STIREA ZILEI 27 iunie 2018

Lecție de umanitate: câțiva liceeni covăsneni, voluntari pentru bunicii altora

de Geanina Lupșa | 1137 vizualizări

Elevii de la liceul „Constantin Brâncuși” ajută bătrânii din Căminul „Zathureczky Berta” să se simtă din nou tineri

Cu toate că sunt la vârsta la care ieșirile cu prietenii, plimbările și distracția reprezintă câteva aspecte importante, câțiva elevi ai Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe fac voluntariat la Centrul pentru vârstnici din oraș „Zathureczky Berta”. Tinerii merg lunar, însoțiți de profesoara Anca Satîrbașa, pentru a-i tunde pe bătrânii din cămin.

,,Din suflet pentru suflet” este sloganul sub umbrela căruia echipa de voluntariat a liceului „Constantin Brâncuși”, alcătuită din elevii Majlat Renáta, Eusebiu Teodor, Marco Drăgan, Benedek Gabriela și Roland Baciu, își desfășoară activitatea. De ani de zile, tinerii din cadrul liceului tehnologic merg frecvent la complexul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe.

Chiar dacă timpul și-a lăsat amprenta pe părul lor cărunt, vârstnicii merită și ei să fie răsfățați prin serviciile unui frizer, oferite de elevii liceului tehnologic.

„Mergem de foarte mult timp acolo, inițial s-a ocupat o altă doamnă profesoară, eu de vreo trei ani mă ocup(…)Mergem o dată la 3-4 săptămâni în mod regulat cu 5-6 copii. Am stabilit să fim sunați când este nevoie, nu să ne ducem noi și poate nu este nevoie. Când consideră bătrânii că au nevoie, doamna de acolo ne sună, iar noi în săptămâna respectivă mergem. Am fost și vara, chiar dacă era vacanță, copiii au venit. Ceea ce este foarte important este faptul că acești copii nu sunt obligați să meargă, am rugat numai copiii care-și doresc să vină. Am avut mai multe serii de copii, unii mergeau o singură dată și nu mai mergeau, nu erau făcuți pentru asta”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, profesoara de instruire practică - estetica și igiena corpului omenesc - de la Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Anca Satîrbașa.

„Nu contează că este vacanță, noi oricum mergem”

Cu toate că vacanța de vară abia a început și pentru adolescenți este oportunitatea perfectă de relaxare și distracții, câțiva dintre elevii liceului „Constantin Brâncuși” aleg totuși să-și dedice o parte din timp și acțiunilor de voluntariat. Aceștia merg și pe parcursul vacanței să aibă grijă de înfățișarea bătrânilor din cămin.

 „Eu le-am spus bătrânilor că nu contează că este vacanță, noi venim oricum, la fel ca vara trecută. Le-am promis că eu o să vin cu o echipă și în iulie și în august. (…)Am rămas foarte impresionată când am fost ultima oară. Trebuia să ajungem la ora 09:00 și am întârziat puțin, nu ne-am înțeles cu unul dintre elevi, el ne aștepta la intrare, noi îl așteptam mai încolo și am întârziat vreo 5 minute. Când am ajuns acolo, i-am spus doamnei că mergem să ne pregătim, ne trebuia un prelungitor și mi-a zis doamna că este totul aranjat. Când am deschis ușa, bătrânii erau deja așezați pe scaune, ne așteptau. Chiar m-a impresionat, că de obicei nu întârziem, acum s-a întâmplat că am întârziat 5 minute și erau acolo, ne așteptau, iar când am deschis ușa, a zis unul dintre bătrâni: Vedeți că a venit, v-am spus eu că vine doamna! Vin de acolo cu inima frântă, cumva fericită că pot să fac ceva, dar pe de altă parte este un sentiment pe care trebuie să îl trăiești ca să îl poți înțelege”, ne-a mai povestit profesoara de la liceul „Constantin Brâncuși”.

„Dacă pot să ajut, de ce să nu o fac?”

Majlat Renata, o elevă a liceului „Constantin Brâncuși” care este implicată în acest proiect de voluntariat, este hotărâtă ca și după finalizarea studiilor să facă parte din acest colectiv, să meargă în continuare să îi ajute pe bătrânii din cămin.

„E un sentiment pe care îl poate înțelege doar cine merge și vede. Îmi place să mă duc, fac totul cu plăcere, mai ales când văd pe fața lor că sunt bucuroși că mergem să îi facem frumoși, că mereu ne spun că îi facem frumoși. Este un sentiment foarte frumos și ne simțim și noi bine că putem să ajutăm și asta însemnă foarte mult. În viitor, chiar dacă nu o să mai fiu elevă la Constantin Brâncuși, o să vreau să merg în continuare ca voluntar la cămin. Dacă pot să ajut, de ce să nu ajut? Ne încărcăm cu energie pozitivă”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, eleva Majlat Renáta.

Voluntarii liceului „Constantin Brâncuși” sunt de părere că o asemenea acțiune este benefică pentru ambele părți.

„Noi putem să aplicăm cunoștințele teoretice și să ne dezvoltăm abilitățile practice, iar acești oameni minunați au parte de serviciile noastre”, ne-a mai transmis unul dintre voluntari.

„Prima dată noi am avut un program de granturi și acolo trebuia să avem niște activități și așa ne-a venit ideea(…)Cu proiectul respectiv, noi ne amenajam salonul de frizerie/coafor și am zis dacă noi reușim să facem acest lucru, nu ar fi bine ca o activitate să fie de voluntariat, ceva făcut din suflet?! Și cam așa a pornit această idee”, ne-a mai precizat profesoara Anca Satîrbașa.

Aceasta nu este singura acțiune demnă de laudă pe care liceenii covăsneni o derulează, deoarece aceștia participă frecvent la activități de voluntariat, potrivit profesoarei Anca Satîrbașa. Tot aceasta și-a propus ca în viitorul apropiat, prin intermediul voluntarilor de la liceul „Constantin Brâncuși”, să beneficieze de tunsul gratuit și copiii din centrele de plasament.

„Activități de voluntariat s-au făcut și în alte domenii și în căminul de copii, strângere de ajutoare, jucării. În viitor aș vrea să fac același lucru pentru un cămin de copii, pentru că am o elevă care stă la căminul de copii și ea tunde acolo și are grijă de copiii de acolo și am zis să facem ceva în acest sens”, a mai precizat profesoara Anca Satîrbașa.

„Bătrânii se bucură foarte tare când vin voluntarii, chiar ei mă roagă să o sun pe doamna profesoară care coordonează copiii să vină în fiecare lună”, ne-a declarat asistentul social din cadrul complexului Zathureczky Berta”, Fábián Kinga.

În prezent, la Complexul „Zathureczky Berta” din Sfântu Gheorghe se află 30 de bătrâni, iar aproximativ 50 sunt la centrul de zi, potrivit asistentului social, Fábián Kinga.

Distribuie articolul:  
|

STIREA ZILEI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.