STIREA ZILEI 24 septembrie 2018

Liceul covăsnean „hi-tech”, cu table interactive în fiecare clasă

de Covasna Media | 2735 vizualizări

Investiția, de peste 41.000 de euro, este finanțată de AFIR

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din Întorsura Buzăului a primit la sfârșit de săptămână vestea că proiectul „RE- set - «Investim în școală, investim în viitor»” va fi finanțat cu 41.385 de euro de AFIR (Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale), prin intermediul Grupului de Acțiune Locală „Curbura Carpaților”. Fondurile vor fi investite în infrastructura informatică a unității școlare, prin achiziționarea de table interactive pentru fiecare clasă, dar și alte echipamente de ultimă generație, printre care sistem de sonorizare, de supraveghere, mobilier și altele. De asemenea, banii vor fi utilizați și pentru amenajarea unui Cabinet de consiliere pentru părinți și elevi.

După ce în iulie a venit vestea că Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a câștigat o finanțare de 70.000 de euro pentru implementarea proiectului „ELIADA - Succes la bacalaureat, acces la facultate”, printr-o finanțare asigurată de programul R.O.S.E., inițiat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, acum unitatea de învățământ anunță câștigarea unei noi finanțări importante.

Table interactive în fiecare clasă, sisteme de sonorizare, securitate, dulap pentru fiecare elev și lista continuă

Prin Grupul de Acțiune Locală „Curbura Carpaților”, la care Consiliul Local și Primăria Întorsura Buzăului au aderat, LTME va primi o finanțare de 41.385 de euro. Banii vor fi investiți în alinierea școlii la standarde tehnologice moderne.

„Ne-a bucurat extrem de tare faptul că s-a acordat o atenție deosebită și nevoilor școlilor. După ce unitatea noastră a fost reabilitată în perioada 2012-2014, cu sprijinul exclusiv al Primăriei Orașului Întorsura Buzăului, se impunea necesitatea suplimentării dotărilor existente (atât din proiectul inițiat, cât și din resursele anterioare proiectului). Alinierea la standardele tehnologice moderne, actuale trebuie să fie  o preocupare constantă a școlilor. Un învățământ de calitate presupune și acest lucru. Desigur, resursa umană rămâne cel mai important factor, însă, dacă există și o dotare corespunzătoare, calitatea actului educațional va crește inevitabil”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directoarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, Maria Bularca, care a completat că din banii astfel obținuți, se vor achiziționa: table interactive pentru fiecare sală de clasă, un sistem soluție integrată de securitate audio-video, echipamente de „ultimă generație” pentru laboratoarele de Informatică, mobilier individual pentru elevi unde vor putea fi lăsate materialele didactice și lucrurile personale, mobilier pentru dotarea unui Cabinet de consiliere elevi și părinți, un sistem audio-video performant și o imprimantă multifuncțională.

„O infrastructură a liceului îmbunătățită ar conduce, fără îndoială, la creșterea calității actului educațional, ținând cont atât de standardele educaționale impuse de sistemul de învățământ, cât și de performanțele așteptate de comunitate.

Deși aceste standarde sunt obligatoriu de atins, resursele financiare nu sunt alocate corespunzător. Costul standard per elev s-a dovedit a fi suficient doar pentru asigurarea condițiilor de bază de funcționare a instituției (energie termică, iluminat, igienizare, salarizare, materiale consumabile)”, arată și concluzia scrisă în proiectul care a fost selectat spre finanțare.

Computerele existente, depășite

Școala are în prezent un laborator de informatică, însă prea puținele computere existente în unitatea de învățământ au fost achiziționate în urmă cu 10 ani, fiind astfel cu mult depășite având în vedere dezvoltarea tehnologiei din ultimii ani.

„Liceul nostru dispune (teoretic) de 19 cabinete, însă practic acestea nu sunt decât niște săli obișnuite de clasă, lipsite de dotările necesare unei activități didactice la standardele tehnice impuse de cerințele unui învățământ care să asigure adaptarea rapidă a elevilor la necesitățile pieței actuale a muncii.

Implicarea tehnologiei în procesul de predare-învățare-evaluare nu este posibilă pentru toate disciplinele, deoarece numărul calculatoarelor, a video-proiectoarelor este prea mic, iar susținerea lecțiilor în laboratoarele de Informatică de către cadrele didactice care predau alte discipline este imposibilă, acestea fiind ocupate pentru lecțiile de specialitate.

Calculatoarele existente în școală au fost achiziționate în anul 2008, de atunci și până acum nefiind posibilă nicio investiție pentru achiziționare a unora noi, de actualitate. La toate specializările existente este necesară folosirea tehnologiei, dar mai ales la specializarea Matematică-Informatică, unde cadrele didactice îi pregătesc pe elevi pentru susținerea atestatului profesional la sfârșitul clasei a XII-a (examen susținut an de an în școala noastră)”, mai arată textul proiectului care a câștigat finanțarea de peste 41.000 de euro.

„Nicio vacanță fără vreun proiect!”

Reprezentanta liceului teoretic  întorsurean ne-a spus de asemenea că reușita se datorează întregului personal al unității școlare, dar mai ales cadrelor didactice care și-au ocupat timpul liber din vacanța de vară pentru a redacta proiectele care, se pare, câștigă finanțări pe bandă rulantă.

„Toate proiectele din fonduri europene pe care le-am inițiat au fost „demarate” în vacanțele elevilor. Avem chiar și o deviză: „Nicio vacanță fără vreun proiect”!

Mulțumiri speciale aduc colegilor mei de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” pentru sprijinul necondiționat și pentru devotamentul de care dau dovadă an de an, lună de lună și  zi de zi!”, a spus Maria Bularca, nu înainte de a sublinia că surprizele nu se încheie aici.

„În vară echipa LTME a mai depus un proiect pentru care așteptăm rezultatul evaluării. Revenim cu vești! Deocamdată, nu divulgăm mai mult!”, a încheiat directoarea.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.