STIREA ZILEI 6 mai 2020

Liber la înfrumusețare de săptămâna viitoare

de Daniela Luca | 3346 vizualizări

Cum au primit specialiștii covăsneni vestea deschiderii saloanelor și ce măsuri vor lua după 15 mai

Activitatea din saloanele de înfrumusețare va putea fi reluată începând de vineri, 15 mai, când România trece din starea de urgență în cea de alertă. Acest tip de afacere va funcționa însă după niște reguli stricte. Chiar dacă din acest motiv nu se va lucra în ritmul dinaintea pandemiei, specialiștii covăsneni din domeniul înfrumusețării spun că au primit vestea cu bucurie pentru că, după aproape două luni de pauză, vor putea munci din nou. Aceștia precizează că și clienții sunt nerăbdători să se lase pe mâna lor. 

La începutul acestei săptămâni, Klaus Iohannis a anunțat că din 15 mai România va intra în stare de alertă, iar alături de muzee și cabinete stomatologice, se vor putea deschide și saloanele de înfrumusețare. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a punctat totodată că saloanele vor putea funcționa doar dacă angajații și clienții vor ține cont de câteva reguli stricte. 

Așadar, acestea nu își vor relua activitatea în forma cunoscută până acum, ci cu anumite adaptări la situația creată de COVID-19. Regulile impuse în aceste unități vor fi foarte stricte, astfel încât clienții, dar și cei care oferă aceste servicii să nu fie puși în pericol. 

Se pare că nu doar unele doamne și domnișoare așteptau vestea deschiderii saloanelor, ci și unii bărbați. 

„Eu mă bucur că se redeschid saloanele. Mergeam cam de două ori pe lună și îmi lipsește enorm să merg la frizerul meu care este unic în oraș. Sunt client fidel al salonului cam de vreo trei sau patru ani și sunt mulțumit de fiecare dată cu munca lui. Și el de-abia așteaptă să se deschidă salonul pentru că din asta trăiește”, ne-a spus un tânăr din Sfântu Gheorghe, Kozmin Dima.

Totuși, decizia de a începe sau nu activitatea este la latitudinea fiecărui proprietar.

Coafeza Ana-Maria Edec ne-a spus că se bucură de faptul că va putea să lucreze din nou, deși este conștientă că prima perioadă după deschidere nu va fi deloc ușoară. 

„Da, absolut, ne bucurăm că se redeschid saloanele. Părerea mea este că nici n-ar fi avut de ce să ne închidă, pentru că în condițiile în care ne vor permite să lucrăm de acum înainte, am fi putut foarte bine să lucrăm și până acum, cu normele de protecție asupra noastră și asupra clienților. Este adevărat că noi avem contact fizic cu oamenii, dar atâta timp cât am avea mănuși, măști, dacă am dezinfecta după fiecare, nu văd care ar fi fost problema. Clienții vor trebui să aibă doar măști, iar noi vom avea dezinfectanți pentru mâini destinate clienților, vom avea covoare cu dezinfectant la intrare, vom avea și viziere, măști și mănuși, dar clientul nu are nevoie decât de mască. Oricum o să ne fie foarte greu, pentru că nu vom avea voie decât să lucrăm cu un singur om o dată, ceea ce presupune minim două ore în care stai doar cu o singură persoană, timp în care ai fi putut să faci multe altele, dar asta este situația. Noi ne vom conforma regulilor”, ne-a spus coafeza din Sfântu Gheorghe, adăugând totodată că majoritatea clientelor sunt nerăbdătoare să vină din nou la salon. 

„Chiar dacă frica va exista atât între clienți, cât și la noi, e musai să muncim”

Pentru că toată lumea este nerăbdătoare să muncească, nu vor exista prea multe saloane care nu își vor deschide porțile pe 15 mai, spune Ana-Maria Edec. 

„Oamenii care lucrează în această industrie trăiesc din asta și atât. Dacă nu lucrează, nu primesc bani, iar tot ceea ce am avut de plătit în perioada asta a trebuit să plătim. Nu am primit facilități de niciun fel, cum ar fi să nu plătim chirie, utilități sau impozite. A trebuit să plătim absolut totul, dar am avut zero venituri. Nouă personal ce ni s-a oferit este o amânare, în sensul în care vom plăti chiria când vom avea venituri, dar totuși va trebui să o plătim”, a mai precizat aceasta. 

De aceeași părere este și make-up artistul Eva Chindea.

„A fost o perioadă destul de dificilă și nu doar din cauza că se amânau evenimentele, ci și pentru că sunt cosmeticiană, iar clientele ar avea nevoie de tratamente, epilat și cu perioada asta, cu pauza, riscăm să pierdem mulți clienți. Eu cred că toate saloanele vor deschide pentru că toții avem de plătit facturi, chirii, contracte. Chiar dacă frica va exista atât între clienți, cât și la noi, e musai să muncim. Nu putem sta luni de zile închiși”, ne-a spus Eva Chindea.

Prețul mare al materialelor de protecție îi pune în dificultate pe cei care activează în saloane 

Una dintre problemele pe care le întâmpină personalul care oferă servicii de înfrumusețare este faptul că  va fi nevoit să cumpere dezinfectanți și materiale de protecție la prețuri foarte mari.   

„Toate sunt scumpe. Rezervele pentru dezinfectant erau 38 de lei, iar acum sunt 100. Mănușile care erau 20 de lei acum sunt 100 de lei. Cineva cine ar trebui să vadă lucrurile astea, de ce nu le vede?”, a punctat Ana-Maria Edec. 

