fie haine curate. Pe de altă parte, vrem să ne axăm pe produse care nu pot fi amanetate sau să fie schimbate pe alcool sau țigări, pentru că suntem împotriva acestor practici. Vom aduna lucruri în continuare și le vom duce acolo unde e nevoie. Araci nu e singurul sat unde este nevoie de aceste activități. Am mers pe ideea de a întreba învățătorii din localități, pentru că ei știu cel mai bine cazurile sociale. Copiii sunt cei mai importanți, pentru că ei reprezintă viitorul. Chiar dacă trăiesc în locurile astea, ei pot să reușească să își depășească condiția. Suntem o comunitate săracă, în comparație cu alte județe din țară, dar cred că totuși putem să facem lucruri frumoase și aici”, a mai spus Ionuț Badiu. 

Așadar, curățenia de primăvară în șifonier poate avea un nou scop anul acesta.  Cei care vor să se implice sunt rugați fie să îi contacteze pe organizatori, fie să se alăture grupului de pe Facebook „Peretele Social Sfântu Gheorghe” unde vor fi postate toate detaliile despre viitoarele acțiuni. 

Sursă foto: Ionuț Badiu

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.