„Dezinfectantul pe care noi îl folosim în salon pe care îl luam eu cu 52 de lei un litru, acum cu 150 de lei. Eu dacă nu aș avea un stoc pe un an, acum ar trebui să fac comanda cu prețul triplu. O cutie de mănuși pe care o luam cu 20 de lei, acum e 100 de lei. Acum înainte de deschidere trebuie să investești din start minim 500 de lei ca să poți să pornești activitatea”, ne-a spus proprietara unui salon de manichiură din reședința de județ, Jancsó Eva. 

Situație mai dificilă pentru make-up artiști: „Nu poți să trăiești din economii la nesfârșit”

În același timp, serviciile de machiaj nu sunt solicitate din cauza că nu se mai țin evenimente. Anularea programărilor le determină pe unele persoane din acest domeniu să se gândească chiar și la o eventuală reprofilare. 

„Momentan mi s-au anulat toate programările până în august inclusiv, deci mai sper doar la septembrie, deoarece la machiaj se vine doar pentru evenimente, iar nunțile și botezurile sunt anulate/amânate. Eu aș primi persoane la machiaj, pentru că îmi este tare dor să machiez, plus că eu port mască atunci când machiez din 2014. Mă spălam pe mâini și dezinfectam tot între cliente dintotdeauna, dar atâta timp cât nu sunt evenimente, eu nu am activitate. (...) Am știut încă din februarie că anul acesta va fi unul mort pentru mine și mi-am asumat acest lucru, pentru că eu lucram efectiv șase luni pe an, doar atunci aveam activitate maximă. Sunt convinsă că vom avea de suferit mult de acum înainte, pentru că serviciul de machiaj nu este tocmai necesar, ci un moft mai degrabă. Nu este la fel de „util” ca o tunsoare sau o manichiură. Dacă nu se îmbunătățește situația pentru mine nici în viitorul mai îndepărtat, cum ar fi peste un an, mă voi reorienta la un moment dat. Nu poți să trăiești din economii la nesfârșit”, ne-a împărtășit un specialist în machiaj din reședința de județ. 

Alți colegi din aceeași breaslă nu vor deschide deocamdată saloanele pentru că spun că nu au cu cine să își lase copiii, școlile și grădinițele fiind închise în continuare. 

„Încă nu deschid. Doresc să mai aștept puțin. Sunt acasă cu copiii. Plus că în perioada asta oricum nu am programări la make-up. Încă nu știu când voi deschide. Dacă am cu cine să las copiii, probabil o să încep și eu să lucrez. Nu poți să stai o veșnicie să treacă un virus care probabil nu o să dispară niciodată. Ne obișnuim cu el așa cum am făcut-o cu toate bolile de până acum”, ne-a spus o altă femeie din Sfântu Gheorghe care deține un salon de make-up. 

„La început este posibil să fie reticenți clienții”

Proprietara unui salon de manichiură din reședința de județ, Jancsó Eva, ne-a spus că după 15 mai va face programările astfel încât clienții să nu se întâlnească. Aceștia vor fi obligați să poate mască și nu vor putea veni la programare însoțiți. 

Aceasta a precizat că va dura câteva luni până veniturile vor fi la fel ca înainte de pandemie. 

„Când ne-am dat seama că nu putem să lucrăm și am închis salonul pe 16 martie, a fost o situație atât de neașteptată încât mi-a căzut foarte rău. Nu m-am gândit niciodată că o să se întâmple o astfel de situație în care să nu pot să mă duc în salonul meu. Era o situație neașteptată, neplăcută care a venit de pe o zi pe alta. Mie mi-a luat vreo două săptămâni ca să mă adaptez situației. Țineam legătura cu clienții prin mesaje, dar între timp am acceptat situația și am început să mă gândesc ce mai trebuie să iau la salon, am comandat ce îmi mai lipsea, am făcut curățenie. Dacă tot nu puteam să lucrez, trebuia să găsesc o soluție prin care măcar să rezolv lucrurile pentru care nu aveam timp înainte. Acum am avut timp de toate, și în salon și acasă. Clienții noștri de foarte mult timp așteaptă să ne redeschidem. Tot ne întreabă, mai ales de când a anunțat Iohannis că vor fi luate niște măsuri mai relaxante. Noi am decis că pe 15 mai, de vineri, deja deschidem și deja fac programări. La început este posibil să fie reticenți clienții. Între timp am cumpărat toate materialele de protecție necesare și sunt pregătită de muncă. Evident că frica există, m-am gândit la toate posibilitățile și va trebui să ne asumăm acest risc, care nu e atât de mare, pentru că vom avea grijă. Nu știi niciodată de unde te poți infecta. Poți să te duci la magazin și să iei virusul, nu neapărat în salon. Frica asta va fi în noi, dar totuși nu putem să nu începem munca dacă ni se permite”, ne-a împărtășit Jancsó Eva. 

În același timp, în spațiul public au apărut diverse opinii pe subiectul măsurilor de relaxare anunțate de autorități. Unele persoane se întreabă când se vor deschide bisericile, în timp ce altele sunt nedumerite de ce se deschid saloanele, iar restaurantele încă nu. Chiar dacă aceste decizii nu pot fi influențate direct  de către oamenii de rând, ceea ce putem face în continuare este să ne purtăm de grijă. 

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.